DERBI 23. KOLA 1. HNL

Hajduk nakon Zagreba ponovno sam na vrhu

23.03.2009 u 08:43

Bionic
Reading

Hajduk se tek 45 minuta mučio sa Zagrebom, a nakon toga s dva pogotka u 10 minuta riješio problem pobjednika. S obzirom na Dinamov kiks s Osijekom (0:0 na Maksimiru), 'bili' opet imaju dva boda prednosti ispred najvećih suparnika za naslov prvaka države

U posljednjoj utakmici 23. kola Prve HNL splitski Hajduk nadvisio je na Poljudu gostujući Zagreb sa 2:0 i s tri nova osvojena boda ponovno osigurao čelno mjesto na prvenstvenoj ljestvici. Jasno, riječ je zapravo o prvom kolu trećeg kruga domaćeg nogometnog natjecanja, a s obzirom na to da je Dinamo kiksao na Maksimiru i dopustio Osijeku da izbori 0:0, tako su i Splićani pobjegli 'modrima' ponovno na dva boda razlike.

Tomislav Erceg, Stipe Pletikosa i Igor Tudor u loži poljudskog stadiona

Premda je u prvih 15-tak minuta Hajduk dominirao travnjakom, nakon toga je dopustio Zagrebu da se razmaše i dobro zaprijetio domaćem golmanu Subašiću. Davor Vugrinec bio je motor zagrebačkih bijelih i dvaput je opasno pucao iz slobodnjaka, no u oba slučaja lopta je otišla iznad grede. Hajduk je nekako stidljivo napadao i baš kad se činilo da će bez većih uzbuđenja proći prva i jedina minuta sudačke nadoknade prvog poluvremena, sudac Damir Batinić pokazao je na bijelu točku.

Naime, osječki arbitar je ocijenio da je jedan Ibričićev skok i nekoga od zagrebovih stopera u gostujućem kaznenom prostoru prekršaj nad domaćim napadačem i unatoč priličnim protestima igrača Zagreba, ostao nepopustljiv u svojoj odluci. Bio to ispravno ili neispravno dosuđen jedanaesterac, Nikoli Kaliniću nije bilo važno. Snažnim i preciznim udarcem s bijele točke zabio je za vodstvo Hajduka 1:0. Dok lopta još nije ni izišla iz mreže Zagreba, sudac je odsvirao kraj prvoga dijela.

Na početku drugih 45 minuta, Hajduk je odmah počeo igrati presing i nakon jedne pogreške Zagrebova zadnjeg reda Drago Gabrić je u 54. minuti centirao s desne strane svog napada, a Srđan Andrić lijepim pogotkom glavom povisio rezultat na 2:0.

Hajduk je nakon poduplanog vodstva dobio krila, počeo još jače napadati i uz pjesmu Torcide s poljudskog sjevera stvarao prigode od kojih je gotovo svaka mirisala na gol. U posljednjih 15-tak minuta utakmice, igra se pomalo 'umrtvila'; Zagreb se pomirio s porazom, a Hajduk zadovoljan rezultatom umirio igru i čekao kraj. Splićani su tako izvrsno iskoristili Dinamov kiks protiv Osijeka i trener Ante Miše sada će imati dva tjedna mira za osvježenje momčadi i pripremu za nastavak natjecanja.