KLADITE SE PAMETNO

Hrvatskoj protiv Srbije 'igra' samo pobjeda

21.06.2013 u 10:49

Bionic
Reading

I u trećoj i u četvrtoj četvrtini prošle utakmice protiv Francuske Hrvatska je dala više koševa nego u cijelom prvom poluvremenu koje su opet započele po starom lošem običaju

Deset brzopoteznih neracionalnih trica od kojih niti jedna nije završila tamo gdje treba. Međutim, drugo poluvrijeme i igra naše reprezentacije u njemu trebala bi biti igra kojom bismo se mogli uspješno suprotstaviti budućim protivnicima. Zapravo takvom smo igrom dobili drugo poluvrijeme 51:35 i Francuskoj dali više koševa nego ijedna ekipa na dosadašnjem Eurobasketu 2013.

Igra u kojoj je bilo i odličnog šuta za tri poena (za razliku od prvog poluvremena), odlične kombinatorike naših vanjskih igrača sa centrma i racionalne igre ohrabruje i ulijeva sigurnost da možemo protiv Srbije i Velike Britanije ako budemo cijele te utakmice igrali kao to drugo poluvrijeme a što će, vjerojatno, biti potrebno. To je konačno bio napad kakvog želimo gledati od ove reprezentacije; sjajno kretanje lopte, visoki blokovi koji bi rezultirali šutom s poludistance ili otvorenim putom prema košu (dakle konačno smo vidjeli učinkovite pick and roll i pick and pop akcije).

Uz to obrana je djelovala puno bolje u tom drugom poluvremenu. Više nije bio dovoljan jedan pick Francuskinja da stvore sebi laganu situacija. Obrana se bolje rotirala, bile su Hrvatice agreivnije prema vanjskoj liniji (ako već igraš sa niskom petorkom nedostatak visine moras nadoknaditi agresivnošću i presingom) a i ulazak Ivanković protiv ovakve snažne Francuske pokazao se kao odličan potez. Tako su ona i Rezan potpuno izbacile Slišković iz rotacije u tom susretu. Najbolja u našim redovima bila je Ana Lelas sa 18 koševa te Antonija Mišura i Marija Režan sa po 11.

'Mislim da je Francuska najbolja ekipa na turniru. Imaju odlične igračice koje su u prvom poluvremenu uništile moj tim koji nije igrao pametno u napadu', rekao je Stipe Bralić, izbornik Hrvatske.

Srbija je priredila iznenađenje u prvom susretu drugog kruga natjecanja. Izabranice Marine Maljković odigrale su sigurno jednu od najboljih utakmica na ovogodišnjem kontinentalnom prvenstvu. Odličnom igrom u obrani onemogućile su Bjeloruskinjama da nametnu svoj ritam i dođu do prednosti.

U reprezentaciji Srbije najefikasnije su bile sestre Dabović, Milica i Ana koje su postigle po 13 poena, dok je Tamara Radočaj upisala 11. U selekciji Belorusije istakla se Anastasija Veremejenka sa 12 poena, a ona je ujedno bila i jedina igračica sa dvocifrenim učinkom u svojoj ekipi. Ključ pobjede leži u skoku. Srbija je do sada bila jedna od najgorih reprezentacija na prvenstvu po toj statistici dok su Bjeloruskinje bile među vodećima. Srbija je imala 5 skokova više od Bjelorusije što je stvarno sjajan podatak za ekipu koja se dosada na prvenstvu najviše mučila u tom segmentu.

'Odigrali smo jako tešku utakmica u koju je trebalo uložiti dosta energije. Ovo je velika pobjeda i ogroman uspjeh srpske ženske košarke. Suvišno je govoriti o kvaliteti selekcije Belorusije, ili o snazi Hrvatske i Češke, protivnicima sa kojima tek slijede velike bitke. Međutim, intuicija mi govori da Srbija još uvijek nije rekla posljednju riječ na ovom Europskom prvenstvu', rekla je izbornica Srbije.

Za Hrvatsku je današnja utakmica ključna. U slučaju pobjede ostajemo u igri za četvrtfinale, dok poraz znači oproštaj od borbe za medalje. Srbija pak niti u slučaju poraza ne gubi sve šanse, dok pobjedom dolazi u odličnu poziciju.

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje.