Zvonimir Ivišić zaigrao

Hrvat visok 219 cm zapalio SAD i na putu je da se upiše u povijest! Stručnjaci u čudu

22.01.2024 u 13:39

Bionic
Reading

Mladi hrvatski košarkaš Zvonimir Ivišić postao je priča dana u SAD-u nakon što je napokon debitirao za poznatu sveučilišnu ekipu Kentucky Wildcats

Navijači Kentucky Wildcatsa te naravno poznati trener John Calipari dugo su čekali dan u kojem će NCAA liga dati zeleno svjetlo 20-godišnjem Hrvatu Zvonimiru Ivišiću.

Administrativni problemi doveli su do toga da je pokrenuta kampanja da bi 219 cm visoki Ivišić mogao zaigrati. I čekali su na to oko 100 dana…

A kad je napokon dobio priliku, odigrao je tako dobro da su svi ostali u čudu!

U pobjedi protiv Georgia Bulldogsa 105:96 Ivišić je za svega 16 minuta ubacio 13 koševa (trice 3-4!), a uz to je imao pet skokova, dvije asistencije, dvije ukradene lopte i tri blokade!

Kentucky je na društvenim mrežama objavio i prigodni video:

O njegovom spektakularnom dodavanju iza leđa te mekanom šutu još danas se govori u SAD-u, a svojom igrom zaludio je i NBA skaute. Već sad mu prognoziraju, ako se prijavi, visoku poziciju na NBA draftu, među prvih deset, a neki su otišli toliko daleko da ga uspoređuju s 221 cm visokim Latvijcem Kristapsom Porzingisom.

A ako pitate trenera Caliparija, on je otišao korak dalje:

'Mislio sam da će odigrati nekoliko minuta, tek toliko da osjeti parket i možda zabije koš. Umjesto toga, on je ušao u igru i pretvorio se u Victora Wembanyamu!' uzbuđeno je nakon utakmice kazao Calipari, trener koji je čekao da Big Z, kako ga zovu u SAD-u, napokon zaigra.

Veći kompliment od ovoga što je rekao Calipari nije mogao dobiti jer 224 cm visoki Wembanyama, koji je bio prvi izbor na NBA draftu prošle godine, čuda radi u dresu NBA momčadi San Antonio Spurs.

Zvonimir Ivišić i njegov brat blizanac Tomislav rođeni su 9. kolovoza 2003. godine u Vitezu, gradu u Bosni i Hercegovini. No već u dobi od 14 godina preselili su se u Šibenik te su stasali kao igrači u lokalnom klubu. Kao svoj novi dom obitelj Ivišić odabrala je Vodice, a nekoliko godina kasnije Zvonimir – za kojeg se zanimao i veliki Real Madrid – napravio je iskorak u crnogorskom klubu SC Derby, razvojnoj momčadi podgoričke Budućnosti.

A Calipari i njegovi skauti otkrili su ga u dresu mlade hrvatske reprezentacije, u kojoj je dominirao. Bila je to klasična ljubav na prvi pogled!

Svojim igrama u regionalnoj ABA ligi Ivišić je skrenuo pozornost na sebe, pogotovo kad je u pobjedi protiv moćnog Partizana ostvario učinak od 22 koša i 13 skokova. Tad je bilo jasno da je nova zvijezda rođena pa je jasno da mnogi nisu bili iznenađeni kad je u ljeto objavljeno da se Ivišić seli u SAD, na poznato Sveučilište Kentucky.

No problemi s engleskim jezikom i strogim pravilima NCAA lige doveli su do toga da se na njegov debitantski nastup jako dugo čekalo. Stoga nije čudo to što su i trener Calipari i mladi Hrvat zaplakali u uredu kad je napokon stigla dozvola NCAA-e da može igrati.

A taj njegov debitantski nastup mnogi će dugo pamtiti jer ono što je pokazao na terenu igrač od 219 cm, kojem je to bio prvi nastup u karijeri u NCAA ligi, rijetko se viđa. A hrvatska košarka dobila je igrača za sljedećih 10-15 godina, kakvog dosad nije imala. Izbornik Josip Sesar imat će slatke brige oko sastavljanja momčadi...

Dan u kojem je Rupp Arena eksplodirala

Ukratko, dvorana u kojoj su igrali - kultna Rupp Arena – doslovno je eksplodirala. A svakim novim potezom Big Z zaludio bi navijače. Nisu bili ni svjesni kakvo su pojačanje dobili!

Već sad ga mnogi vide u NBA ligi sljedeće sezone i uvjereni su da bi se, ako ovako nastavi igrati, mogao uključiti u borbu za prvo mjesto na NBA draftu. Zasad je hrvatski rekorder Dragan Bender, kojeg su 2016. godine kao 4. pick izabrali Phoenix Sunsi.

Ako Ivišić nastavi ovako igrati te ako pomogne Sveučilištu Kentucky da se uključi u borbu za titulu prvaka, nije nemoguć scenarij da zaista bude jednoga dana prvi izbor na NBA draftu. A to je, kad su europski igrači u pitanju, prava rijetkost!

'On na terenu može raditi pomalo od svega', rekao je brucoš Justin Edwards, oduševljen kad je vidio kako se igrač od 219 cm kreće na treninzima i kakvom lakoćom ubacuje trice. 'To je ludo', dodao je.

Pomoćni trener Chuck Martin bio je također očaran Ivišićevim debitantskim nastupom:

'On je tako poseban igrač. Ima 219 cm i može trčati. Ali on je također dovoljno vješt da šutira trice. I dovoljno je vješt da spusti loptu na parket. On je jednostavno jedinstven u tom smislu. Ne možete vidjeti previše ljudskih bića na ovom planetu njegove visine koja mogu raditi stvari koje on radi na terenu', kazao je Martin.