AMBICIOZNA MLADEŽ

Hrvatska ide po svjetsku nogometnu krunu!

21.05.2015 u 14:21

Bionic
Reading

Kapetan hrvatske kadetske nogometne reprezentacije (U-17) Nikola Moro izjavio je u četvrtak da mogu svakoga nadigrati i da idu po zlato na Svjetskom prvenstvu u Čileu, koje je na rasporedu od 17. listopada do 8. studenoga ove godine

Na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, koja će završiti u petak, hrvatska kadetska reprezentacija je u skupini pobijedila Austriju (1-0), Bugarsku (2-0), te je remizirala sa Španjolskom (0-0), a u četvrtfinalu je nesretno izgubila nakon izvođenja penala od Belgije. No, potom je u utakmici koja je odlučivala o plasmanu na SP pobijedila Italiju sa 1-0, a strijelac pobjedničkog gola bio je kapetan naše vrste Nikola Moro.

'Mislim da smo pokazali da se možemo nositi sa svima, da svakoga možemo nadigrati i idemo po zlato na SP,' izjavio je Nikola Moro na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Izbornik reprezentacije Dario Bašić istaknuo je da je ovo veliki rezultat, te da se nada sa će na SP napraviti korak više.

'Reprezntacija je pokazala kontinuitet. U deset službenih utakmica nismo poraženi, osim gubitka na penale od Belgije. Iza sebe smo ostavili Španjolsku, Nizozemsku, Portugal. Siguran sam da ćemo se na SP moći nositi sa svima i nadam se da ćemo napraviti korak više od četvrtfinala,' rekao je izbornik Bašić.


U zadnjih pet godina hrvatske mlade reprezentacije su se plasirale na osam velikih natjecanja, uključujući četiri svjetska prvenstva, što pokazuje da se dobro se radi sa mladima.

'Naše mlade selekcije su u najvišem europskom domu kvalitete. No, osim rezultata, ključna uloga mladih selekcija je stvaranje igrača za A reprezentaciju. Iz godišta 1994. imamo Matea Kovačića koji je već standardni član 'vatrenih', a iz te generacije očekujemo da to postanu još tri igrača. Kad je u pitanju 1995. godište tu imamo Marija Pašalića, Marka Pjacu, Tina Jedvaja, a još dvojica bi mogla biti u A reprezentaciji. Iz 1996. godišta Alen Halilović već je u A reprezentaciji, a još dvojica će to sigurno biti. Kad je riječ o 1997. godištu tu su Ante Ćorić, Nikola Vlašić i Andrija Balić. Iz ove generacije koja je sudjelovala na EP u Bugarskoj očekujemo najviše igrača za A reprezentaciju, moguće čak šestoricu,' istaknuo je tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak.

U toj reprezentaciji koja će nas predstavljati na Svjetskom prvenstvu u Čileu, od 18 igrača njih 12 dolazi iz Dinama.

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker čestitao je igračima i stručnom stožeru, te je istaknuo: 'Pred nama je odlična, pobjednička momčad. Oni su budućnost hrvatskog nogometa, vjerojatno ćemo mnoge od njih gledati na SP 2022. u Kataru. U Čileu će sigurno imati veliku podršku, jer tamo ima puno hrvatskih iseljenika. Svjetsko prvenstvo je najbolji izlog i vjerujem da će naši mladi nogometaši pružiti dobre partije.'

Poraz od Belgije dodatni je motiv za čileanski mundijal