MEĐUNARODNI SIMPOZIJ U ZAGREBU

Hrvatska psihološkom pripremom sportaša dolazi do novih šampiona

14.05.2015 u 15:19

Bionic
Reading

Hrvatska zahvaljujući sportskim psiholozima koji pomažu sportašima i trenerima u ostvarenju njihovih ciljeva stvara nove sportske šampione koji će moći maksimalno iskoristiti svoje potencijale u pravom trenutku. Psihologija sporta relativno je mlada struka, osobito kod nas, koja se intenzivnije razvija tek posljednjih 10 godina. Iako je sve više prepoznata važnost psihološke pripreme u sportu, u praksi još uvijek nije dovoljno zastupljena, a najugledniji psiholozi iz brojnih zemalja svijeta na dvodnevnom će simpoziju uz najnovija znanja i skustva ukazati kako upravo to promijeniti.

Ugledni profesori psihologije koji predaju najpriznatijim ustanovama diljem Europe i brojni sportski psiholozi gosti su 2. Međunarodnog Simpozija psihologije i sporta koji se 15. i 16. svibnja održava na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

'U sportu postoji potreba za kontrolom brojnih faktora koji povrh sportskog treninga mogu utjecati na rezultat. Često je „glava“ ono što se ističe kao presudan faktor, bilo da donosi prevagu ili stvara zaostatak. U vrhunskom sportu, minimalne su razlike između sportaša. Svi su na visokoj razini pripremljenosti, imaju optimalne uvjete treninga, trenere, opremu i sl. Međutim, opet su neki uspješniji od drugih. Ono što doprinosi razlikama u uspjehu najčešće su psihološke vještine koje razlikuju potencijalno vrhunske uvijek za korak kratke od šampiona', izjavila je sportska psihologinja, prof. Renata Barić.

U dva simpozijska dana Prof.dr.sc. Costas Karagheorgis, predavač psihologije i sporta na odjelu Life Sciences Sveučilišta Brunel u Londonu upoznat će sudionike s prednostima glazbe kao terapije i intervencije u sportu, prof. dr.sc. Matej Tušak sa Fakulteta za sport Sveučilišta u Ljubljani ukazat će kako se psihološki pripremiti za velika sportska natjecanja, a doc. dr. sc. Tanja Kajtna sa Fakulteta za šport u Ljubljani govorit će o psihološkom značenju analize natjecanja te kako to raditi sa sportašima nakon uspješnih i neuspješnih izvedbi, a doc. dr. sc. Saša Cecić-Erpič govorit će o psihološkim značajkama tranzicije iz juniorskog u seniorski sport. Doc.dr.sc. Francesca Vitali, docentica na Školi sportskih znanosti Sveučilišta u Veroni govorit će o tome kako prevenirati sindrom sagorijevanja kod mladih sportaša uz pomoć adekvatnog oblikovanja motivacijske klime, podizanja kompetentnosti i psihološke spremnosti.

Sudionicima će biti prezentirane i dodatne zanimljive praktične teme poput, kako smanjiti strah od pogreške na natjecanju, kako motivirati djecu da adrenalin iz sportskih igrica zamijene adrenalinom na sportskim terenima, kako koristiti tehniku asocijacije bojama u psihološkoj pripremi sportaša, te koja je uloga psihologije sporta i vježbanja u pomicanju psihičkog zdravlja i kvalitete života, a moći će čuti i detalje o psihološkoj pripremi Borne Ćorića u tranziciji u seniorski tenis te brojne druge, koje su dio predavanja koja će predstaviti najnovija iskustva u području psihologije sporta i tako osvježiti znanja sportskih stručnjaka i ostalih sudionika u sportskom procesu, ali i samih sportaša.