DVIJE ZASTAVE - JEDAN CILJ

Hrvatsko čudo i njemački rutiner zajedno u Hopman cupu?

30.12.2012 u 22:51

Bionic
Reading

Njemačka tenisačica Andrea Petkovic, nekad deveta, a danas 126. igračica svjetskog poretka, izbivat će barem mjesec dana s terena zbog obnovljene ozljede desnog koljena. Ozlijedila se u prvom nastupu Njemačke na Hopman cupu i tu se otvorila prilika za 16-godišnju Osječanku Donnu Vekić

Petkovic je odigrala tek jedan set protiv australske tinejdžerice Ashleigh Barty na turniru mješovitih reprezentacija Hopman cup kada je osjetila nove bolove u već problematičnom koljenu, u kojem je 2008. godine potrgala prednje križne ligamente. Srećom, ovoga je puta Petkovic stala na vrijeme, predala susret i spriječila možda novi veliki udarac za svoju karijeru. Njemica je u nedjelju napravila dodatne pretrage nakon kojih se istog trenutka zaputila prema Njemačkoj, gdje će krenuti s rehabilitacijom.

Njemačka nema pripremljenu zamjenu za Petković i prema posljednjim informacijama, organizatori razmišljaju da mlada hrvatska tenisačica Donna Vekić uskoči u 'miješani teniski brak' s Tommyjem Haasom, te da mještovita reprezentacija Hrvatske i Njemačke odigra ekshibicijske susrete do kraja turnira. A nema razloga da im ne dozvole i da se natječu za finale. Iako imaju različite zastave, cilj im je isti - osvojiti turnir koji su pod hrvatskom zastavom već 1996. osvajali Iva Majoli i Goran Ivanišević, a 1991. za Jugoslaviju Goran Prpić i Monika Seleš. Njemačka ga je osvajala dva puta ('93. i '95), a nikada se još nije dogodilo da konkuriraju igrači(ce) iz različitih zemalja.

Podsjetimo, Vekić je zajedno s Marinom Čilićem dobila pozivnicu da predstavlja Hrvatsku na ovom natjecanju, ali je najbolji hrvatski tenisač morao odbiti poziv, jer je već prihvatio onaj organizatora turnira u indijskom Chennaiju, koji je osvajao 2010. i 2011. godine. Donna bi tako u nastavku natjecanja po skupinama mogla imati dvoboje s velikankama Anom Ivanović i Franceschom Schiavone, dok bi Haas igrao protiv Novaka Đokovića i Andreasa Seppija. Gotovo nemoguća misija (prvo kolo su zbog ozljede Petkovic od Australije izgubili 0:3) za Donnu i Tommyja, ali i velika prilika mladoj Osječanki da zablista i možda 'skine' vrijednu pobjedu. Tko zna, možda i dvije. Ona i tako ne krije da jednog dana želi biti prva igračica svijeta.

Vekić je trenutno 109. igračica svijeta i prvi dio sezone donosi prvu mogućnost za proboj u najboljih 100 koji će ove sezone prilično izvjesno i doći. Tempo rasta i nije toliko bitan, jer Donna je već upisala prvi WTA finale, treneri su prezadovoljni njezinim razvojem, postaje zrela sportašica i nema limita. Slično kao i Ana Konjuh u dvije godine nižem uzrastu. Hopman cup bi joj bio lijepa prilika da potvrdi što može i možda zaradi neku jaku pozivnicu za bližu budućnost. 

Donna trenira i spremna je na odličnu priliku, suradnju sa sjajnim Nijemcem
Haas je ove sezone osvojio Halle pobjedom nad Federerom u finalu