Stigli rezultati istrage

Istražitelji otkrili pravi razlog pada helikoptera i smrti Kobe Bryanta; poznato je tko je odgovoran za tragediju koja je potresla svijet

09.02.2021 u 19:34

Bionic
Reading

Istražitelji su otrkili da je za pad helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant i njegova kćer, te još sedam osoba, odgovoran pilot

Američka agencija za sigurnost u civilnom prometu (NTSB) objavila je rezlutate najiščekivanije istrage, one o padu helikoptera u kojem je 26. siječnja 2020. godine poginuo legendarni Kobe Bryant u 42. godini života.

Legenda LA Lakersa je s kćerkom Giannom i još šestero putnika putovala iz Orange Countyja u Los Angelesu u Ventura County gdje se trebao održati omladinski košarkaški turnir. Kada je stigao do Fernando Valleya helikopter je upao u gustu maglu i oblake, a ubrzo se i srušio. U stravičnom padu je poginulo svih devet ljudi koji su se nalazili u helikopteru.

Ubrzo je pokrenuta i istraga koja je sada i završena. Istražitelji su došli do zaključka da helikopter Sikorsky S-76 nije imao nikakvih tehničkih nedostataka i da je pilot Ara Zobayan izravno odgovoran za nasereću koja je dovela do smrti svih u letjelici.

Iskusni pilot koji je Bryanta i njegovu obitelj često prevozio helikopterom napravio je totalno neočekivanu grešku. Netom prije no što se srušio helikopter Zobayan je javio da letjelicu diže iznad oblaka, a istraga je pokazala da je u tom trenu helikopter gubio visinu u brdovitom području.

Iskusni pilot bio je potpuno dezorijentiran i nije mogao razaznati diže li se letjelica ili spušta, kao ni na koju stranu se naginje. Dezorijentacija je uzrokovana gustom maglom i oblacima što se na kraju pokazalo kobnim u kombinaciji s brdovitim terenom. Istražiteljima sada jedino nije jasno zašto je Zobayan baš išao kroz maglu kada je bilo mogućnosti da koristi druge rute i sigurno svoje putnike dovede na odredište.