poraz od francuza 2:4

Iako je Hrvatska izgledala bolje nego protiv Portugala, četiri primljena gola jasan su pokazatelj da Dalić ima jako puno posla

08.09.2020 u 22:39

Bionic
Reading

Nakon loše igre i teškog poraza kod Portugala, Hrvatsku je ovog utorka čekao 'popravni ispit' kod aktualnog svjetskog prvaka, Francuske. Pristup i igra naših reprezentativaca bili su puno bolji, no ni to nije bilo dovoljno da izbjegnemo novi poraz, s rezultatom (2:4) identičnim kao u finalu SP-a 2018. protiv istog suparnika.

Izbornik Zlatko Dalić tražio je u Parizu iskupljenje za lošu igru i težak poraz kod Portugala. I kao što je u najavi utakmice otkrio, na svjetske je prvake krenuo s dosta promjena. Za razliku od okršaja u Portu, bilo je pet novih igrača, a to su bili Uremović, Ćaleta-Car, Melnjak, Brozović i Perišić.

Zanimljivo, od prve je minute opet krenuo Mateo Kovačić, na čiji su se račun nakon te prve utakmice čule najglasnije kritike. No, Dalić je vjerovao igraču Chelseaja.

Kritike, ali i 'svježa krv', urodili su plodom, jer Hrvatska je izgledala puno hrabrije, odlučnije, rastrčanije. A da će biti i opasnija, uvjerili smo se već nakon 60-tak sekundi kada je Perišić uputio prvi udarac u okvir gola.

Tri minute kasnije pucao je i Vlašić, ali sada se lopti ispriječio Nzonzi.

No, osim tih udaraca, puno više zadovoljstva donijela je igra, a komplimente je zaslužio Dario Melnjak, kojem je ovo bio debi u službenim okršajima. Puno je bek turskog Rizespora pomagao obrani, ali je bio i napadački orijentiran.

Agresivnost naših skoro je naplaćena u 14. minuti, kada je Kramarić natjerao Upamecana na grešku, te mu ukrao loptu i poslao je u sredinu, gdje je Rebić želi proigrati Vlašića. Ipak, lopta nije došla do igrača CSKA-a.

Dvije minute kasnije, Hrvatska je stigla u vodstvo. Brozović je dubinskom loptom proigrao Rebića, ali Lloris je bio brži i gurnuo loptu u korner. Iz kuta je ponovno ubacio Brozović, loptu je na drugoj stativi primio Dejan Lovren, i vještim driblingom riješio se Lucasa Hernandeza te preciznim udarcem pogodio suprotni kut za vodstvo Hrvatske 1:0. Sjajan gol Lovrena pogledajte OVDJE.

Naravno, taj je pogodak dodatno ohrabrio naše igrače, a onda s takvim pristupom ni Ćaleti-Caru nije problem rutinski zaustaviti jedno Griezmannovo opasno ubacivanje.

Već spomenuti Melnjak 'zakuhao' je novu opasnost u 26. minuti, kada je ispred Lengleta ubacio prema Kramariću. Ipak, sudac je u tom duelu dosudio prekršaj nad hrvatskim reprezentativcem, pa smo opet imali priliku iz prekida stići do gola.

  • +16
Francuska - Hrvatska Izvor: Profimedia / Autor: FRANCK FIFE / AFP / Profimedia

Francuzi su u prvom dijelu prvi puta opasno zaprijetili tek u 33. minuti, a prigodi i udarcu Griezmanna kojeg je zaustavio Livaković, prethodila je greška naših na sredini terena. Nakon te prilike, Francuzi kao da su se razbudili, pa smo u završnici prvog dijela ipak više strijepili za primljeni pogodak, nego hoće li Hrvati matirati Llorisa.

Nažalost, u samoj završnici, Francuska je zabila dva gola. Prvo nakon prekrasne akcije, s nekoliko brzih dodavanja, Martial je izbacio Griezmanna u idealnu prigodu, koju je napadač Barcelone pretvorio u pogodak za 1:1.

Potpuni preokret stigao je u zadnjim sekundama sudačke nadoknade, kada je Sissoko 'iščeprkao' loptu između Melnjaka i Perišića, poslao je na desni bok prema Ben Yedderu a igrač Monaca milimetarski pronašao Martiala, koji od stative šalje loptu u mrežu za vodstvo Francuske 2:1.

U drugo poluvrijeme Dalić je ušao s jednom promjenom, umjesto Rebića priliku je dobio Josip Brekalo.

Francuzi su nastavak otvorili bolje, u nekoliko su navrata brzim dodavanjima opet stizali pred Livakovića, ali konkretnijeg udarca nije bilo.

A onda je Mateo Kovačić, toliko kritiziran nakon prvog okršaja, odigrao jedan fenomenalan pas, preko 40 metara, kroz francusku obranu i gurnuo Brekala u priliku. Prije završnog udarca, Brekalo se oslobodio Mendyja i Lengleta i onda pokraj Llorisa pogodio za 2:2.

Minutu nakon gola, Dalić je bio prisiljen na novu promjenu jer se ozlijedio Filip Uremović, a na travnjaku ga je zamijenio Domagoj Vida.

Počeo je mijenjati i Didier Deschamps, a ovu će utakmicu posebno pamtiti Eduardo Camavinga, 17-godišnjak, koji je postao najmlađi nogometaš u francuskoj reprezentaciji. Osim njega, u igru je ušao i Giroud.

U 63. minuti, Vlašić je odlično ubacio s desne strane, a Perišić je loptu dočekao na volej, no njegov je udarac otišao preko gola.

I baš kad smo se ponadali da bi Hrvatska mogla u istom ritmu mogla nastaviti drugo poluvrijeme, nakon udarca iz kuta primila je treći gol. Griezmann je nabacio, a Upamecano nadskočio Lovrena i glavom poentirao za vodstvo Francuske 3:2.

Razvoj događaja na terenu nije sugerirao da bi se Hrvatska mogla pognute glave vratiti kući, međutim rumunjski sudac Hategan potrudio se da poraz izgleda puno ružnije nego je trebao biti. Jer u 76. minuti poklonio je domaćinima penal, nakon nehotičnog Brozovićevog igranja rukom, kojeg je Giroud pretvorio u pogodak za 4:2.

Do kraja utakmice vidjeli smo još Vlašićev udarac koji je završio na stativi. Sve ostalo bilo je u znaku Francuza, koji su tako upisali i petu pobjedu u sedam međusobnih ogleda protiv Hrvatske. I Daliću dali do znanja da sa svojim igračima itekako mora pozornosti posvetiti prekidima.

Idući nastup Hrvatska će imati 11. listopada u Zagrebu protiv Švedske, a tri dana kasnije na stadionu Maksimir gostovat će i Francuska.

FRANCUSKA - HRVATSKA 4:2

Strijelci: 0:1 Lovren (16), 1:1 Griezmann (43), 2:1 Livaković (45+1 autogol), 2:2 Brekalo (55), 3:2 Upamecano (65), 4:2 Giroud (76 - 11m)

Utakmica se igrala na stadionu Stade de France, a sudio je Hategan iz Rumunjske.

FRANCUSKA: Lloris - Upamecano, Lenglet, Hernandez - Sissoko, Kante (Camavinga, 63), Nzonzi, Mendy - Griezmann (Fekir 80) - Ben Yedder (Giroud, 63), Martial

HRVATSKA: Livaković - Uremović (Vida, 57), Lovren, Ćaleta-Car, Melnjak - Kovačić, Brozović, Vlašić - Rebić (Brekalo, 46), Perišić (Pašalić, 66), Kramarić