KLADITE SE PAMETNO

Iako nema dobra iskustva sa Škotom, Čilić ima razloga za samopouzdanje

14.02.2014 u 11:46

Bionic
Reading

Murray se ove godine po četvrti puta u karijeri odlučio okušati na ovom turniru i kako kaže tu skupiti dodatne bodove kako bi barem malo povratio poziciju (trenutno 6. na svijetu). Naime lani ovdje nije nastupao, a zanimljivo dosad sa ovog turnira pamti dva poraza u prvom kolu te naslov iz 2008-me.

Škot zasad ne djeluje da je u stanju ponoviti taj domet, no njega nikad ne valja otpisati, pogotovo kada turnir odlazi prema završnici. Zasad je još u igri iako u prva dva nastupa nije prezentirao previše uvjerljiv tenis. No protivnici (Vasselin Thiem) ipak su nedovoljne klase da bi iskoristili nešto slabije, rezervirane nastupe Britanca.

Ipak mladom Austrijancu se stvarno ništa ne može zamjeriti u njegovom otporu, dapače možemo zaključiti da je odigrao jedan od najboljih mečeva u svojoj karijeri. Igrao je agresivno, servirao dobro i kao što je najavio odlučio pokazati sve svoje mogućnosti. S druge strane Murray je u meč ušao dobro (dupli break), no nakon toga je došlo do malog opuštanja i stvari su odjednom odmakle kontroli. Thiem je pak potpuno "pustio" ruku i zasluženo izborio treći set u kojem su se stvari rješavale odmah na samom početku. Tada je u drugom gemu koji je trajao 15 minuta ipak pokleknuo, no do kraja je i dalje prezentirao dobar tenis. O izjednačenosti meča najbolje sugeriraju ukupni poeni (106-106) i nakon njega se s pravom postavlja pitanje kolike su trenutne mogućnosti Britanca.

'Bio je ovo nevjerojatno težak meč kojeg baš nisam očekivao. Znao sam da je talentiran, no iznenadio me s nekim stvarima. Meč je bio zabavan po publiku, no meni baš i ne i sada mi je u prvom planu samo odmor', prokomentirao je Murray nakon tijesne pobjede, a pitanje o idućem protivniku Čiliću nije mogao izbjeći:

'Igrao sam protiv njega dosta puta u prošlosti i znam što me čeka. Bit će teško pošto ja još nisam pravi, a on očito igra u velikoj formi pošto je osvojio Zagreb i ovdje pobijedio Tsongu.'

Te riječi Murraya zasigurno imaju značaj, a mi samo možemo zaključiti da je u punom pravu. Naime iako nije odigrao svoj najbolji tenis Čilić je u Zagrebu otišao do kraja bez ijednog izgubljenog seta, a naslov se očito odlično reflektirao na njegovo samopouzdanje.

Naime iako je imao tek jedan dan odmora u Rotterdamu je odmah krenuo sa uvjerljivim nastupima pa je tako Rosolu u prvom kolu dozvolio tek četiri gema. Naredno kolo mu je u Tsongi donijelo daleko veći izazov, a vidjeli smo najbolji ovogodišnji tenis Hrvata.

Susret je završio sa 18 izravnih poena i tek pet neforsiranih pogrešaka, a pohvaliti se ponovno može i odličnim serviranjem. Naime nije dozvolio ni jedan obrat, dok je na prvom ubačaju osvojio velikih 88% poena. Što se tiče same igre posebno je iznenadio vrlo dobrim igranjem s bekend strane te je potpuno nadigrao Francuza u tom segmentu, dok valja izdvojiti i dobar odabir taktike pošto se igrao vrlo duboko, bez forsiranja.

'Velika je stvar pobijediti ovakvog igrača, posebno na početku godine. U dobroj sam formi, a puno mi je pomogla prošlotjedna kruna. Dobar je osjećaj biti ovdje u četvrtfinalu', objasnio je Čilić koji je svjestan da ga u idućem kolu čeka još veći zadatak:

'Gledao sam Murraya u prvom kolu, odigrao je vrlo dobar meč. S njime sam se susreo dosta puta i uvijek je izazov igrati protiv takvog igrača. Kada sam u pravoj formi kao sada mislim da mu mogu parirati'

Bit će to deseti susret Britanca i Hrvata, a dosad su stvari vrlo uvjerljivo na strani šestog igrača svijeta (9-1). Čilić je svoju jedinu pobjedu odnio na US openu 2009-te kada je igrao u odličnoj formi, koja se pomalo nadzire i ovdje. Stoga ovdje nije bez šansi i ukoliko mu se poslože neke stvari i odigra čvrsto, te iskoristi šanse kojih bi trebalo biti svašta je moguće.
Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje