LIVERPOOL SE PRISJEĆA

Hillsborough: Obljetnica u znaku približavanja istini

15.04.2013 u 14:58

Bionic
Reading

Prije točno 24 godine dogodila se najveća tragedija u povijesti engleskog nogometa kada je na dvoboju Liverpoola i Notingham Forresta u Sheffieldu na stadionu Hillsborough život izgubilo 96 navijača Liverpoola

Svake godine od te kobne 1989. na ovaj dan oko Anfielda sve utihne. Liverpool nije i neće igrati dvoboje 15. travnja, a na stadionu se obilježava godišnjica pogibije.

Na takvim skupovima emocija nikada ne nedostaje, no ove godine strasti uz rijeku Mersey će biti još intenzivnije obzirom da su obitelji žrtava i preživjeli došli vrlo blizu pravne pobjede kojom bi uslijedila dugoočekivana pravda. Naime, nakon dvadeset godina zataškavanja, britanske vlasti napokon su odlučile preuzeti odgovornost za tragediju, te se i premijer Cameron javno ispričao navijačima na nizu policijskih propusta koji su dugo bili tabu.

Derbi protiv Uniteda nakon objave presude vrhovnog suda

Na svojoj službenoj stranici Liverpool donosi izjave iz deset obitelji pogođenih tom tragedijom i većina ne priželjkuje zatvorske kazne za policijske i lokalne dužnosnike, već samo čekaju riječ - krivi! Naime, sve do lani smrt 96-oro navijača bila je ocijenjena kao slučajna, no prije pola godine vrhovni sud je takvu odluku ukino te naložio istragu odgovornosti policijskih i lokalnih službenika. Uporna kampanja 'pravde za Hillborough' polako dolazi na svoje, a na današnji dan cijela Engleska sluša što oni imaju za reći.

Svi izlazi su bili zatvoreni i nisu svi iz prevelike mase uspjeli spas pronaći na travnjaku