NAJGLUPLJI POTEZ IKADA

Hrvatska itekako ide na Eurobasket! A bahata FIBA u propast

16.04.2016 u 13:37

Bionic
Reading

Odluka košarkaške organizacije FIBE zvuči kao da je plod obijesti ozbiljno poremećenih ljudi. No, nakon neumjesne i nesportske procjene da je ta birokratska nakupina važnija od košarke same u najvećoj opasnosti našla se - sama FIBA

FIBA, ULEB, ČKLJP... koga briga kako se zovu, svi zajedno nisu ni približno važni kao igra čije bi interese trebali zastupati. No, u FIBI su pomislili da su veći od sporta i danas su s punim pravom na stupu srama. I pred propašću.

Njihova odluka da drastično sankcioniraju saveze koji su odlučili klubove pustiti da odaberu ULEB-ova klupska natjecanja; te da im zabrane nastup na Eurobasketu odjeknula je poput detonacije sportskom Europom. Popis 'neprijatelja' među kojima je i Hrvatska toliko je košarkaški raskošan da se čovjek upita - jesu li Fibini ljudi dopise i prijetnje sricali pijani? Nadrogirani? Što je najžalosnije nisu, 'u nogu su si pucali' sasvim svjesno i (loše) proračunato.

Prvi su skočili Španjolci. Odmah se pokrenula inicijativa da (doslovno) bilo tko pokrene organizaciju novog Eurobasketa koji bi u startu imao 14 vrlo atraktivnih 'otpisanih' sudionika. Pravno im to FIBA, tvrde, ne može onemogućiti... Dodaju ako žele još dvije pozivnice i mogu otići toliko daleko da natjecanje organiziraju u isto vrijeme kada će se održavati Eurobasket '17. Jer od tog natjecanja manje je zanimljiv samo Fibin Europa Kup...


Dalje, postavlja se pitanje i hoće li Francuska i Njemačka željeti ostati pod okriljem FIBE. Jasno je da im se smiješe prilično lake medalje (Francuzima, ako ne dođe do zaokreta, već praktički možemo čestitati na zlatu), ali i sportski integritet i razvojni kapaciteti i financijska korist nisu u skladu s krnjim natjecanjem kojega FIBA planira organizirati. Ako izgube i ta dva saveza - FIBA će nezadrživo krenuti prema marginalizaciji i gašenju.

Nadajmo se, FIBA će biti natjerana na povlačenje, hitne smjene odgovornih genijalaca i duboku ispriku. Zagrizli su prevelik komad i pokazali koliko malo poštuju loptu, mrežicu, tablu i obruč. U protivnom imat ćemo dva (ma kako se oni zvali) Eurobasketa. Pa Vi sami procijenite koji bi bio zanimljiviji i gledaniji, a koji bi iduće jeseni doživio svoje posljednje izdanje i nestao kao pahulja na vrućoj tavi.