STALI U FINALU

Hrvatski vaterpolisti srebrni u Svjetskoj ligi

21.06.2009 u 21:34

Bionic
Reading

Hrvatski vaterpolisti nastup u Svjetskoj ligi završili su kao srebrni. U finalu su Rudićevi izabranici izgubili od domaćina završnog turnira Crne Gore 7:8 (1:3, 2:2, 1:2, 3:1)

Nakon što su u četvrtfinalu svladali Italiju, a u polufinalu Srbiju, hrvatski vaterpolisti su zaustavljeni u finalu. Pred oko četiri tisuće gledatelja na plivalištu Morača u Podgorici, Crnogorci su i drugi puta bili bolji od Hrvatske. Nakon 12:7 u skupini, domaći igrači su i u utakmici za zlato pokazali da su u ovom trenutku najbolje pripremljena reprezentacija na svijetu. Ipak, Hrvatska može biti zadovoljna svojim nastupom, jer je Rudićevim izabranicima to prva medalja na nekom velikom natjecanju nakon zlata sa Svjetskog prvenstva 2007. iz Melbournea, a to im je i najbolji rezultat u Svjetskoj ligi. Dosad su najuspješniji bili 2005. kada su osvojili četvrto mjesto.

'Barakude' su loše ušle u utakmicu, a Crnogorci su to majstorski iskoristili. Golom 'sidruna' Borisa Zlokovića te s dvije 'bombe' Nikole Janovića otišli su na velikih 0:3. Hrvatska je pred kraj prve četvrtine uspjela iskoristiti četvrtog igrača više i preko Paula Obradovića smanjiti rezultatski minus (1:3).

U drugoj četvrtini obje reprezentacije su 'prodale' nekoliko napada, a tračak nade u preokret se ukazao u 12. minuti utakmice kada je Andro Bušlje pogodio za 2:3. No domaći vaterpolisti koriste pad koncentracije u obrani Hrvatske i preko Mlađana te Nikole Janovića odlaze opet do tri gola prednosti. Dvije sekunde do odmora Rudićevi izabranici su na brzinu odigrali napad s igračem više te drugu dionicu završili s golom Igora Hinića (3:5).

Crnogorci su u trećoj četvrtini gotovo sve riješili. Nikola Janović svojim četvrtim i Boris Zloković svojim drugim pogotkom odveli su domaćina na 3:7, a nalet Crnogoraca zaustavio je Sandro Sukno svojim prvim golom za 4:7.

U posljednjih osam minuta Hrvatska je prvo drugim pogotkom Hinića došla na 5:7, a zatim lošom realizacijom igrača više propustila da se vrati u utakmicu. U 32. minuti Vladimir Goljković je riješio sve dvojbe golom za 5:8. Hrvatska je do kraja uspjela doći do 7:8 (Obradović, Bušlje), ali vremena za poravnanje nije bilo.

CRNA GORA - HRVATSKA 8:7

PODGORICA. Plivalište Morača - 4.000 gledatelja;

CRNA GORA: Radić, Brguljan, Radović, Trajković, Danilović, Tičić, M. Janović 1, N. Janović 4, Ivović, Zloković 2, Gojković 1, Jokić, Šćepanović.

HRVATSKA: Pavić, Brzica, Burić, Bošković, Dobud, Buljubašić, Antonijević, Karač, Bušlje 2, Sukno 1, Barać, Hinić 2, Obradović 2.

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Crna Gora 10 (4), Hrvatska 12 (4)

PETERCI: Crna Gora 0, Hrvatska 0

U susretu za treće mjesto Srbija je pobijedila SAD 9:7 (2:2, 1:2, 4:2, 2:1).