PIŠE SE POVIJEST

Hoće li Jordan i Gretzky danas dobiti trećeg superjunaka?

02.02.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Jordan i Gretzky rijetki su sportaši u momčadskim igrama za koje postoji gotovo pa konsenzus da su najveći svih vremena. U noći s nedjelje na ponedjeljak, mogli bi dobiti i trećeg člana

Oni malo stariji ljubitelji sporta i animiranih fimova sjetit će se kako je svojevremeno na američkoj televiziji išla crtana serija 'Pro-Stars'; s Jordanom, Gretzkyjem i Bo Jacksonom u glavnim ulogama. Iako je cijela serija bila gotovo pa paravan za reklamu Nike tenisica, zanimljivo ostaje da je doista u svojoj postavi imala, kasnije će se ispostaviti, dva sportaša koji su, gotovo pa unisono, smatrani najboljima u povijesti. Iako je bio 'čudo prirode', čovjek s dosad neponovljenim atletskim sposobnostima, Bo Jackson nije imao takvu karijeru, pa to treće mjesto ostaje neupražnjeno.


S obzirom da nam slijedi Super Bowl XLVIII, Jordan i Gretzky mogli bi dobiti društvo, u liku Peytona Manninga. Naime, Manning danas ima priliku postati prvi QB u povijesti lige koji će povesti dvije različite momčadi do pobjede u Super Bowlu, a do sada su samo dvojica uspjela početi utakmicu za dvije različite momčadi u ovoj utakmici; bili su to Craig Morton (Dallas, Denver) i Kurt Warner (St. Louis, Arizona).

Za svoja je sjajna postignuća ove sezone Manning izabran za MVP-a regularnog dijela, rekordni peti put u svojoj karijeri. Da bi zaslužio tu čast, porušio je nekoliko rekorda, na impresivan način. Ove je sezone bacio za 5,477 jardi i 55 TD dodavanja, što je i jedno i drugo rekord lige. Također, predvodio je napad koji je porušio nekoliko povijesnih rekorda i koji će u analima biti sigurno zapamćenih kao jedan od najpotentnijih napada koje je ovaj sport ikad vidio.

Da bi stvar bila bolja, Manning je puno više od tek igrača. On je zapravo trener na terenu. Sam bira svoje akcije, tijekom treninga nameće se kao autoritet suigračima i sudjeluje u apsolutno svim segmentima izgradnje napada. Jedini je sposoban gotovo cijelu utakmicu voditi napad u 'no-huddleu', munjevitom brzinom i bez pomoći trenera.

Jedina ljaga na njegovoj karijeri njegov je dosadašnji učinak u doigravanju (11 pobjeda, 11 poraza), koji je najlošiji kada se usporedi s drugim QB-ovima koji su odigrali preko 10 utakmica doigravanja. Ako osvoji Super Bowl s drugom momčadi, taj će podatak postati gotovo pa nebitan.

Stoga, osim što se danas, 2. veljače, igra najvažniji sportski događaj u SAD-u, pobjeda u ovom susretu dala bi onaj jezičac na vagi, koji bi bio dovoljan kako bi Manning ušao u istu rečenicu gdje su Jordan i Gretzky i postao – talisman svoga sporta.