U KOLOVOZU I RUJNU

Idealnih 11 Europe s početka sezone

29.09.2011 u 10:06

Bionic
Reading

Kako neke lige već tradicionalno počinju ranije, a neke su, poput talijanske i španjolske, kasnile po tjedan dana, tek je nakon listopada odigrano dovoljno utakmica da bi se moglo procijeniti koji su igrači obilježili prve mjesece najvećih europskih liga. Kada bismo morali birati all-star ekipu, ovo bi bio naš prijedlog s obzirom na dosad pokazanu formu

Momčad je postavljena u formaciji 4-4-2, a iako djeluje poprilično ofenzivno, ne bismo se kladili protiv ove ekipe neovisno o njezinu protivniku.

Golman
Manuel Neuer, Bayern
Najbolja utakmica: Schalke-Bayern 0:2
Dosad je primio samo jedan pogodak, onaj u prvom kolu prvenstva protiv Borussije iz Mönchengladbacha. Kompletna bavarska obrana djeluje impresivno, ali upravo je Neuer zadnja karika koja ulijeva dodatno povjerenje jer uz iznimku prvog kola, brani bez ijedne pogreške. Dodatno je samopouzdanje stekao u Gelsenkirchenu, kada je unatoč ružnim povicima s tribina zadržao mirnoću i branio odlično.

Neuera nije preplašio vatren doček

Desni bek
Mauricio Isla, Udinese
Najbolja utakmica: Udinese-Fiorentina 2:0
Udinese više nije lepršava ekipa kakva je bio prošle sezone kada su u špici imali Alexisa Sancheza, ali taj nedostatak uspješno nadomješta disciplinom i timskom igrom. Momčad iz Udina u prva je četiri kola primila samo jedan pogodak, a najviše se istaknuo Čileanac Isla, koji tijekom svake utakmice obavi nevjerojatnu količinu sprintova iz napada u obranu i obrnuto.

Lijevi bek
Michel Bastos, Lyon
Najbolja utakmica: Lyon-Marseille 2:0
Iako igra na poziciji lijevog krila, u našoj momčadi je na beku, slično onome što je svojevremeno igrao i u dresu brazilske reprezentacije. Nakon prošlogodišnje prosječne sezone i neodlaska na prvenstvo Južne Amerike, Bastos je ponovno pravi, a njegovi prodori i topovski udarac nerješiva su enigma za većinu obrana. Osim što je postigao dva pogotka, čak je četiri puta namjestio situaciju za pogodak svojim suigračima.

Bastosov gol Marseilleu

Centralni branič
Giorgio Chiellini, Juventus

Najbolja utakmica: Juventus-Bologna 1:1
Prave kvalitete ovog svestranog braniča viđene su upravo u utakmici protiv Bologne, kada je cijelo poluvrijeme besprijekorno organizirao obranu u situaciji s igračem manje. Chiellini je jedan od rijetkih braniča koji uspijeva igrati izuzetno žustro, ali ne i prljavo, tako da je u dosadašnjem dijelu prvenstva dobio samo jedan žuti karton. Jedan je od najzaslužnijih za Juventusovo trenutačno prvo mjesto na ljestvici.

Centralni branič
Holger Badstuber, Bayern
Najbolja utakmica: Bayern-Bayer Leverkusen 3:0
Centralni branič koji nije ni izbliza najbrži, najskočniji, najjači ili najčvršći obrambeni igrač, ali ga krasi nevjerojatna nogometna inteligencija i mirnoća, koja se gotovo može uspoređivati s onom kakvu je imao Franz Beckenbauer. Sve zasluge koje se mogu pripisati Neueru idu i na Badstuberov račun, koji je kao tek dvadesetdvogodišnjak postao središnja figura Bayernovog zadnjeg reda.

Defanzivni vezni
Yaya Touré, Manchester City
Najbolja utakmica: Tottenham-Manchester City 1:5
City se ove sezone nametnuo kao ozbiljan kandidat za naslov, ali u svlačionici prepunoj zvijezda vjerojatno bi najteže zamijenili Touréa. U dosadašnjem dijelu prvenstva nametnuo se kao dominantna figura u veznoj liniji koja kupi gotovo sve zračne duele, razbija protivničke napade, ali često i aktivno sudjeluje u igri vlastite ekipe. Rijetki su igrači te visine koji posjeduju sve spomenute kvalitete.

