KLADITE SE PAMETNO

Hoće li Chelsea protiv Cityja igrati nogomet iz 19. stoljeća?

03.02.2014 u 10:34

Bionic
Reading

Manchester City je ove sezone dao 115 golova u svim natjecanjima i ima svih 11 ligaških pobjeda na svom stadionu, dok je Chelsea najmanje primio i vjerojatno ga ironijom sudbine čeka 'nogomet iz 19. stoljeća' kojeg je Jose Mourinho prišio West Hamu za bunker

Manchester City i Chelsea večeras igraju derbi 24. kola Premiershipa, a dvoboj je to najboljeg napada i najbolje obrane lige. Manchester City je s osam uzastopnih pobjeda izbio prošlog tjedna na prvo mjesto, ali Arsenal je jučer svladao Crystal Palace, pa City za povratak na prijestolje mora svladati trećeplasirani Chelsea.

Mnogo hvalospjeva pokupio je trener Manuel Pellegrini za igru momčadi koja je postigla nevjerojatnih 115 golova u svim natjecanjima ove sezone, ali Čileanac ni jednog trenutka nije pao u euforiju za razliku od navijača, ali i mnogih analitičara, koji su uvjereni da 'stroju za pogotke' titula prvaka u konačnici ne može i neće izmaknuti.

Možda i najveće priznanje dobio je City nakon pobjede 5:1 kod Tottenhama prošle srijede, kada je trener domaćih Tim Sherwood izjavio 'izgubili smo od najbolje momčadi na svijetu'. Sherwood je sigurno malo pretjerao, što je došlo kao naručeno Joseu Mourinhu da se kao majstor 'medijskog rata' naruga toj izjavi riječima 'najbolji su na planeti, ako se ona zove Engleska'. Time je strateg Chelseaja ipak potvrdio da City jest favorit, a prije toga čak je izjavio 'kako City svakome može utrpati pet ili šest golova, pa i Chelseaju, a ja bih bio presretan, ako bismo ove sezone bili drugi'.

Mali presjek medijskih naslova uvod je u priču o utakmici koja može dosta toga odlučiti, ali prvenstvo je dugo i nepredvidljivo i tri boda za bilo koga više će značiti psihološki, nego što će netko steći sudbonosnu prednost.

Forma je definitivno na strani domaćina jer lakoća kojom Pellegrinijeva momčad kreira prilike i postiže pogotke, za suparnike je zaista zastrašujuća, kao i svih 11 pobjeda u 11 ligaških utakmica na Etihadu ove sezone, ali Chelsea je tipična natjecateljska momčad koja je sposobna izblokirati igru na sredini terena i ne dopustiti dominaciju rivala. Čak ako se ona i dogodi, odnosno bude li takozvanog 'parkiranja autobusa' pred šesnaestercem gostiju iz Londona, ostaje još probiti zadnju liniju i vratara Čecha, što opet nije lako.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


Za trenera Pellegrinija ovo je konačno i prilika za osvetu jer Mourinho mu je stari neprijatelj još iz Španjolske kada ga je naslijedio na klupi Reala uz komentar 'drugo mjesto je za gubitnike', a dobio je i prvi međusobni ogled na Stamford Bridgeu i provocirao plešući pred klupom tadašnjeg gosta.

'Nisam mu stisnuo ruku poslije poraza baš zbog tog plesa, ali ne bih novu utakmicu dva velika rivala želio pretvoriti u rat dva trenera. Pozornica je ipak za igrače i oni će odlučiti tko je bolji, a naravno da očekujem da ćemo to biti mi', želio je biti što mirniji Pellegrini, iako u njemu sigurno vrije i svoju momčad će maksimalno napaliti za pohod na trijumf.

Loša je vijest za City što se protiv Tottenhama opet ozlijedio najbolji strijelac Agüero (15 golova) i neće ga biti nekoliko tjedana, a veznjaci Nasri i Javi Garcia se
nisu oporavili. U špici će biti Džeko i Negredo, a to su ipak dva sporija napadača koja više čekaju loptu, nego što dolaze po nju, pa će uloga veznog reda, a pogotovo sveprisutnog Silve, opet biti od ključne važnosti za željeni kontinuirani pritisak na vrata gostiju, ali i udarce prema vratima.

'Prvi put u sezoni imamo sudbinu u svojim rukama i prvo mjesto ovisi o našem rezultatu. To je za nas odlično, ali zna se da i svaka pogreška može biti skup' kaže iskusni desni bek Manchester Cityja Pablo Zabaleta, koji ključnim faktorom vidi - strpljenje.

'Svi znaju koliko smo jaki na Etihadu i skoro svi dolaze ovdje zatvorenog garda. Stanu iza lopte i čekaju, a Chelsea je specijalist za takve situacije, daleko jači od
svih rivala koje smo dosad ugostili. Stoga se moramo naoružati strpljenjem i koncentracijom i polako tražiti prostor kako probiti goste, a istovremeno ne dopustiti da Hazard i ostali nama previše prijete. Poklonili smo svojim pogreškama Chelseaju pobjedu u prvoj utakmici, ali i mnogo naučili iz te lekcije, te vjerujemo da ćemo danas pronaći način za pobjedu i povratak na prvo mjesto' zaključio je branič domaćih Pablo Zabaleta.

Jose Mourinho je divljao nakon remija 0:0 protiv West Hama u kojem njegova momčad ni iz 38 udaraca nije uspjela dati gol, a svi su odmah umemorirali tvrdnju da je 'West Ham igrao nogomet iz 19. stoljeća'.

No, kako sudbina često donosi ironiju, tako su engleski mediji odmah primijetili da bi danas na Etihadu Chelsea mogao igrati nogomet iz 19. stoljeća, odnosno stati u bunker pred naletima domaće mašinerije. Čak su i Manuela Pellegrinija na konferenciji za novinare pitali o toj izjavi, ali on je eskivirao temu jer i inače izbjegava ići Mourinhovim medijskim tragom. Realno gledajući Chelsea se večeras sigurno ne bi želio samo braniti, ali ako te netko igrom prisili na takvo nešto, onda se taktika prisilno prilagodi.

Mourinho i inače gura 4-2-3-1 s usamljenom špicom koja je sada iskusni Eto’o, a eksplozivni veznjaci Willian, Oscar i Hazard su glavni motori napadačkih zamisli. Ako oni s defanzivnim veznima Ramiresom i vjerojatno Mikelom ili možda Lampardom, mogu zadržati loptu i trkački parirati, onda se i ne mora dogoditi scenarij bunkera za goste, ali isto tako oni se svjesno mogu odlučiti za 'nogomet iz 19. stoljeća'.

'Za nekoga tko je u pet godina potrošio 700 milijuna funti, normalno je da ima 0dličnu momčad, odlične pojedince i planove o trofejima. No, uz sve dobre igre i pobjede imao je ove sezone City i sreće, a i neke sudačke pogreške su išle u njegovu korist, pogotovo u utakmici s Liverpoolom. Sve to su činjenice, a naš jedini cilj je boriti se svim silama da pokušamo večeras ne izgubiti', kaže strateg gostiju, koji vjerojatno neće moći koristiti novopridošlog veznjaka iz Basela Salaha, a španjolski centarfor Fernando Torres, čiji gol u završnici je odlučio prošli dvoboj ova dva rivala, još će najmanje mjesec dana biti izvan konkurencije.

'Ove sezone mi smo ti, koji gradimo momčad za budućnost, a kao trener uživam u izazovu uloge autsajdera i napretku kojeg ostvarujemo. Trenutačno smo jako dobro posloženi u obrani, imamo stabilnost i sigurnost, a za napadačku taktiku temeljimo na brzim krilnim igračima, kako u vezi, tako u zadnjoj liniji. Sve je moguće u ovoj utakmici, a mi vjerujemo u sebe', zaključio je Mourinho, a i osvojeni bod za Chelsea bi bio značajan uspjeh kojeg prošle četiri sezone nije dohvatio kada je domaćin bio Manchester City, koji je svaki put slavio, kao i u četiri od zadnjih pet međusobnih ogleda u svim natjecanjima.

Engleska 1. liga
Manchester City Chelsea 21:00
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Arsenal 24 17 4 3 55
2. Manchester City 23 17 2 4 53
3. Chelsea 23 15 5 3 50
4. Liverpool 24 14 5 5 47
5. Everton 24 12 9 3 45
6. Tottenham 24 13 5 6 44
7. Manchester United 24 12 4 8 40
8. Newcastle United 24 11 4 9 37
9. Southampton 24 9 8 7 35
10. Aston Villa 24 7 6 11 27
11. Stoke City 24 6 7 11 25
12. Swansea 24 6 6 12 24
13. Hull City 24 6 6 12 24
14. Sunderland 24 6 6 12 24
15. Norwich 24 6 6 12 24
16. WBA 24 4 11 9 23
17. Crystal Palace 24 7 2 15 23
18. West Ham 24 5 7 12 22
19. Cardiff 24 5 6 13 21
20. Fulham 24 6 1 17 19
Sljedeće utakmice
8.2. Liverpool Arsenal
8.2. Crystal Palace WBA
8.2. Aston Villa West Ham
8.2. Sunderland Hull City
8.2. Southampton Stoke City
8.2. Norwich Manchester City
8.2. Chelsea Newcastle United
8.2. Swansea Cardiff
9.2. Tottenham Everton
9.2. Manchester United Fulham