vjerojatni sastav

Hoće li Zlatko Dalić morati mijenjati igrača koji je u zadnje vrijeme bio njegova 'najčvršća karika'? Jedan novi igrač ulazi definitivno....

04.09.2021 u 08:57

Bionic
Reading

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom večeras (20.45 sati) je ogled u Bratislavi protiv Slovačke. Naravno, kao navijači Dalićevih izabranika, priželjkujemo pobjedu, jer s tri boda Hrvatska bi napravila značajan korak prema SP-u u Kataru

Naravno, naše želje su jedno, a stvarnost nešto drugo. Ali sigurni smo da se i u Dalićevim razmišljanjima 'vrti' samo pobjeda.

No, koliko će do nje biti teško doći, ovisit će prije svega o igri hrvatske reprezentacije, jer iako u laganom padu od SP-a u Rusiji, naša je momčad ipak još uvijek bolja od slovačke, a što se vidi i na Fifinoj ljestvici.

Doduše, evidentan je i problem koji Dalić već neko vrijeme pokušava riješiti, a na kojeg je upozorio i Goran Vlaović. Riječ je, dakako, o napadačkom dijelu igre odnosno igri iz koje se ne stvaraju prilike, a samim time teško ili nikako, ne zabijaju golovi.

'Problem je sama ta završnica, odnosno s koliko igrača dolazimo u nju, ali i taj glavni centralni napadač, jer naši napadači vole sudjelovati u igri, a onda se i nesvjesno povlače izvan 16-erca. Ali ja smatram, da bez obzira na to što možda i nisu klasične 'devetke', svi ti naši igrači znaju zabiti gol, a mislim tu i na Kramarića, Vlašića, Livaju. I ne bi se trebalo raspravljati tko će biti ta klasična devetka, već da im se savjetima i razgovorom objasni da igraju više u 16-ercu. Sada tu imamo Kramarića i Livaju, u budućnosti vjerujem opet i Petkovića. Tek su Budimir i Čolak drugačiji tipovi napadača, koji će ulaziti na centaršuteve i prvu stativu, dok na drugoj, ili kada stigne kakav otpadak, tu imamo igrače tipa Pašalića, ili krilnih igrača s druge strane', pojasnio je Vlaović.

Odmah nakon remija u Rusiji, izbornik Dalić dodao je kako je zadovoljan načinom i pristupom igri svojih izabranika.

'Zadovoljan sam svime osim bodom. Pokazali smo karakter i odigrali dobro. Bili smo kompaktni, trčali smo, ali smo stvorili premalo šansi. Kad osvojiš bod kod favorita onda je to uspjeh, ali ne mogu biti zadovoljan brijem šansi. Čestitam dečkima na trčanju i agresiji. Nismo dali gol i trebalo nam je dubine i okomitosti. To smo htjeli promijeniti, ali suparnik je stajao zgusnuto i bio je agresivan. Nije nam dopustio ulaske u sredinu. Bili smo opasniji po bokovima, ali nedostajalo nam je konkretnosti', rekao je Dalić pa dodao:

'Krenuli smo s trojicom u sredini ispod Vlašića. Kramarić i Perišić su bili polulijevo i poludesno, znali smo da se suparnik priprema za naš standardan sustav s jednom špicom i htjeli smo iznenaditi.'

Dakle, ako je suditi po ovim riječima, ali i Dalićevom viđenju moskovskog dvoboja, u napadačkom dijelu ne bi trebalo biti promjena. Posebice ako posluša i Vlaovića, pa recimo Kramariću da striktniji zadatak boravka u 16-ercu. Bez obzira, volio on to ili ne.

Ali zato će promjene biti u zadnjoj liniji. Duje Ćaleta-Car, koji je protiv Rusije odigrao prve službene minute u ovoj sezoni, a kojem su se zbog napora i nenaviknutosti na takve napore, pred kraj grčili mišići, ostat će na klupi. Umjesto njega, nakon odrađene suspenzije zbog žutih kartona, vraća se Domagoj Vida, pa ćemo u kombinaciji s Dejanom Lovrenom, opet gledati standardni stoperski dvojac. Nažalost, Joško Gvardiol, otpao je iz kombinacija, jer i dalje vuče ozljedu.

A dodatni problem izborniku predstavlja Dominik Livaković, koji je u petak ranije otišao s treninga zbog problema s mišićem, a kojeg je osjetio još tijekom utakmice protiv Rusije. Dinamova 'jedinica' obavit će dodatni pregled, pa u konzultaciji s liječnicima odlučiti hoće li biti spreman večeras stati na gol. Ako neće moći, Dalić na popisu ima Simona Slugu i Ivicu Ivušića.

Vjerojatni sastavi: Livaković - Juranović, Lovren, Vida, Sosa - Kovačić, Brozović - Vlašić, Pašalić, Perišić - Kramarić.