NEVIĐENE AKROBACIJE

Austrijski virtuoz pobjednik Red Bull Air Racea u Rovinju

13.04.2014 u 17:34

  • +8

Red Bull Air Race - Rovinj (2014)

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic

Bionic
Reading

Pobjednik druge po redu utrke Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva, najbrže motosport utrke na svijetu, jest Austrijanac Hannes Arch

U prelijepom Rovinju pred više od 30.000 gledatelja, Arch je s vremenom 59.012 sekundi najbolje iskoristio kombinaciju brzine, preciznosti i vještine između 25 metara visokih zračnih vrata. Kako bi sve prošlo savršeno, do najsitnijih detalja se od 14 sati 'čistilo' plinskim topovima i bučnim helikoperima nebo iznad staze od mnogobrojnih galebova. I za razliku od tmurne subote, u nedjelju je iznad Rovinja napokon zasjalo sunce! Male probeme radio je vjetar koji je često mijenjao smjer, ali to nije utjecalo na sigurnost pilota, tako da je sve bilo u dozvoljenim granicama.

Nedjeljni show i obračun 12 najboljih pilota svijeta od prvog do zadnjeg para nudio je neizvjesnost. Kvalifikacije su nam ponudile sljedeće parove: Chambliss – Muroya, Lamb – Besenyei, Hall – Dolderer, Ivanoff – McLeod, Goulian – Bonhomme te Šonka – Arch.

Šest pobjednika direktno je otišlo dalje te uz njih još dvojica s najboljim vremenom. A onda je slijedilo ono što se čekalo cijelog vikenda, prvo nadmetanje osam najboljih pilota, a nakon njih Final Four.

Uz sjajnoj Archa, kojem je velika želja bila da se pred svojim navijačima koji su u velikom broju stigli iz Austrije, odličan je bio i Britanac Paul Banhomme (zaostao je manje od desetinke), inače pobjednik prve utrke u Abu Dhabiju početkom ožujka.

Na treće mjesto iznenađujuće se smjestio Japanac Yoshi Muroya, dok se talentirani Kanađanin Pete McLeod morao zadovoljiti četvrtim mjestom.

'Iskreno, zaplakao sam malo nakon ove pobjede. Duboko sam 'zagrebao' u sebe kako bih ovo ostvario. I sami znate da je na tribinama bilo mnogo mojih navijača te moja obitelj. Najavio sam i prije dolaska u Rovinj da će mi ovo biti domaći teren. Tako je bilo', rekao Arch nakon pobjede.

Pobjedničko postolje u Rovinju

'Bio sam pod velikim pritiskom jer je, osim moje obitelji, stiglo i nekoliko tisuća navijača iz Austrije. Pozivao sam ih da me dođu bodriti i obećavao im pobjedu. I sad sam obećanje ispunio', dodao je je Arch.

Presretan zbog pobjede Hannes je svom najvećem rivalu Bonhommu poručio da sada kad je pobijedio na svom domaćem terenu, Bonhomme može pobijediti u Ascotu.

Svih 12 pilota koje smo imali priliku vidjeti u Rovinju dokazalo je u ova dva dana da spadaju u sam svjetski vrh. U izuzetno brzim i okretnim avionima jačine 300 KS, koji mogu dostići brzinu od 370 km/h, piloti su pokazali svoje vještine ispred Rovinja prolazeći u slalomu između te kroz 25 metara visoka zračna vrata. Treba naglasiti da ovog natjecanja nije bilo u kalendaru protekle tri godine i upravo zbog toga je velika stvar što je za jednu od osam utrka izabrana i Hrvatska.

Svi oni koji su uživo svjedočili ovom povijesnom spektaklu, koji je, podsjećamo, prvi put stigao u Hrvatsku, zaista mogu biti zadovoljni viđenim. Tko zna, možda nakon ove utrke ubrzo i neki hrvatski pilot dobije priliku ući u društvo 12 najboljih.

Sljedeća utrka Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva na rasporedu je 17. i 18. svibnja u malezijskom gradu Putrajaya, 25 kilometara južno od Kuala Lumpura.

Kako se moglo čuti među kolegama, izvori iz Red Bulla potvrđuju da bi se za godinu dana cijeli show trebao vratiti u Rovinj jer je sve prošlo bolje od očekivanog. Savršena lokacija i savršena organizacija.

RASPORED UTRKA

1. Abu Dhabi, UAE 28.2. / 1.3.
2. Rovinj, CRO 12./13.4 .
3. Putrajaya, MAS 17./18.5.
4. Gdynia, POL 26./27.7.
5. Ascot, GBR 16./17.8.
6. Dallas/Fort Worth, USA 6./7.9.
7. Las Vegas, USA 11./12.10.
8. China 01./02.11.

Red Bull Air Race Svjetsko prvenstvo 2014, Rovinj – rezultati:
1 ARCH Hannes 12
2 BONHOMME Paul 9
3 MUROYA Yoshihide 7
4 MCLEOD Pete 5
5 IVANOFF Nicolas 4
6 SONKA Martin 3
7 HALL Matt 2
8 LAMB Nigel 1
9 BESENYEI Peter 0
10 CHAMBLISS Kirby 0
11 DOLDERER Matthias GER 0
12 GOULIAN Michael USA 0