PLUS 10 S MAKEDONCIMA

Hrvatska se sramotila, pa preokrenula

09.09.2009 u 18:09

Bionic
Reading

U posljednjoj utakmici prvog dijela natjecanja na Europskom prvenstvu u Poljskoj, hrvatski košarkaši pobijedili su Makedonce sa 81:71, ali i ponovno prikazali zabrinjavajuće lošu igru

Košarkaši Hrvatske ipak su ostvarili drugu pobjedu u posljednjoj utakmici prvog kruga Europskog prvenstva u Poljskoj. Teškom pobjedom nad Makedonijom od 81:71 (20:26, 14:22, 22:13, 25:10) osigurali smo prijenos dva boda u idući krug, no koliko god nas radovala ostvarena pobjeda, igra naših igrača je i dalje zabrinjavajuća.

Makedonci su nas doslovce razvalili u prvom poluvremenu, pogađajući trice iz svih mogućih i nemogućih pozicija, najčešće bez ikakve obrane na šuteru. Primjerice, u prvih 10 minuta šut za tri poena bio im je fenomenalnih 62 posto (pet od osam), a slična stvar se nastavila i u drugoj četvrtini, kad su Gečevski i Stefanov pogađali kako su se sjetili i ostvarili pomalo nevjerojatnih 39:22!

Srećom, Vujčić i društvo malo su se trgnuli, napravili seriju 9:0 i na poluvrijeme se otišlo s kako-tako korektnih minus 14 (34:48).

U drugom dijelu bilo je očito da je Jasmin Repeša imao opaki monolog u svlačionici. Momčad mu je konačno počela igrati kako treba, razlika se topila kao od šale i, premda je i na kraju treće četvrtine minus još uvijek bio tu (56:61), bilo je jasno da smo u ritmu koji će rezultirati pozitivnim rezultatom. Već u uvodnim minutama posljednje četvrtine Popović, Nicević i Planinić zabijali su koševe kao od šale i rezultat se konačno okrenuo u našu korist (63:61).

Do kraja utakmice Hrvatska je odigrala (konačno!) u skladu sa svojom reputacijom i s plus 10 završila priču s Makedoncima. Konačnih 81:71 izgleda upravo onoliko dobro koliko i poraz od Grka. Naime, samo minus osam od Grka nije zaslužen jer, realno, prema prikazanoj igri, trebalo je biti barem minus 15. Takav je slučaj i s Makedonijom. Loša igra ovog puta imala je za epilog pobjedu, no to ipak možemo zahvaliti suparniku koji nije odustajao od dalekometne paljbe, ulazile lopte u koš ili ne.

Hrvatska: Ukić 7, Kus 8, Popović 7, Vujčić 12, Prkačin 9, Rozić 7, Planinić 9, Stojić 2, Lončar 1, Banić 11, Nicević 8, Kasun
Makedonija: V. Stefanov 12, Mirakovski, Sokolov 12, R. Stefanov 11, V. Stojanovski 7, Blaževski, Tasovski 2, Gečevski 8, Antić 7, D. Stojanovski, Massey 12, Samardžiski