ZAKAZALA OBRANA

Ispali vaterpolisti, Srbija u borbi za zlato

30.07.2009 u 17:44

Bionic
Reading

Branitelji naslova na SP-u, vaterpolisti Hrvatske nisu uspjeli izboriti drugi uzastopni finale. Kolege iz Srbije svladali su ih rezultatom 12:11 (4:3, 3:3, 3:3, 2:2) i tako uzvratili za pobjedu naših predstavnika u istoj fazi iz Melbournea

Iako je hrvatska vaterpolska vrsta vrlo uvjerljivo došla do polufinala Svjetskog prvenstva u Rimu, susjedski ogled sa Srbima svojevrsni je vaterpolski derbi i bilo je jasno da slijedi prvoklasna sportska bitka u bazenu.

Golovima Sandra Sukna i Mihe Boškovića, Hrvatska je i u petu utakmicu na turniru ušla autoritativno, no Udovičićevi igrači ostali su mirni i golom Gaka na isteku prve četvrtine poveli sa 4:3. Bio je to prvi zaostatak Hrvatske uopće tijekom čitavog SP-a.

Sljedeće gotovo dvije četvrtine igralo se u ritmu 'gol za gol', gdje je Srbija uporno bježala na dva pogotka razlike, a Hrvatska smanjivala na jedan. Tako je bilo do rezultata 7:9, kada je Nikša Dobud povezao dva fantastična gola i izjednačio rezultat. Danas najbolji Srbin u bazenu, ljevoruki Filip Filipović tada je majstorski vratio prednost protivniku i odluka je prolongirana za zadnju dionicu.

U nju su Srbi ušli bez svog inače najboljeg igrača Vanje Udovičića, no uspjeli su zadržati prednost. Prlainović i Filipović ponovno su podizali prednost 'ajkula' na dva gola razlike, a posljednji dašak nade minutu prije kraja bombom izvana donio je Buljubašić. Imali su igrači Ratka Rudića sjajnu priliku za produžetak, no Sandro Sukno u zadnjem je napadu s igračem više izgubio živce i pucao visoko preko grede.

Kod Hrvatske je tri gola zabio Miho Bošković, no u drugom poluvremenu bio je gotovo nevidljiv, dok je Srbe predvodio Filipović s četiri pogotka.

Uzroke poraza treba tražiti u nedovoljno uvjerljivoj igri u obrani (do danas je Hrvatska imala uvjerljivo najmanje primljenih golova na turniru) te slaboj realizaciji igrača više (5/13). Srbi su pak pokazali najbolje izdanje u najvažnijoj utakmici i u subotu će se boriti za zlato protiv pobjednika između SAD-a i Španjolske. Poraženi iz tog polufinala suprotstavit će se Hrvatskoj u subotu u 16 sati u borbi za brončano odličje.

HRVATSKA: Brzica, Pavić; Burić, Bošković 3, Dobud 2, Buljubašić, Antonijević 1, Karač 2 (1), Bušlje, Sukno 1, Barač 1 (1), Hinić, Obradović 1

SRBIJA: Soro, Avramović, Gocić, Udovičić 3, Gak 1, D. Pjetlović 1, Nikić, Aleksić 1, Rađen, Filipović 4 (3), Prleinović 2, G. Pjetlović

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Hrvatska 13 (5), Srbija 9 (4)

PETERCI: Hrvatska 3 (2), Srbija 3 (3)