PODVODNI RIBOLOV

Hrvati u svom akvatoriju traže zlato

10.09.2010 u 18:22

Bionic
Reading

Ostala su još samo četiri dana do početka 27. Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu koje će se održati od 14. do 19. rujna 2010., a zahvaljujući besprijekornoj organizaciji sve je spremno za spektakularno otvaranje i lov na medalje. Ponosni domaćin ovog sportskog događaja, jednog od najvećih koji će se ove godine održati u Hrvatskoj je Mali Lošinj, kojeg je među velikom konkurencijom odabrala krovna svjetska organizacija sportskog podvodnog ribolova CMAS, organizatori su SRD Udica i SRD Škarpina, a pokrovitelji Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica Grada Malog Lošinja

Svoje snage na 27. Svjetskom prvenstvu u podvodnom ribolovu u fantastičnom lošinjskom akvatoriju odmjeriti će 23 reprezentacije. Konačna brojka natjecatelja kretat će se oko stotinu, a Mali Lošinj će ugostiti i brojne delegacije ribolovnih saveza, te obitelji, prijatelje i navijače natjecatelja. Hrvatska reprezentacija, predvođena rođenim Lošinjaninom i bivšim europskim prvakom Danielom Gospićem, te Dariom Marinovim, slovi za jednog od najvećih favorita.

'Zahvaljujući izvrsnim i dugotrajnim pripremama, spremni i za najveće napore, proučili smo sva skrivena mjesta lošinjskog podmorja, pa shodno tome očekujemo odlične rezultate. 27. Svjetsko prvenstvo je prilika koju ne smijemo propustiti, iako je konkurencija vrlo jaka, istaknuli bismo Bellania, Kerejetu, Carbonella i Siderisa. Ipak, ekipno očekujemo zlato, a vjerujemo u u dobre pojedinačne plasmane. Ipak smo u Lošinju na domaćem terenu,' poručili su Daniel Gospić i Dario Marinov.

Mali Lošinj poznat je po dugogodišnjoj tradiciji podvodnog ribolova. Prva podvodna puška na Malom Lošinju se pojavila 1950. godine, a već 6 godina kasnije održano je Prvenstvo sjevernog Jadrana u podvodnom ribolovu u akvatoriju Lošinja, dok je 1957. godine Mali Lošinj skrenuo na sebe pažnju organizacijom I. Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu, te se već tada pozicionirao kao svjetski centar podvodnog ribolova. O dubokoj i neraskidivoj vezi Lošinjana i podvodnog ribolova svjedoči i spomenik podvodnom ribolovcu u centru Lošinja. Pored izuzetne turističke promocije, pogotovo na sportskom planu, 27. Svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu neizmjerno je važno za Mali Lošinj, ali i Hrvatsku, kako zbog očuvanja jadranskog podmorja, njegovog životinjskog i biljnog svijeta, tako i podizanja ekološke svijesti, te zaštite lošinjskog arhipelaga.

'Održavanje Svjetskog prvenstva u podvodnom ribolovu na Malom Lošinju značajna je manifestacija za razvoj turizma i sporta, no isto tako za očuvanje prirodnih bogatstava koje naš otok ima. Biti domaćinom jednog tako značajnog događaja, ne samo za Lošinj već i za cijelu Hrvatsku velike manifestacije znatno pridonosi promidžbi turističkih potencijala, ne samo otoka Lošinja, izazov je za sve nas koji želimo dati doprinos u realizaciji prvenstva i time potvrditi kako je Mali Lošinj sposoban zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih gostiju,' rekao je Gari Cappelli, gradonačelnik Malog Lošinja.