POZITIVAN NALAZ

Hrvatski reprezentativac pao na doping kontroli

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.08.2010 10:41
  • Objavljeno 06.08.2010 u 09:51
Doping - ampule

Doping - ampule

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Hrvatski plivački reprezentativac Ante Križan bio je pozitivan na dopinškoj kontroli koju je na međunarodnom plivačkom natjecanju Zlatni medvjed u Zagrebu provela Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u športu (HADA).

U priopćenju HADA-e stoji da je testiranje obavljeno 13. lipnja, a da je analiza 'A' uzorka, obavljena u WADA-inom akreditiranom laboratoriju u Seibersdorfu, pokazala prisustvo zabranjenog stimulansa metilheksanamina.

O pozitivnom nalazu odmah je izvješćen Hrvatski plivački savez koji je Križana privrememeno suspendirao. Disciplinski postupak je u tijeku, a znakovito je da se plivač odrekao mogućnosti otvaranja 'B' uzorka, kaže se u priopćenju kojeg je potpisao ravnatelj HADA-e mr.sc. Damir Erceg, dr. med.

Odricanjem zahtjeva za otvaranje 'B' uzorka, Križan je praktički priznao uzimanje nedopuštenih sredstava.

Ured Hrvatskog plivačkog saveza (HPS) zaprimio je dopis Hrvatske agencije za borbu protiv dopinga u športu (HADA) u kojemu se navodi prisutnost nedopuštene tvari metilheksanamina u uzorku hrvatskog plivača Ante Križana.

Stegovna komisija HPS-a pokrenula je postupak i donijela odluku o privremenoj Križanovoj suspenziji.

Iz HPS-a ističu kako je prema trenutačno dostupnim informacijama, razlog pozitivnog nalaza sportski prehrambeni suplement na kojem nisu bilo jasno naznačeni sastojci.

'Žao mi je zbog nastale situacije i svjestan sam mogućih konsekvenci. U cijeloj mojoj plivačkoj karijeri nikad, naglašavam nikad, nisam pokušao varati ili poboljšati svoju izvedbu na niti jedan nedozvoljen način. Jednostavno nisam bio dovoljno upućen u sve pojedine supstance navedenog proizvoda, ali znam da moram preuzeti odgovornost za sve što unosim u svoj organizam. Također, moram istaknuti i druge okolnosti koje su dovele do ove neugodne situacije. Tu prije svega mislim na neodgovornost proizvođača zbog neisticanja, na etiketi/ambalaži proizvoda, zdravstvenih i pravnih rizika pri konzumaciji suplementa. Štoviše, proizvod reklamiraju kao suplement namijenjen sportašima bez jasnog upozorenja da sadrži sastojak koji je se nalazi na Popisu zabranjenih sredstava', rekao je Križan.

Sukladno pravilima, HPS će na vrijeme izvijestiti HADA-u, FINA-u, WADA-u i javnost o svim provedenim radnjama i odlukama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi