VRANJEŠ ZA TPORTAL

Iako su Kramarić i Livaja bili sjajni, bivši hrvatski reprezentativac rekao nam koja su dva igrača njega oduševila

Bionic
Reading

Hrvatska je u nedjelju odigrala sjajnu utakmicu i s uvjerljivih 4:1 pobijedila Kanadu. Naravno, nakon takve pobjede, ali što je još važnije i igre, apetiti su opet porasli. Ali sve treba potvrditi u trećem kolu protiv Belgije. No, kako nam je rekao bivši hrvatski reprezentativac, Jurica Vranješ, zna se na čijoj je strani kvaliteta

Hrvatska se vratila na sjajan način. Iako su nakon remija u prvom kolu, mnogi potvrdili da je Maroko opasna momčad, a što su Afrikanci dokazali pobjedom nad Belgijom, među hrvatskim navijačima postojala je sumnja.

>> golove pogledajte na YT kanalu Hrvatske radiotelevizije

A onda se utakmica protiv Kanade otvorila na najgori mogući način. Golom već u drugoj minuti.

'Moram priznati da sam se prepao. Nije dobro primiti takav pogodak, jer još smo svi bili nekako pod dojmom kanadske partije protiv Belgije. Vidjelo se da je njihov izbornik John Herdman želio riješiti utakmicu u prvih pola sata, probati zabiti golove koji bi dotukli naše, pa ako im se posreći, i stići do pobjede', rekao je u analizi za tportal Jurica Vranješ, bivši hrvatski reprezentativac, koji je u karijeri 26 puta oblačio najdraži dres, a u njemu je i upisao dva nastupa na SP-u. Bilo je to 2002. godine u Japanu, gdje je igrao u utakmicama protiv Italije i Ekvadora.

Iako je početak zbilja bio šokantan, reakcija naših bila je sjajna. Nastavili su kao da se ništa nije dogodilo.

'Da, zbilja su me impresionirali. Spustili su loptu, primirili su suparnika, i odveli su utakmicu u vode koje odgovaraju našima'.

Dojam je da nismo imali slabo mjesto. Eventualno je tek Juranović bio u problemu, kada ga je Davies par puta pretrčao?

'Nije ni čudo da se Juranović našao u takvom problemu, jer taj Alphonso Davies igrač je najviše svjetske klase, nevjerojatno brz. Međutim, isto tako Juranović nije 'potonu', a njegova reakcija, jer on je dodao loptu za Livajin gol, bila je sjajna. On nije igrač od kojeg očekuješ da će promijeniti tijek utakmice, ali baš zato što se tako dobro vratio u utakmicu, zaslužuje sve pohvale. Jer situacija u kojoj gubiš 1:0, a još si k tome favorit, dodatno te optereti. Međutim, svih 11 su pokazali nevjerojatan karakter'.

  • +33
SP Katar: Hrvatska - Kanada Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Bilo je puno pojedinaca vrijednih spomena, ali nekako je Kovačić zaslužio posebnu pozornost.

'Slažem se, jer bilo je utakmica gdje je izgledao sramežljivo, a njegov potencijal je nevjerojatan. Zbilja je bio odličan protiv Kanade, i ne samo on, jer ostali su uspjeli nadomjestiti nešto skromnije izdanje Luke Modrića. Nije Luka bio na onoj razini na kojoj ga znamo vidjeti, ali to se dogodi jednom u deset utakmica, s time da ni on nije bio loš. Ali kada imamo takvu kvalitetu, koja ga uspije nadomjestiti, onda zbilja nemamo razloga za brigu'.

Ova će pobjeda sigurno dati krila našima i u utakmici protiv Belgije?

'Nije to više ona Belgija, iako ima dosta istih igrača, koja je dugo vremena bila svjetski broj 1. Maroko, kojeg smo i mi u Hrvatskoj podcijenili, jer smo očekivali da će ih naši lako pobijediti, a vidjeli smo da igraju jako dobar nogomet te da i oni imaju vrhunske igrače, je razgolitio slabosti Belgije. I moram se vratiti malo na našu utakmicu protiv Maroka. Sada tek možemo vidjeti da je taj bod bio ustvari jako dobar. Bila je to prva utakmica na turniru, protiv suparnika s kojim ne igraš često. Ipak, ne smijemo se opustiti, ne smijemo se zavarati ovim slabijim izdanjem Belgije, jer i njima je još u igri prolazak u osminu finala'.

Za kraj, Vranješ je dodatno razbuktao nadu.

'Iako smo remizirali u prvoj utakmici, sad smo stigli do uvjerljive pobjede, a takav ulazak u turnir imaju tek Francuska i Španjolsa. Ulazimo u zadnju utakmicu, u kojoj sigurno neće biti kalkulacija, iako je Hrvatskoj dovoljan i bod. No, poznavajući Dalića i igrače, takve kombinacije uopće neće doći u razmatranje. I siguran sam da ćemo protiv Belgije, od koje smo objektivno ipak bolji, doći do pobjede', završio je Jurica Vranješ.

  • +29
Hrvatska - Kanada, navijači na tribinama Izvor: Profimedia / Autor: OZAN KOSE / AFP / Profimedia
Standings provided by Sofascore
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal