UZ POČETAK SERIE A

Inter i dalje favorit, Milan opasno visi

29.08.2010 u 10:21

Bionic
Reading

Na početku prvenstva i na kraju prijelaznog roka može se reći da je Inter i dalje favorit za titulu prvaka Serie A. Tik njemu uz bok bi trebao stajati Juventus, dok za ostala mjesta na vrhu ljestvice nema tako jasnih favorita, iako se među ostatkom klubova ističu Milan, Roma i Fiorentina

Kao što se već uvriježilo u europskom nogometu, i talijanski su klubovi bili puno štedljiviji nego inače. Poslovali su uglavnom između sebe, uz iznimku Juventusa i Genoe koji su se jedini značajno pojačali akvizicijama s inozemnog tržišta te Milana koji je doveo Zlatana Ibrahimovića. Čini se da zbog ove financijske suzdržanosti talijanski klubovi dodatno gube korak za onima iz španjolske i engleske lige.

Na početku prvenstva i na kraju prijelaznog roka može se reći da je Inter i dalje favorit za titulu prvaka Serie A. Uz bok bi mu trebao stajati Juventus, dok za ostala mjesta na vrhu ljestvice nema tako jasnih favorita, iako se među ostatkom klubova ističu Milan, Roma i Fiorentina.

TOP 5

Inter
Pozitivno: o njegovoj kvaliteti već smo pisali, ali je važno napomenuti da je nekoliko dana prije kraja prijelaznog roka uspio zadržati sve igračke zvijezde osim Balotellija, koji je ionako bio tempirana bomba u svlačionici. Klub su pojačala dva mladića, Biabiany i Coutinho, koji, iako talentirani, još nisu spremni za igre na najvišem nivou te će im biti potrebno mentorstvo i postepena integracija u ekipu.

Negativno: najveći udarac za Interove ambicije definitivno je odlazak trenera Josea Mourinha koji im je uspio ugraditi pobjednički mentalitet. Osim toga, većina (poglavito obrambenih) igrača polako, ali sigurno ide prema zalasku karijere te će biti nužno uvesti neka nova imena u ekipu. Taj posao nije ni započet tijekom aktualnog prijelaznog roka i to bi dugoročno mogao biti velik problem za Inter.

Značajnija pojačanja: J. Biabiany, P. Coutinho
Značajniji odlasci: M. Balotelli, R. Quaresma, L. Jimenez

Ukupna ocjena: 2+

Juventus
Pozitivno: najveći dobitak za Juventus je promjena klupskog menadžmenta koji, na čelu s Agnellijem, treba započeti put povratka na vrh. Ovog su prijelaznog roka potrošili više od bilo kojeg talijanskog kluba, a s kvalitetnim bi pojačanjima trebali već tijekom ovog prvenstva izazvati Inter za prvo mjesto. Ono što naročito veseli navijače je povratak na običaj izgradnje ekipe od, prije svih, talijanskih igrača.

Negativno: ostaje veliko pitanje u kojoj su mjeri neka od ovogodišnjih pojačanja (Martinez, Storari, Pepe, Quagliarella) igračke klase potrebne Juventusu, jer se šampionske ekipe ne grade od prosječnih i solidnih igrača. Del Nerijevo inzistiranje na formaciji 4-4-2 dovelo je do Diegova odlaska, koji je zasigurno igrač visoke klase i koji je želio ostati i dokazati se klubu i navijačima, iako je imao lošu prethodnu sezonu.

Značajnija pojačanja: L. Bonucci, S. Pepe, J. Martinez, M. Storari, D. Lanzafame, M. Motta, F. Quagliarella, M. Krasić, A. Aquilani
Značajniji odlasci: A. Ekdal, S. Almiron, L. Ariaudo, C. Molinaro, C. Poulsen, Diego

Ukupna ocjena: 4

Milan
Pozitivno: mnogo dobroga će se dogoditi ovoj momčadi ukoliko klub u zadnji tren ipak dovede Ibrahimovića. On bi u tandemu s Patom te s Ronaldinhom u pozadini mogao činiti jednu od najubojitijih ofenzivnih linija europskog klupskog nogometa. Iako živi na račun stare slave, Milan je veliki klub koji, iako u vidnoj krizi, i dalje ima momčad koja zna kako pobjeđivati, a u velikim je utakmicama taj moment često presudan.

Negativno: nažalost po Milanove simpatizere, puno se više loših nego dobrih stvari može reći o sadašnjoj situaciji. Svi ključni igrači osim Pata su već dobrano u tridesetima (Nesta, Pirlo, Gattuso, Seedorf, Ronaldinho), a novih kvalitetnih prinova nema, iako su prošle sezone zaprimili znatna financijska sredstva prodajom Kake. Naročito je zabrinjavajuća situacija u veznom redu, pogotovo u slučaju Pirlove ozljede.

Značajnija pojačanja: S. Papastathopoulos, M. Amelia, K.P. Boateng, M. Yepes
Značajniji odlasci: M. Storari, Dida, D. Beckham

Ukupna ocjena: 2

Roma
Pozitivno: ostanak igračkih zvijezda poput De Rossija uvjerljivo je najbolja vijest prijelaznog roka. Od novopridošlica značajniji su dolasci F. Simplicija, Brazilca s dugim stažem u Serie A, te Adriana, koji se odlučio ponovo okušati u europskom nogometu. Ta je kupovina ogromna kocka, jer je on igrač koji može biti veliko pojačanje, ali s druge strane i veliki problem ukoliko ga dohvate razni privatni demoni.

