ODBOJKAŠKI SPEKTAKL

Impresivne brojke drugog izdanja Poreč Majora

08.07.2016 u 22:41

Bionic
Reading

Iznima posjeta i uzbudljivi mečevi obilježili su ovogodišnje izdanje prestižnog turnira odbojke na pijesku, Poreč Majora...

Sjajna je brojka od 74.306 posjetilaca koliko ih je ove godine posjetilo Poreč Major (prošle godine je bilo 62.000 posjetilaca). Za muško finale u nedjelju popodne pred stadionom je ostalo više od 1.500 ljudi jer je stadion s oko 5.000 gledatelja unutra već bio dupkom pun. No rekordni dan posjeta je ipak bila subota sa ženskim polufinalima i mečevima za broncu i zlato te muškim osminama finala i kasnopopodnevnim četvrtfinalima i – čak 22.356 posjetilaca! U nedjelju, kad su se igrala 4 meča – muška polufinala, meč za treće mjesto i finale zabilježeno je 17.665 posjetilaca Poreč Majora.

Hannes Jagerhofer, glavni direktor tvrtke Beach Majors GmbH, nije skrivao zadovoljstvo – brojkama turnira, popunjenošću tribina, time koliko igrači vole igrati u Poreču, ali i ulaskom austrijskog tima Doppler/Horst u finale. Dapače, najavio je za sljedeću godinu i odličnu ideju odigravanja popodnevnih i večernjih mečeva od čega se ove godine odustalo zbog nogometnih utakmica s Europskog prvenstva u večernjim terminima.

A koliko je ovaj Poreč Major bio zanimljiv govore i ne samo velike brojke već i preokreti i čuda koja su se događala u odbojkaškim okršajima na pijesku. Od crnog petka za Brazilke kad su isti dan prvo u dvije osmine finala pa zatim i u dva četvrtfinala ispala 4 para Brazilki, među njima i Larissa i Talita, prošlogodišnje pobjednice Poreč Majora i svjetske prvakinje 2015. Ágatha Bednarczuk i Bárbara Seixas. Moramo spomenuti i naše igračice Samantu Fabris i Saru Radanović koje su na ovom turniru, okružene svjetskim veličinama u odbojci na pijesku, uspjele osvojiti set u igri s Kanađankama Broder i Valjas. Najljepša priča svakako je ona koju su na pješčanom terenu ispisale Njemice Julia Sude i Chantal Laboureur, igračice koje su na Poreč Majoru prošavši kvalifikacije, nošene dobrom energijom i još boljim igrama kročile ravno do zlata. Njihov put do zlata i veselje zbog njegovog osvajanja svakako je jedan od trenutaka za pamćenje ne samo Poreč Majora 2016. već i čitavog Swatch Beach Volleyball Major Seriesa.

Puno toga lijepoga za pamtiti iz Poreča imat će i Clemens Doppler i Alexander Horst. Na tribinama su prevladavali austrijski navijači noseći ih svojim navijanjem kroz tri teška meča. Doppler i Horst pobijedili su redom u subotu ujutro Španjolce Gaviru i Herreru, popodne Brazilce Guta i Saymona, te u nedjelju ujutro jake Kanađane Saxtona i Schalka u borbi za ulazak u finale. Niz pobjeda Austrijanaca prekinuli su svjetski prvaci 2015. Alison Conte Cerutti i Bruno Oscar Schmidt ne dozvolivši im da uzmu i zlato. Ali do srebra su Doppler i Horst stigli. Već spomenuto finale svakako je jedan od najboljih mečeva koji smo vidjeli na ovom Poreč Majoru s odličnom igrom Doppela i Horsta, ali i briljantnim Brazilcima s druge strane mreže. Među najboljim mečevima svakako trebamo spomenuti i 65 minuta dugačku bitku za 3. mjesto između Saxtona i Schalka i Latvijaca Samoilovsa i Smedinsa. Nevjerojatna borba za broncu koju su na kraju osvojili Kanađani.

Na Poreč Majoru prije svega je trijumfirala vrhunska odbojka na pijesku, broj gledalaca na stadionu i pred tv ekranima pokazao je da kod nas interesa za odbojku na pijesku svakako ima, a Poreč Major je doveo i veliki broj turista u Poreč.