supersport hnl - 7. kolo

Livaja ostao u Osijeku, hajdukovci u teškom emotivnom stanju igraju protiv Osječana; Dinamo gostuje kod Šibenika; evo gdje možete gledati te utakmice

28.08.2022 u 12:14

Bionic
Reading

Ove nedjelje igraju se preostale dvije utakmice 7. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige, a obje bi mogle i trebale biti izuzetno zanimljive. Jer svaki je klub u svojim 'problemima', ali i pod imperativom pobjede. Dinamo gostuje na Šubićevcu kod Šibenika, dok je Hajduk gost u Gradskom vrtu kod Osijeka

ŠIBENIK - DINAMO (18.30 sati, MAXSport 1, MAXtv)

Nogometaši Šibenika jedno su od ugodnijih iznenađenja dosadašnjeg dijela SuperSport Hrvatske nogometne lige, jer nakon poraza od Rijeke u 1. kolu, nanizali su čak pet utakmica u kojima su osvajali minimalno po jedan bod. U tih pet utakmica primili su samo tri gola, što znači da se momčad sa Šubićevca naučila braniti.

S obzirom na to da ove nedjelje dočekuje vodeći Dinamo, jasno je da će taj dio igre biti na iskušenjima. Svjestan je toga i trener Damir Čanadi.

>> [FOTO] Šokantna vijest za Hajdukovog ljubimca Marka Livaju; u prometnoj nesreći poginuo mu je otac

'U nedjelju nam dolazi Dinamo, velika utakmica, ne samo za nas nego za cijelu ekipu, fanove. Znamo da moramo biti na najvećem nivou kao ekipa, ulazimo sa pozitivom i hrabro. Sve respektiramo, ali nikoga se ne bojimo. Istina je da treba malo i sreće u ovakvim utakmicama, sve se mora poklopiti da bi se ostvario jedan dobar rezultat. Pripremili smo se mentalno i taktički'.

Dinamo se pak vraća na stadion na kojem je prošle sezone i matematički potvrdio naslov, odnosno na mjesto 'sreće'. Ali i iscrpljen od žestokog ritma, u kojem je izborena Liga prvaka.

'Pobjedom protiv Norvežana napravili smo što smo željeli, ali čeka nas naša svakodnevica. Naš je primarni cilj sačuvati vodeću poziciju u domaćem prvenstvu, a u dinamici osvajanja bodova to znači da ih moramo tražiti u svim dvobojima. Prvi je uvijek najvažniji, a to je sad u Šibeniku. Domaćin je povezao pet utakmica bez poraza, vrlo su čvrsta, kompaktna momčad. Ne postižu puno pogodaka, ali ih puno niti ne primaju tako da nas čeka jako teška utakmica, pogotovo nakon play-offa Lige prvaka koji nas je objektivno i emotivno i fizički dosta potrošio. Ipak, s obzirom na kadar kakav imamo, predmnijevam da ćemo uspjeti doći na svoju razinu. Bude li tako, nadam se dobrom rezultatu', istaknuo je Dinamov trener Ante Čačić.

  • +39
Dinamo - Bodo Glimt, play-off Lige prvaka, 2022/23. Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

OSIJEK - HAJDUK (21.05 sati, MAXSport 1, MAXtv)

Nakon prošlotjednog debakla 2:5 u Maksimiru, gdje je Osijek odigrao dobro prvo poluvrijeme, ali je u drugom teško stradao, Nenad Bjelica sprema momčad za još jedan derbi. Trener osječkog prvoligaša praktički više nema mjesta za pogrešku, jer nakon šest kola klub koji je maštao o naslovu sada se nalazi na dnu tablice, gnjev navijača je sve veći.

'U srijedu smo u pripremnoj utakmici koristili 22 igrača, ostali koji će biti u konkurenciji za nedjelju utakmicu će odraditi trening. Na raspolaganju nisu Slavko Bralić i Mihret Topčagić, dok su Alen Grgić i Mato Miloš otišli iz kluba. Dobro smo radili, odigrali utakmicu u srijedu kako bismo pokušali još malo podići samopouzdanje momčadi, pogotovo napadačima da postignu koji gol. U nedjelju nas očekuje suparnik koji je pokazao svoju kvalitetu i u prethodnoj sezoni, pokazuje istu i u ovoj sezoni pa i u Europi. Poštujemo Hajduk, njihovog trenera, njihovu veličinu, ali vjerujemo u sebe i da možemo biti bolji od njih ako zadržimo razinu igre, discipline i agresivnosti koje smo pokazali u prvom poluvremenu u Maksimiru', rekao je Nenad Bjelica.

Hajduk je pak ispražnje i emotivno i fizički nakon poraza od Villarreala i ispadanja iz europskih natjecanja. Sada prvenstvo postaje (jedini) prioritet Bilih, što je naglasio i trener Valdas Dambrauskas.

'Moramo biti spremni. Ovo je veliki izazov za nas. Profesionalci smo i moramo prebaciti fokus s Villarreala na Osijek. Bilo je vrlo emotivno, teška utakmica, ali znamo što nas čeka u Osijeku. Moramo pokazati svoje najbolje lice u Gradskom vrtu. Pogled na ljestvicu nas ne smije zavarati. Osijek ima kvalitetu i pitanje je trenutka kada će krenuti prema gore. Imali su problema s ozljedama, a siguran sam da im je Hajduk veliki motiv. Moramo biti spremni na tešku bitku. Prošle sezone smo tamo remizirali. Želimo pobijediti', rekao je trener Bijelih.

Osvrnuo se i na povratak Anthonyja Kalika koji je stigao u petak prešao iz Gorice u Hajduk.

'Vjerujem da je spreman i motiviran. On zna i Split i Hajduk. Veliki je navijač Hajduka. Donosi dodatnu kvalitetu. Ne treba vremena za prilagodbu. Trenirao sam ga u Gorici gdje je bio jedan od mojih ključnih igrača'.

Nažalost, najavu i pripremu utakmice protiv Osijeka poremetila je tragična vijest iz Kaštela, gdje je u prometnoj nesreći poginuo otac Marka Livaje. I sigurni smo da će igračima biti izuzetno teško večeras, ali možda baš zato izvuku dodatnu energiju, kako bi koliko-toliko umanjili bol svom suigraču.

Prema dostupnim informacijama, Livaja je ostao u Osijeku, što je i razumljivo, pa i racionalnije, nego da je u teškom stanju krenu prema Dalmaciji. Ovako je ostao u okruženju koje će mu sasvim sigurno pružiti veliku utjehu.

Zasad jedino nema odgovora, hoće li možda Livaja čak i istrčati večeras?

Sjećamo se kako je Darijo Srna tijekom Eura 2016. godine također ostao bez oca, a tu je informaciju dobio nakon utakmice protiv Turske. Otputovao je u Metković na pogreb, ali se odmah vratio u kamp, i već u prvoj sljedećoj utakmici protiv Češke bio na raspolaganju tadašnjem izborniku Anti Čačiću.

  • +35
Hajduk - Villarreal, play-off Konferencijske lige, 2022/23. Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Standings provided by SofaScore LiveScore