novi uzlet karatea

Legendarni Enver Idrizi vraća se u hrvatski karate: Došao sam pomoći, sve što mogu dati dat ću iz srca

30.07.2022 u 14:38

Bionic
Reading

U Zagrebu je objavljen dogovor karate klubova Ipon, Croatia i Lotos. Oni će ubuduće djelovati u sklopu Karate Centra Nippon. Najvažnija informacija svakako je ona prema kojoj će proslavljeni karatist i osvajač prve medalje za Hrvatsku Enver Idrizi biti supervizor, promotor i demonstrator Karate centra Nippon

Ovo označava ujedno i veliki povratak Envera Idrizija u hrvatski karate, odnosno hrvatski sport.

'Drago mi je da ću odsad svojim znanjem i iskustvom moći pomoći mlađim generacijama u Hrvatskoj. Sigurno je da Hrvatska ima ogroman potencijal u karateu, što dokazuju i rezultati u posljednja dva desetljeća. Spreman sam za rad i veselim se što ću sve češće, a uskoro i trajno, boraviti u svojem voljenom Zagrebu', rekao je Enver Idrizi te dodao:

'Naše vrijeme je drukčije od ovog danas, mi smo radili za ljubav, voljeli smo taj sport. Nisam nikome došao uzeti mjesto, došao sam samo pomoći hrvatskom karateu i reprezentaciji, što mogu dati dat ću iz srca.'

Inicijativu je podržao i Hrvatski olimpijski odbor. Glavni tajnik HOO-a i prvi operativac hrvatskog sporta Siniša Krajač rekao je da mu je velika čast što će Enver Idrizi raditi u hrvatskom karateu. To je sport u kojem smo oduvijek postizali dobre rezultate. Cilj nisu samo vrhunski rezultati, već i povratak djece sportu.

'U posljednje dvije-tri godine imamo veliki pad broja djece koja se aktivno bae sportom, što je posljedica potresa i pandemije. Sigurno je da je naš temeljni zadatak da dobar dio djece u dobi između 12 i 19 godina, a kojih ima oko 370.000, pokušamo okrenuti sportu. To je i sportski, ali i javnozdravstveni imperativ. Svjedoci smo da je već dugi niz godina raste broj pretile djece u Hrvatskoj, što je izravna posljedica pada broja djece u sportu. Moram istaknuti i veliku financijsku pomoć koju je Vlada ove godine pružila hrvatskom sportu čime možemo podržati kvalitetne projekte poput ovog', rekao je Krajač.

Konferenciji je nazočila i karate legenda, Vjekosav Šafranić, aktualni predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba.

'Snažno podržavam ovu inicijativu. Sigurno je da se radi o sjajnoj ideji koju valja podržati. Nadam se da smo svi svjesni koliko nam rada predstoji i koliko ćemo uspona i padova imati u cijeloj ovoj priči. Bez obzira na to što su nam smanjena proračunska sredstva, Sportski savez grada Zagreba naći će načina da i aktivno podrži ovu inicijativu', rekao je Šafranić.

Tri kluba koja su najavila suradnju vjeruju da će pronaći rješenje dvorane kroz izgradnju ili najam, a koju bi imali na korištenju 24 sata dnevno. Moguće rješenje vide na Zagrebačkom velesajmu. Najavljuju i inicijativu organizacije Olimpijade borilačkih sportova (taekwondo, judo, karate i hrvanje).