JE LI ZASLUŽILA DISKVALIFIKACIJU?

Incident na atletskom SP-u brzo se proširio internetom: Nisam mogla kontrolirati tijelo!

02.03.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Etiopljanka Genzebe Dibaba je pobijedila na 3000 metara na svjetskom atletskom dvoranskom prvenstvu koje je u četvrtak počelo u Birminghamu, a utrka je imala kontroverznu završnicu koja je na noge digla atletsku silu Veliku Britaniju

U utrci na 3 km slavila je Dibaba osvojivši četvrtu uzastopnu zlatnu medalju na dvoranskim prvenstvima (treću na toj dionici). Dibaba je pobijedila s rezultatom 8:45.05 ispred Nizozemke Sifan Hassan (8:45.68) i Britanke Laure Muir (8:45.78).

Zadnje sekunde utrke donijele su i neizvjestan finiš, a britanski mediji smatraju da je Niozemka namjerno ušla u putanju njihove predstavnice te je tako spriječila da ju pretekne i dođe do drugog mjesta.

Zato je Hassan poslije utrke bila suočena s neugodnim pitanjem, je li zaslužila diskvalifikaciju?

'Samo sam trčala, nisam razmišljala. Nisam ni znala da je netko bio iza mene do zasdnjeg metra. Imam duge noge, a kada sam umorna ne mogu kontrolirati svoje tijelo', pokušala je objasniti Hassan koja se može opustiti, jer Britanski atletski savez nije uložio žalbu.

  • +3
SP u dvoranskoj atletici 2018., 3000 metara - žene Izvor: Profimedia / Autor: N. N. Profimedia

Povodom cijele situacije oglasila se i Muir.

'Bila sam umorna poslije utrke, ne znam što se dogodilo. Trčala sam najbrže što sam mogla kako bih prošla kroz cilj i uzela medalju.'