KLJUČNA ETAPA ZA RIO

Hrvatski 'dream-team' u bitku sa svjetskom elitom

02.07.2014 u 12:22

Bionic
Reading

Hrvatska taekwondo reprezentacija spremna je za najveće izazove ove godine, kud i kamo teže od europskog prvenstva na kojem su naši reprezentativci osvojili rekordnih šest odličja uz fenomenalne ekipne naslove europskih prvaka u sveukupnom poretku te prvakinja u ženskom dijelu natjecanja

Pred njima je prvi povijesni turnir Grand Prix Series na kojem pravo nastupa ima samo 31 najbolji sportaš u svakoj olimpijskoj kategoriji. Samim time konkurencija će na tri turnira Grand Prix Series biti nevjerojatno jaka i u pojedinim kategorijama naći će se i po nekoliko aktualnih svjetskih, olimpijskih i europskih prvakinja..... O osvajačima odličja bolje da i ne govorimo. Zanimljivo je istaknuti da je ovo prvo natjecanje na kojem će osvajačima odličja pripasti i financijske nagrade što je ogroman pomak za taekwondo. Pobjednik će tako kući bogatiji za pet tisuća dolara, drugoplasirani tri tisuće dok će brončani osvojiti po tisuću dolara.

Ulog je ogroman, izazov još i veći jer sad kreće prava borba za olimpijske igre u Riju 2016. Nakon brojnih G1 i G2 turnira na rasporedu su tri turnira GP Serije, a onih osam najboljih na kraju godine plasirat će se na Grand Prix Final, nešto poput teniskog mastersa, a čak 80 bodova s tog turnira (duplo više od naslova prvaka Europe) dovoljno govori koliko je bitno biti najbolji na ova tri turnira Grand Prix serije gdje pobjedniku pripada isto bodova kao i kontinentalnim prvacima.


Sustav bodovanja je takav da godišnje svaki sportaš može osvojiti bodove na 5 G1 turnira – 10 bodova pobjedniku, 3 G2 turnira – 20 bodova, 3 GP Series – 40 bodova i GP final – 80 bodova, naravno uz svjetsko ili europsko prvenstvo. Računica je jasna – u igri je do kraja godine čak 230 bodova kad bi netko odnio svih šest zlata na šest natjecanja koja su pred nama.

Hrvatska je u Kinu na GP Suzhou otputovala u najjačem sastavu sa pet sportašica i tri sportaša dok će im se u Koreji na nastavku azijske turneje na tatamiju pridružiti i Iva Radoš. Veseli činjenica da su se od ozljeda zgloba i zadnje lože oporavile splitske blizanke Ana i Lucija Zaninović kao i Kninjanin Stipe Jarloni koji je imao operaciju slijepog crijeva. Pitanje je tek vidjeti u kakvoj su formi na prvom većem ispitu nakon smotre najboljih na starom kontinentu.

Hrvatska reprezentacija na GP Suzhou:

• Stipe Jarloni, SM-58 kg (nastupa 5.7.)
• Filip Grgić, SM-68 kg (nastupa 6.7.)
• Vedran Golec, SM+80 kg (nastupa 4.7.)
• Lucija Zaninović, SF-49 kg (nastupa 4.7.)
• Ana Zaninović, SF-57 kg (nastupa 6.7.)
• Martina Zubčić, SF-57 kg (nastupa 6.7.)
• Marina Sumić, SF-67 kg (nastupa 5.7.)
• Petra Matijašević, SF-67 kg (nastupa 5.7.)

Treneri: Toni Tomas i Ivica Klaić
Fizioterapeut: Jelena Gabelica