DERBI NA RUJEVICI

Ima li Rijeka recept kojim bi dotukla Cicu Kranjčara?

28.09.2016 u 16:54

Bionic
Reading

U velikom derbiju 9. kola MAXtv Prve lige Rijeka na Rujevici dočekuje Dinamo (Arenasport3, 19h), a utakmica ne samo što odlučuje o prvom mjestu na ljestvici, već i o sudbini gostujućeg trenera Zlatka Kranjčara...

Da je austrijski ofenzivni veznjak Alexander Gorgon u sudačkoj nadoknadi 90. minute u Vinkovcima realizirao jedanaesterac, Rijeka bi ove nedjelje čekala Dinamo s tri boda prednosti i eventualnom pobjedom bi mu pobjegla na plus šest. Međutim, Gorgon je promašio i tako su Riječani nastavili rasprodaju bodova na gostovanjima kod slabih klubova, dok su pobijedili i Hajduk i Osijek na njihovim stadionima.

Ipak, Rijeka pred rasprodanom Rujevicom u dobrom raspoloženju čeka derbi, a hoće li Matjaž Kek pokušati iskorisiti i probleme Dinama, te zaigrati otvorenije i hrabrije,, teško je reći. Kek se uzda u svoju strategiju dobre obrane i brze transformacije, te naglašava da je to sveprisutni trend, iako primjerice Josep Guardiola ne bi otpisao takvu tezu. No, Guardiola je svijet za sebe, a Kek će kako najbolje zna protiv grogiranog Dinama.

'Agresija, pritisak na loptu i brza transformacija, to je ono što Europa traži. Sigurno ćemo ostati kod onoga dobroga što smo napravili ove sezone, a pokušati biti još bolji s više koncentracije, posebno kada znaš da protiv Dinama nećeš imati 10 šansi. U napadu i realizaciji moramo biti odlučniji,' pojašnjava strateg Rijeke Matjaž Kek, koji ima upitnike oko sastava jer mu nisu posve spremni Matei i Maleš, dva jako važna vezna igrač, prvi za napad, drugi za razgradnju suparničke igre.

'Razmišljao sam o promjenama u sastavu i još uvijek razmišljam. Treba prvo vidjeti što će biti s igračima koji su ozlijeđeni. Također, kod Gorgona se pojavio umor jer je jako puno trenirao, ali pokazao je veliku želju na treningu i prva je alternativa ako Matei ne bude mogao. Za derbi nam trebaju 100 posto spremni igrači,' naglašava Rijekin strateg, a probleme Dinama vidi kao veliki motiv gostiju.

'Utakmica Dinama u Lyonu može biti nekakav pokazatelj, ali može biti pokazatelj i utakmica Dinama na Poljudu. Utakmica u Lyonu nije nam pokazala nešto važno, jedino što će oni sada biti više motivirani. Ne bih previše o Dinamu, imaju oni svojih problema kao što ih imamo i mi, a imaju i dobrih strana, kao i mi. Na nama je da napravimo sve da se nastavi njihova negativna i naša pozitivna serija. Postoje svi preduvjeti za dobru atmosferu i pravu i kvalitetnu utakmicu. Želio bih da ne ode u pogrešnom smjeru poruka da Dinamo ne smije izgubiti, a imamo puno povjerenje i zanima nas samo naša igra, te da na terenu pokažemo da smo najbolji,' naglašava Kek, ali i napominje da je rana faza sezone za generalne zaključke.

'Rana je faza prvenstva, ali u psihološkom smislu, rezultat derbija može utjecati. Uz sav respekt prema Dinamu, vjerujem da pred punom Rujevicom u kvalitetnoj predstavi možemo doći do cilja. Prvenstvo je dosad pokazalo da se u svakoj utakmici mogu izgubiti bodovi i da nema nigdje sigurnih bodova. Liga je izjednačena, trenutak dekoncentracije odnosi bodove, a jasno da uspjeh u derbiju donosi psihološku stabilnost koju se može dobro iskoristiti u nastavku lige,' zaključio je strateg Rijeke Matjaž Kek.

Poraz od Osijeka (0:1) nakon 16 godina u Maksimiru i debakl u Lyonu (0:3) u prvom dvoboju u skupini Lige prvaka, donijeli su golemi nemir u Dinamu, a prvi na udaru je trener Zlatko Kranjčar. Njemu se prigovara da je igra slaba otpočetka sezone i da je bilo mnogo sreće, pogotovo u pretkolima Lige prvaka, ali kada se prodaju Pjaca, Rog i Eduardo nije bilo za očekivati atomski Dinamo.

Teško se u Maksimiru mire s realnošću da ne mogu imati jare i pare, odnosno kasirati desetke milijuna eura i s ostacima ostataka sve pobjeđivati, ali to je već problem kluba čija moć je u hrvatskim okvirima i sagrađena na velikim i svakovrsnim obmanama. Tek Liga prvaka i ozbiljan europski nogomet otkriju svu nemoć i bijedu ovakvog Dinama, ali ne treba previše o tome jer svi to znaju, samo iz različitih razloga mnogi šute.

U Rijeku Dinamo dolazi psihološki uzdrman i s niz igrača u lošoj formi, kao primjerice razvikani Ćorić, premladi i preneiskusni vratar Šemper ili Henriquez, ali ako se Zlatko Kranjčar već nije pomirio s otkazom o kojem bruje svi mediji, onda ranjeni lav može biti najopasniji.

'Nakon utakmice s Lyonom okrenuli smo se prvenstvu i pripremama za derbi s Rijekom. Kao što naglašavam cijelo vrijeme, domaća natjecanja su nam jako važna i željeli bismo ponovno krenuti u pozitivan niz kakav smo imali do Osijeka. Naravno da nije lako kada težak ciklus utakmica otvoriš s dva poraza, prvo od Osijeka, a zatim od Lyona, ali vjerujem da se možemo vratiti na naš put i pokazati igru koju smo imali kroz kvalifikacije i prvi dio prvenstva,' kaže trener Dinama Zlatko Kranjčar, kojem su braniči Matel i Lešković ozlijeđeni, kao i već dugo Goncalo, ali se oporavio kapetan Antolić, no pitanje je hoće li startati ili biti na klupi.

'Respektiram Rijeku koja je s razlogom tu gdje jest. Imaju Riječani bod prednosti na vrhu, neporaženi su i sigurno će pred svojim navijačima ići po pobjedu protiv nas. Mi ćemo isto tako tražiti sva tri boda i dati sve od sebe da ispravimo posljednje rezultate ovom utakmicom. Neće biti lako jer gostovanja u Rijeci uvijek su neugodna, ali trebamo tražiti pozitivan rezultat i preuzeti vodeće mjesto u prvenstvu,' podvlači Kranjčar, koji će umjesto Ćorića ovaj put mladog Fiolića gurnuti na mjesto organizatora igre.