BITKA ZA EUROPU

Hajdukova velika prilika protiv 'malog Dinama'

29.04.2015 u 11:31

Bionic
Reading

Hajduk je u Koprivnici došao do velika tri boda u borbi za treće mjesto u poretku MAXtv Prve lige. S obzirom da su bijeli ostali bez finala Kupa, ono bi moglo biti imperativ kako na koncu ne bi ostali bez izlaska u Europu. K tome, sam pogled na ljestvicu otkriva kako ni četvrto mjesto više nije sigurno s obzirom na veliku gužvu u sredini ljestvice. Slijedi im iznimno važan dvoboj s trećeplasiranom Lokomotivom

Protiv Slavena to nije bila neka velika partija, no Splićane je napokon pomazila i sreća. Zabili su iz svoje prve prilike, dok je domaćin svoje promašivao. Između ostalih, mladi vratar Grbić je kod 1:0 obranio kazneni udarac, skrenuo jedan udarac na gredu... Lako je Hajduk mogao još jednom ostati bez bodova. No, to je nogomet.

'Današnja utakmica je važna, ali ima još dosta kola do kraja. Želim svoje igrače rasteretiti, bitna je kvalitetna izvedba, a rezultat će onda doći sam od sebe', rekao je trener Vukas.

U odnosu na zadnji susret neće moći računati na Milevskog, no oporavio se Maglica pa će odmah umjesto njega uskočiti u sastav od prve minute. Oporavio se i vratar Kalinić, a stoper Milović je odradio kartone.

U Hajduku svako malo iskoči neki novi 'klinac' koji privuče pažnju. Vlašić je bio taj na startu sezone, zatim je Balić fantastično otvorio proljetni dio (sada ozlijeđen), dok je sada hit postao Fran Tudor. Mladi krilni igrač je zabio dva gola u zadnja dva prvenstvena kola i svojom hitrinom donio okomitost u igru Bijelih koja im je često nedostajala.


Motiva Hajduku protiv Lokomotive u pravilu ne manjka. Poznato je kako Splićani današnje goste smatraju 'rak ranom' hrvatskog nogometa te im uopće osporavaju pravo natjecanja u elitnom rangu...

Zašto je tomu tako, između ostalog može posvjedočiti i zadnja utakmica Lokomotive. Teško je riječima opisati kako je to izgledalo, predlažemo svima da pogledaju sažetak drugog poluvremena. Naime, Lokosi su poslije 45 minuta imali vodstvo i dominaciju, a nakon toga je uslijedio raspad. Nije on bio uzrokovan igrom Zagreba, već nevjerojatnom igrom obrane Lokomotive. Njena dva stopera su stajala na centru, daleko od lopte, namještajući nekakva zaleđa. Išli su tako igrači Zagreba nebrojeno puta sami prema vrataru, no nisu zabijali. Kod prvog gola je Bručić nespretno gradio loptu bez ikakvog razloga pa je kasnije došlo do kaznenog udarca, kod drugog je Addy kaskao za svojim igračem pa na ulazu u kazneni prostor stao zbog ozljede i omogućio Stepčiću laganu realizaciju.

'Sad smo mi ispali lopovi. Svima nam je teško, jer su nam dirnuli u karakter. Nije baš lijepo kad netko u tom kontekstu okreće priče', kratko se referirao trener Ivković, pa osvrnuo na današnji dvoboj:

'Na nama je sad da pokažemo koliko smo jaki, koncentrirani i motivirani kako bi odigrali jednu kvalitetnu utakmicu s Hajdukom koji je u sličnoj situaciji kao i mi, no međutim ovakve utakmice i derbiji nikad nisu mjerilo trenutačnog stanja momčadi.'

Uz već spomenutog Addyja, neće moći računati ni na Perića, pa će stoperski tandem činiti Prenga i Mrčela.

Lokomotiva može odigrati dobru utakmicu i u svojoj kombinatorici može biti vrlo nezgodna. No, ponove li drugih 45. minuta iz utakmice sa Zagrebom, 'ne gine' im 5-6 komada u mreži...

Hrvatska 1. liga
Zagreb Zadar 16:00
Rijeka Split 18:00
Hajduk Lokomotiva 20:00
Utk. Pob. Ner. Izg. Bod.
1. Dinamo Zagreb 31 23 8 0 77
2. Rijeka 30 18 8 4 62
3. Lokomotiva 30 12 6 12 42
4. Hajduk 30 12 7 11 40
5. Split 30 8 13 9 37
6. Zagreb 30 10 6 14 36
7. Slaven Belupo 30 9 7 14 34
8. Istra 1961 30 6 11 13 29
9. Osijek 31 7 6 18 27
10. Zadar 30 7 6 17 27
Sljedeće utakmice
30.4. Istra 1961 Slaven Belupo
2.5. Osijek Zagreb
2.5. Split Dinamo Zagreb
3.5. Zadar Hajduk
4.5. Lokomotiva Istra 1961