SJAJNI U PESCARI

Hrvatski karatisti osvojili zlato, srebro i broncu

30.06.2009 u 12:45

Bionic
Reading

Hrvatski karatist Danil Domdjoni osvojio je brončanu medalju na Mediteranskim igrama u Pescari u kategoriji do 60 kilograma pobijedivši u borbi za treće mjesto Grka Ioanissa Sylassa, dok je naša predstavnica Jelena Kovačević stigla do srebrnog odličja u kategoriji do 55 kilograma, nakon što je u finalu izgubila od Tunižanke Dhouhe Ben Othman. Najveći uspjeh ostvarila je Petra Volf koja osvojila zlatno odličje u kategoriji do 75 kilograma pobijedivši u finalu Grkinju Vasiliki Panetsidou.

Danila Domdjonija, dvostrukog europskog i svjetskog prvaka te svojevrsnog kralja kategorije do 60 kilograma, u polufinalu je zaustavio Talijan Michele Giuliani, uz ogromnu pomoć sudaca. Talijan je udario Domdjonija u lice, što je u karateu nepropisno, a uz to što je taj jaki udarac raskrvario nos našem prvaku, intervenirao je glavni sudac i dosudio bod za Talijana i još jedan kazneni Domdjoniju zbog navodne simulacije. To su bili i jedini bodovi u dvoboju.

'Kontakt je sigurno postojao jer nisam sam raskrvario nos, a i brada mi je otekla. Suci su mi uzeli finale i vjerojatno zlato. Nisam zadovoljan svojom izvedbom, vrhunac sezone je bilo Europsko prvenstvo u Zagrebu i nisam potpuno spreman došao u Pescaru, a jos vučem i ozljedu', kazao je 24-godišnji Domdjoni, koji je u 1. kolu svladao Sdbela Bouakrima iz Alžira.

No, sudačka nepravda ga nije slomila i Domdjoni je skupio snage te u borbi za broncu svladao Grka Ioanissa Sylassa.

Domdjoni je lani osvojio svjetsko zlato u Tokiju, te europsko zlato u Tallinu, koje je potvrdio u svibnju u Zagrebu.

Nakon Domdjonija za hrvatsko karate stigla je još jedna medalja. Jelena Kovačević osvojila je srebrno odličje u kategoriji do 55kg, nakon što je u finalu izgubila od Tunižanke Dhouhe Ben Othman.

Riječanka je do finala pobijedila Libanonku Rihab Sawayu, Alžirku Ilhem Idjou i jaku Francuskinju Samy Maeva, no u finalu je nakon izjednačene borbe, koju su odlučili kazneni poeni, izgubila zlato od tuniske predstavnice.

'U finalu sam radila katastrofalno, a još sam primila jak udarac u vrat koji me gotovo onesvijestio. U Pescari je nastao veliki problem zbog miješanja afričkih i europskih kriterija suđenja, mene su zakinuli, ali više Domdjonia u polufinalnoj borbi s Talijanom. Moram biti zadovoljna srebrnom medaljom, samo mi je mediteransko odličje nedostajalo u mojoj kolekciji i nadam se da ću za četiri godine donijeti i zlato. Mogla sam to učiniti već u Pescari, ali u finalu sam se jako loše osjećala', kazala je Riječanka, koja je u svibnju u Zagrebu osvojila naslov europske prvakinje.

'Konkurencija je u Pescari strašna jer je karate kao sport izuzetno popularan u mediteranskom bazenu. Mogu reći da su mi ovdje bile čak i jače protivnice negoli na EP-u. Kako karate želi postati olimpijski sport, ova godina je bila izuzetno naporna, s puno turnira, a ovaj mediteranski turnir je čak i najjači od svih', zaključila je 24-godišnja Kovačević.

Dvadesetšestogodišnja Riječanka Petra Volf deklasirala je u Pescari gotovo sve najbolje karatistice Europe jer je konkurencija na MI u njezinoj kategoriji ravna onoj na Europskom prvenstvu. Redom su padale vlasnice europskih i svjetskih odličja Alžirka Adila Guezzoli, Turkinja Husniye Guler i Španjolka Costa Colomar, a na kraju u dvoboju za zlato i Grkinja Panetsidou.

'Iskreno, nisam očekivala Grkinju u finalu, iako je bila treća na EP. Finale je bilo vrlo teško, bila sam jako umorna, ali nakon tri minute borbe u završnici sam uspjela probiti njezinu obranu i zaraditi taj zlatni bod. Iskreno, nisam puno očekivala od Mediteranskih igara, kraj je sezone i stvarno sam jako umorna, ali me očito konkurencija motivirala. Sada slijedi odmor koji sam zaslužila', kazala je najbolja europska karatistica u kategoriji do 68 kilograma, koja je u Pescari mediteranskim potvrdila europsko zlato iz Zagreba.

Ivana Goricaj eliminirana je u kategoriji do 61 kilograma nakon poraza u drugom kolu od Španjolke Carmen Vicente.

Goricaj je u prvom kolu pobijedila Tunižanku Hasnaoui, a priliku za repesaž nije ni dobila jer je Španjolka izgubila u polufinalu.

'Umorna sam, nisam mogla ni nogu dignuti', kazala je nakon poraza 21-godišnja Čakovčanka.

Riječanin Rene Permus je u kategoriji do 75 kilograma u prvom kolu svladao Slovenca Matiju Matijevica, ali je u drugom naletio na svjetskog prvaka Talijana Luigia Busu i izgubio. Kako je Busa otišao do polufinala povukao je i Permusa u repesaž, no naš borac ni tamo nije imao sreće sa ždrijebom jer se morao boriti s vrlo jakim grčkim predstavnikom, te je novim porazom okončao natjecanje.