Negativno: slično kao i kod većine drugih talijanskih klubova, Roma jednostavno nema potreban broj kvalitetnih igrača da bi uspješno mogla igrati domaće prvenstvo i Ligu prvaka. Totti ima već 33 godine na leđima i pitanje je koliko će dugo još moći biti glavna pokretačka snaga ove ekipe. Novih igrača tog kalibra Roma jednostavno nema i svaka će joj igračka ozljeda predstavljati ozbiljan problem.

Značajnija pojačanja: B. Lobont, F. Simplicio, Adriano
Značajniji odlasci: M. Motta, S. Guberti, A. Cerci, M. Andreolli

Ukupna ocjena: 2

Fiorentina
Pozitivno: za ne tako velike novce (20 milijuna eura) uspjela se pojačati s četiri kvalitetna igrača, svaki za određeni dio terena. Nije prodala nijednog bitnog igrača, a kako ne igra europska natjecanja, koncentrirat će se samo na nacionalno prvenstvo i Kup te bi stoga mogla biti pri samom vrhu. Ukoliko uspješno prebrodi početak sezone bez Jovetića i Mutua, mogla bi čak konkurirati za naslov prvaka.

Negativno: najveći će problem predstavljati početak sezone koji će propustiti Mutu zbog suspenzije i Jovetić zbog ozljede. Postoj i rizik da nekoliko dana prije kraja prijelaznog roka dođe svojevrsna nemoralna ponuda (primjerice, Intera) za Vargasa ili Montoliva, čiji bi odlasci značili značajan korak unazad. Uz to, ako Frey ne napusti klub u idućih nekoliko dana, konkurencija za mjesto golmana bi mogla postati prežestoka.

Značajnija pojačanja: A. Boruc, Felipe, G. D'Agostino, A. Cerci
Značajniji odlasci: O. Mazuch, M. Gobbi

Ukupna ocjena: 4+

6 za sredinu

Genoa: nakon Juventusa, to je klub koji je najviše uložio u ovogodišnja pojačanja dovevši poznate internacionalce poput M. Velosa ili Rafinhe. Da ga nije napustio reprezentativni stoper Bocchetti, imao bi vjerojatno najbolju mladu defanzivnu liniju Europe i puno više potencijala u borbi za vrh ljestvice.

Napoli: obavio je jednu od vjerojatno najboljih kupovina ovog ljeta, kupivši Cavanija od Palerma za samo 5 milijuna eura. Kadar je manje-više isti kao i prošle sezone, otišli su Quagliarella i German Denis, a u klub je još stigao Luccarelli. Najveće im zadovoljstvo predstavlja činjenica da je Hamšik ostao i produljio ugovor.

Sampdoria: da se kvalificirala u Ligu prvaka, vjerojatno bi se dodatno pojačala još ponekim igračem. Ovako, nakon uspjeha u prošloj, u novu sezonu ulazi bez trenera Del Nerija, direktora Marotte i bez značajnijih igračkih pojačanja. Zbog svega toga gotovo je nemoguće očekivati ponavljanje prošlogodišnjeg uspjeha.

Lazio: dobro je poslovao, iskoristivši velik transfer Kolarova u Manchester City da bi pojačao ekipu s nekoliko igrača, od kojih su najpoznatiji Hernanes i Floccari. Osim toga, u klubu je i dalje Mauro Zarate, a ukoliko uspije dodatno pojačati obranu, mogao bi se nadati i više nego solidnom plasmanu.

Palermo: prodajom Cavanija, mladog napadača koji je imao izuzetno uspješno Svjetsko prvenstvo, nije napravio dobar posao. Osim njega, momčad su napustili odlični stoper Kjaer te Bresciano i Simplicio, a u klub je pristiglo čak sedam novih igrača. Čeka ih borba za gornji dio ljestvice s, čini se, slabijom momčadi od lanjske.

Udinese: nastavljena je tradicija prodaje vlastitih afirmiranih igrača, uz dovođenje novih mladaca. Tako su klub ove sezone napustili, između ostalih, D'Agostino, Felipe, Pepe, Luković i Motta. No optimizam bazira na činjenici da su, osim Di Natalea, u klubu ostale buduće zvijezde Kwadwo Asamoah, Mauricio Isla i Alexis Sanchez.

9 za opstanak

Od klubova koji će se boriti za opstanak najjaču ekipu ima Cagliari koji se nije puno mijenjao u odnosu na prošlu sezonu. Parma bi se mogla uključiti čak i u borbu za europska mjesta, jer je nakon prodaje Biabianyja dovela Bojinova i iz Juventusa posudila veliku talijansku nadu Giovinca. Bari je puno izgubio odlaskom Bonuccija, ali se pojačao poznatim imenima poput veznjaka Almirona i napadača Barreta. Catania ima uglavnom istu ekipu, s iznimkom odlaska glavne zvijezde Martineza, kojeg će pokušati nadomjestiti dolaskom Argentinca Gomeza.

Chievo je ekipa kroz koju je (zbog posudbi) 'prometovalo' čak pedesetak igrača, ali nije bilo značajnih utržaka ni kupovina, osim odlaska Yepesa i dolaska Andreollija. Bologna je u pojačanja - Krhina, Ekdala i Garicsa - uložila čak 10 milijuna eura, a to su svi vrlo mladi i potencijalno odlični igrači. Od drugih bivših drugoligaša, Lecce je od zvučnijih pojačanja doveo Urugvajce Oliveru i Chevantona, Cesena se pojačala Appiahom i Bogdanijem, dok je Brescia uložila čak sedam milijuna eura, prije svega za dolazak Edera i Diamantija.