MAĐAR O DRAMI U ZRAKU

Ispovijest pilota; zakazao mu motor pa spašavao živu glavu!

15.04.2014 u 12:42

  • +24

Red Bull Air Race

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Bionic
Reading

Na drugoj po redi utrci za titulu svjetskog prvaka, Red Bull Air Raceu u Rovinju, najtraženiji među navijačima i novinarima svakako je bio 57-godišnji mađarski virtuoz Peter Besenyei

Kada je zbog rušenja pilona (zračnog stupa) Besenyei, zvijezda Red Bull Air Racea, diskvalificiran te je time otpao iz utrke za bodove, velik dio navijača bio je razočaran.

Međutim iako je i sam bio vrlo utučen zbog još jedne utrke u kojoj nije došao do bodova, njemu je ipak najvažnije da je uspješno i mirno sletio.

Naime malo je poznato to da je Besenyei jedini pilot iz Red Bullovog tima kojem je motor aviona prestao raditi u zraku i u pravoj drami jedva je izvukao živu glavu, o čemu nam je govorio dan prije finala, kada smo posjetili aerodrom u Vrsaru. U malenim i vrlo moćnim avionima, teškim manje od 600 kilograma, koji mogu letjeti brzinom od 370 km/h, samo najbolji svjetski piloti mogu izvoditi vratolomije kakve smo gledali u Rovinju. A da je ovaj najbrži svjetski moto-sport opasan, to ne treba dodatno naglašavati.

Reporter tportala i pilot Besenyei

'Dogodilo se to u Kanadi, nedaleko od aerodroma St. Thomas u Ontariju, kada sam s Nigelom Lambom krenuo na zračni fotosession. Izgubio sam tlak u avionu, zbog čega nisam mogao normalno upravljati, a najbliža pista bila je kilometar i pol udaljena', ispričao nam je simpatični Mađar dodavši:

'Na 60-70 metara od zemlje motor aviona je prestao raditi i u sekundi sam morao odlučiti kamo ću sletjeti. S jedne sam strane vidio kuće, a s druge polje kukuruza. Jedno vrijme sam uspio lebdjeti kao u jedrilici i sletio sam prilično mekano na polje kukuruza, ali avion se ubrzo prevrnuo i jedva sam se iz njega izvukao te sam trčeći pobjegao jer sam se uplašio eksplozije.'


'U tom trenutku nisam paničario. Uvježbani smo za takve situacije i sretan sam što je sve dobro završilo. Najvažnije je da nisam ozlijeđen iako je avion u tom prisilnom slijetanju i prevrtanju dosta oštećen, ali su ga nakon mjesec dana uspješno popravili', završio je iskusni Mađar kojeg je Rovinj, kako nam je sam rekao, oborio s nogu na prvi pogled.

'Grad je predivan. Uživao sam u najboljem pogledu od svih.'

O ovoj nevjerojatnoj priči, trenutku kada se Besenyei ponovno rodio, snimljen je 2009. i kratki film koji možete vidjeti u prilogu. Od toga dana u gotovo svakom intervjuu Besenyei mora iznova prepričavati dan kada je jedva izvukao živu glavu.

Dodajmo još kako je utrka imala rekordan broj srušenih zračnih vrata, ukupno šest, što je dokaz da je rovinjska staza bila jedna od najzahtjevnijih dosad.

Peter Besenyei iznad Rovinja


Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014, Rovinj – rezultati:
1 ARCH Hannes 12
2 BONHOMME Paul 9
3 MUROYA Yoshihide 7
4 MCLEOD Pete 5
5 IVANOFF Nicolas 4
6 SONKA Martin 3
7 HALL Matt 2
8 LAMB Nigel 1
9 BESENYEI Peter 0
10 CHAMBLISS Kirby 0
11 DOLDERER Matthias GER 0
12 GOULIAN Michael USA 0