POLETARCI SERIE A

Hoće li zbog njega Mateo Kovačić pasti u drugi plan?!

16.01.2015 u 16:41

Bionic
Reading

Posljednjih godina, najbolji mladi igrač Italije francuski je reprezentativac Pogba, uz budnu pratnju našeg Matea Kovačića. No, s obzirom na formu u posljednje vrijeme, tu im je laskavu titulu oduzeo Felipe Anderson (21), Brazilac koji igra u nevjerojatnoj formi. Njegovu je igru opisao naš analitičar s portala Tribina.hr

Nije slučajno da je Lazio značajno podigao razinu igre kad je ovaj čovjek počeo redovito igrati od prve minute. Brazilac je loše krenuo kad je stigao u Lazio, ozljede su ga kočile u prvoj sezoni i usporavale njegovo predstavljanje u prvoj momčadi, a predsjednik Lotito je znao da ga se isplati čekati. Felipe Anderson Pereira Gomes ove je sezone konačno zablistao i oduševio nogometne kritičare u talijanskom nogometu, a sve više valova radi i šire, polako ga nogometna Europa počinje upoznavati.

Iz Santosa je u ljeto 2013. konačno stigao u Rim i službeno je njegova talijanska avantura mogla početi.

STIL IGRE
Felipe Anderson je po vokaciji krilo, može igrati i na lijevoj i na desnoj strani, a iako je veći uspjeh imao kad je igrao desno (3 nastupa= 3 gola, 4 asistencije) nego kad je igrao lijevo (4 nastupa= 1 gol, 1 asistencija), najviše se voli zabijati u sredinu prodorima sa lijeve strane terena. Ono što dominira kod njega je izuzetna kontrola lopte pri većim brzinama, jer se ne libi preuzeti odgovornost i sjuriti se direktno prema golu, ako nema drugog rješenja. Također jako dobro barata loptom kad je okružen sa više protivničkih igrača, tako da je često izvlači loptu do suigrača kada se činilo da je okružen i da mu nema spasa. Može ga se usporediti sa Hazardom, po razini tehnike i direktnosti s kojom napada protivnika, većinom pri većoj brzini, pretrčavajući bekove kao od šale. Ipak, Anderson se nešto češće izvlači sa krila u sredinu, otvarajući prostor suigračima i kombinirajući s njima dok se ne otvori pukotina u obrambenoj formaciji suparnika.

Izrazito voli duel igru i nadmetati se sa protivnicima duplo jačima od sebe, i to vrlo uspješno, a najviše obožava terorizirati najslabije karike protivničke obrane. To se odnosi na visoke i spore braniče, koji nemaju šanse kada mu se nađu na putu. Uvijek gleda slobodan prostor za završni pas i otvara obrane jednim potezom. Ono što nismo toliko vidjeli u Laziju koliko u Santosu je njegov izvrstan udarac iz daljine kao dodatno oružje, pa potegne sa ruba šesnaesterca tek kad osjeti priliku i to čini gotovo kirurški precizno.


UTJECAJ NA IGRU MOMČADI
Dakle, izvrsna kontrola lopte je njegov najveći forte (ipak je Brazilac) ali prilično je impresivno kako se rješava protivnika i na malom prostoru i na velikom prostoru. Kao što sam spomenuo, nije sebičan, voli kombinirati sa suigračima i njegovih pet asistencija u posljednjih pet utakmica dovoljno govori tome u prilog, a barem ih je još toliko mogao imati da su njegovi suigrači u napadu koncentriraniji. Ono što ga izdvaja od drugih igrača njegovih godina je njegovo preuzimanje odgovornosti u građenju igre svoje momčadi.

Statistika kaže da Lazio nije izgubio otkad je on u prvoj postavi ove sezone. Kad je on bio ozlijeđen, Lazio je počeo dobro sezonu, ali kasnije je lošim rezultatima i promjenjivom formom nakon 13. kola pao na 7. mjesto s 6 pobjeda, 2 remija i čak 5 poraza. nakon što se Felipe Anderson ustalio u prvom sastavu, nakon 18. kola se Lazio nalazi na izvrsnom 3. mjestu, s 9 pobjeda, 4 remija i 5 poraza. Dakle, nula poraza dok je na terenu počeo Brazilac!

Tko je malo gledao nebesko-plave ove sezone, mogao je zaključiti da je upravo Anderson prvo ime svoje momčadi, da im je osim golovima i asistencijama, donio veći kontinuitet u igri i rezultatski uspjeh. Zajedno sa Candrevom i Maurijem, on je srce momčadi i ako zaustavite njega, možete se tek onda nadati uspjehu. Pogotovo izvrsno surađuje sa kapetanom Maurijem, s kojim često mijenja pozicije i kombinira pred protivničkim golom, kao što je to bio slučaj u zadnjoj utakmici, u velikom rimskom derbiju, gdje su on i Mauri razmijenili po gol i asistenciju za konačnih 2-2.

ŠTO TREBA POPRAVITI
Poglavito je loš u igri glavom, što je ionako svojstveno svim tehničarima i brzancima, i tu se mora popraviti, a jedan aspekt koji svakako može podići je vraćanje u obranu. Pomaganje vlastitom beku se malo rjeđe viđa kod njega, iako kada se vraća natrag, najčešće je to silovit sprint u kojem munjevito otima loptu i kreće odmah u kontru. da bi postao još bolji timski igrač, toga treba biti više. Vrijeme je na njegovoj strani, stigne i to popraviti.

Također je nešto slabiji što se tiče centaršuteva i pronalaženja svojih napadača visokim loptama, pošto preferira igru po travi i proigravanje u for po zemlji. Zadnji negativan aspekt igre koji će, vjerujem, s vremenom popraviti je zaigranost s loptom u nogama. Ponekad vidi da se suigrači otvaraju u prostoru, ali on se odluči na još jedan dribling više ili trk više i tada često gubi loptu.

Sve u svemu, igrač je ovo koji je zagolicao maštu svim ljubiteljima Serie A i trenutačno je najbolji mladi igrač lige (možda i šire), koji čini očitu razliku na terenu…