DEBITIRALI U DRESU FURIJE

Hrvatski rukomet ostao bez dva iznimna talenta; ali žalosni mogu biti i Srbi

03.11.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Blizanci Đorđe i Petar Cikuša Jeličić (17), rukometaši koji imaju hrvatsko, srpsko i španjolsko državljanstvo, debitirali su u četvrtak za reprezentaciju Španjolske na turniru u Norveškoj.

Braća su ljetos sa španjolskom juniorskom reprezentacijom osvojila Svjetsko prvenstvo igrano u Hrvatskoj, a sada su upisala prve minute u seniorskoj reprezentaciji.

Španjolska je na turniru Golden League sa 39:28 (19:19) pobijedila Nizozemsku, pri čemu je Đorđe zabio četiri gola, a Petar tri gola.

Hrvatski rukometni savez se nadao da bi njih dvojica mogla zaigrati za Hrvatsku jer je njihov otac Zoran Cikuša, bivši rukometaš, nekoć igrao u Bjelovaru. No mladići rođeni u Kataloniji, gdje igraju u podmlatku španjolskog prvaka Barcelone, odlučili su se za Španjolsku.

'Ovo im je prilika. Dobro je da osjete kako je biti u A reprezentaciji, te da imaju novi cilj koji će moći ostvariti nastave li raditi', izjavio je španjolski izbornik Jordi Ribera.

Španjolska će za vikend igrati protiv Danske i Norveške.

Braća Cikuša su dobila priliku jer zbog ozljeda nema Alexa Dušebajeva, Jorgea Maquede i Iana Tarrafete.

Dvojica vanjskih igrača, koja nastupaju za podmladak Barca Atletic, ove sezone bi mogla dobiti priliku i u seniorskoj momčadi Barcelone jer je klub zbog financijskih problema raskinuo ugovor s hrvatskim srednjim vanjskim igračem Lukom Cindićem, kako bi uštedio na njegovoj plaći, a zatim mu se teško ozlijedio i slovenski reprezentativac Domen Makuc koji također igra na poziciji razigravača.