POLJUD U SUZAMA

Hajdukova drama s tužnim završetkom; kobni 11-erci

25.08.2016 u 23:16

  • +11

Uzvratna utakmica Play-offa Europske lige, Hajduk - Maccabi

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj

Bionic
Reading

Nogometaši Hajduka nisu se uspjeli plasirati u natjecanje po skupinama Europske lige, a uspješniji od njih u 4. pretkolu bio je Maccabi iz Tel Aviva nakon boljeg izvođenja 11-eraca. Hajduk je u 90 minuta uzvrata na Poljudu pobijedio 2:1 i tako nadoknadio istovjetan zaostatak iz Netanye iz prvog dvoboja, a kako se ni u produžetku rezultat nije mijenjao, pristupilo se izvođenju 11-eraca, u čemu su bolji bili gosti 4:3

Hajduk je u prvenstvu doživio dva bolna domaća poraza od Dinama i Rijeke, no sve bi se to zaboravilo da su 'bili' uspjeli proći u skupine Europske lige. Za splitskog prvoligaša je ovo ispadanje još stresnije ako se zna da je klub izgubio veliku financijsku injekciju. Naime, Hajduk bi prolaskom zaradio 2,4 milijuna eura, a tome je trebalo dodati i moguće bonuse za pobjede i remije te tri puta pun stadion. Dakle, oko 30-ak milijuna kuna. Bez toga novca sada bi moglo doći do velike rasprodaje ponajboljih igrača na Poljudu (Kalinić, Sušić, Nižić, Ohandza...).

No vratimo se na utakmicu. Nakon što je izdržao početni pritisak Maccabija, Hajduk je u drugom dijelu prvog poluvremena zaigrao ofenzivnije, a takva je igra donijela i rezultat u 40. minuti. Tino Sven Sušić izveo je slobodni udarac iskosa s lijeve strane, a u gužvi u kaznenom prostoru gostiju najbolje se snašao Marko Ćosić, utrčavši na drugu vratnicu, i nogom proslijedio loptu u mrežu. U tim trenucima Hajduk je imao rezultat koji ga je vodio u natjecanje po skupinama Europske lige. No već početkom nastavka Maccabi je poravnao. U 52. minuti dosuđen je slobodni udarac za goste gotovo na istom mjestu s kojega je i Sušić ubacio za pogodak Hajduka. Izveo ga je Argentinac Ezequiel Scarione, a lopta je završila u lijevom kutu nemoćnog Kalinića.

HAJDUK: Kalinić – Ismajli, Šimić, Ćosić, Memolla – Sušić, Savvas, Jefferson– Vlašić, Kožulj (od 70. Tudor)– Said (od 63. Ohandza)
MACCABI: Rajković – Dasa, Ben Haim st., Tibi, Ben Harush – Igiebor, Scarione, Medunjanin – Micha (od 114. Itzhaki), Ben Basat (od 105. Rikan), Benayoun (od 81. Sa )

Ipak, taj je rezultat stajao samo sedam minuta prije no što je Hajduk stigao do svog drugog pogotka, i to na sličan način. Ponovno je Sušić izveo slobodni udarac potpuno iskosa s lijevog krila, a Ćosić se najbolje snašao pred golom i glavom u padu s tri metra pogodio mrežu.

Do kraja dvoboja Hajduk je prepustio inicijativu Maccabiju te se ograničio na pokušaje iz protunapada, a takva je igra u produžetku donijela i dvije izgledne prilike. Prvo je Ohandza u 93. minuti nakon dugog sprinta ostao bez snage za bolji udarac i pogodio Rajkovića, a najbolju priliku imao je Sušić u 105. minuti. Nakon akcije Tudora i Ohandze lopta je pala pred Sušića, no i on je iz izgledne situacije s 15-ak metara pucao ravno u vratara Maccabija.

Prilikom izvođenja 11-eraca u prvih pet serija vratar Hajduka Lovre Kalinić obranio je udarce Bena Haima i Scarionea, ali su kod Hajduka neprecizni bili Tudor i Ohandza, pa se krenulo i u dodatnu, šestu seriju. Dvostruki strijelac Ćosić prebacio je gredu, da bi potom Rikan zabio za Maccabijev prolazak dalje.

Ovo je treća sezona u kojoj Hajduk ispada u 4. pretkolu Europske lige, prije dvije godine ispao je od Dnipra (1:2 u Dnipropetrovsku i 0:0 u Splitu), a lani od Slovana (0:1 u Liberecu i 0:1 u Splitu).

JEDANAESTERCI: Nikola Vlašić 1-0; Barak Itzhaki 1-1; Fran Tudor -, Tal Ben Haim - Franck Ohandza - Ezeguiel Scarone -, Savvas Gentsoglou 2-1; Orlando Sa 2-2, Tino Sušić 3-2; Haris Medunjanin 3-3; Marko Ćosić -, Avraham Rikan 3-4