Centralni vezni
Javier Pastore, centralni vezni, PSG
Najbolja utakmica: Toulouse-PSG 1:3
Odmah, u prvoj utakmici koju je započeo, jasno je pokazao zašto su Parižani za njega isplatili vrtoglavih 40 milijuna eura. Obrana Toulousea mogla se nositi s desetoricom igrača PSG-a, ali s Pastoreom nikako. Nerijetko bi nanizao po nekoliko igrača i nakon toga poslužio nekog od suigrača ili sam završio akciju. Na isti je način nastavio s igrama, omogućivši PSG-u pet pobjeda u šest prvenstvenih utakmica.

S dolaskom Pastorea PSG je proigrao

Ofenzivni vezni
Franck Ribery, Bayern
Najbolja utakmica: Bayern-Freiburg 7:0
Konačno se na teren vratio onaj Ribery od prije dvije sezone, koji je predstavljao noćnu moru za sve desne braniče Bundeslige. S odlaskom Van Gaala i činjenicom da su ga zaobišle ozljede, Francuz ponovno djeluje kao jedan od najboljih svjetskih igrača koji u paketu s Müllerom, Kroosom i Robbenom, čini kreativnu ofenzivnu liniju za koju nijedna europska obrana nema rješenje.

Ofenzivni vezni
Leo Messi, Barcelona
Najbolja utakmica: Barcelona-Atletico Madrid 5:0
Koliko god dobri bili svi igrači s ove liste, Messi i dalje ostaje klasa za sebe. Nijedan nogometaš danas ne posjeduje takve kvalitete i, što je još važnije, nijedan igrač ne pruža takav učinak kakav daje Messi. U dosadašnjih je 10 službenih nastupa postigao čak 14 pogodaka i ubilježio 10 asistencija, a igrao je protiv sjajnih momčadi kakve su Real Madrid, Milan, Villarreal, Atletico i Valencia.

Centralni napadač
Sergio Aguero, Manchester City
Najbolja utakmica: Manchester City-Wigan 3:0
Lako je Manciniju naprosto se odreći usluga Carlosa Teveza kada vidi učinak koji mu donosi ovaj omaleni Argentinac. Da bi stvar bila još bolja, s njegovim je dolaskom proigrao i Džeko, tako da su njih dvojica dosad zajedno postigli nevjerojatnih 14 prvenstvenih pogodaka. Nadopunjuju se kao da godinama igraju zajedno, a još im preostaje da formu prenesu i u utakmice Lige prvaka.

Aguero je Cityjev stroj za golove

Centralni napadač
Wayne Rooney, Manchester United
Najbolja utakmica: Manchester United-Arsenal 8:2
Dosad je postigao pogodak u svim prvenstvenim utakmicama u kojima je nastupio, a u dva je navrata postigao i hattrick. Kada nema dodatnih distrakcija, bile one nedoumice oko ugovora ili bračni problemi zbog prevelike ljubavi prema prostitutkama, Rooney spada u sam nogometni vrh i vjerojatno je sveukupno gledajući najbolji svjetski centralni napadač. Glavni je zaslužnik za sjajan početak sezone Uniteda.

Zamjene:
Hugo Lloris, golman, Lyon
Osim što je nevjerojatno siguran, u utakmicama protiv Ajaxa, Montpelliera i Dijona bio je odlučujuća prevaga.

Phil Jones, branič, Manchester United
Taktički i tehnički i dalje ima nedostataka, ali njegova se besprijekorna volja i odlučnost najbolje pokazala kod trećeg gola protiv Chelseaja.

Andrea Pirlo, centralni vezni, Juventus
Njegovim je dolaskom ofenzivna igra Juventusa dobila potrebna konture koje su im vidljivo nedostajale prošle sezone.

Ever Banega, centralni vezni, Valencia
U utakmici protiv Barcelone pokazao se kao jedan od rijetkih igrača koji može parirati veznoj liniji Katalonaca.

Cristiano Ronaldo, krilo, Real Madrid
Od njega smo navikli na takav standard da je devet golova u početnih devet susreta dovoljno tek da bismo ga posjeli na klupu.

Dries Mertens, napadač, PSV
Iako ne igra u elitnoj nogometnoj ligi, impresivan je podatak da je u sedam prvenstvenih kola postigao čak 11 pogodaka.

Mario Gomez, napadač, Bayern
Nema besprijekornu tehniku, ali ima napadački instinkt koji su svi savršeno mogli vidjeti u posljednjoj utakmici protiv Cityja.