TRENER 'LUĐAK'

Guardiola: Bielsa je najbolji trener na svijetu

16.03.2012 u 20:28

Bionic
Reading

Trener Barcelone Pep Guardiola izjavio je u petak da je Argentinac Marcelo Bielsa (56), koji vodi Athletic Bilbao, trenutno najbolji nogometni trener na svijetu, te da se od njega može puno naučiti

'Igra i način na koji je Athletic Bilbao izbacio Manchester United u osmini finala Europske lige su poklon za sve ljubitelje nogometa. Možemo biti sretni što takav trener radi u Španjolskoj i od njega svi možemo učiti. Jedva čekam naš dvoboj u finalu španjolskog Kupa kralja', izjavio je Guardiola

Athletic Bilbao je slavio u obje utakmice protiv Uniteda, u gostima je bilo 3-2, a na domaćem trenu 2:1. Također, momčad je i dalje u igri za četvrto mjesto u španjolskom prvenstvu koje sljedeće sezone vodi u Ligu prvaka.

Marcelo Bielsa, koji je poznat i pod nadimkom Loco (luđak), rođen je argetinskom gradu Rosario, koji ima oko milijun i 200 tisuća stanovnika. I dok je njegov otac bio navijač Rosario Centrala, Marcelo se odlučio navijati za gradskog rivala Newell's Old Boyse. Dolazi iz obitelji poznatih odvjetnika i političara, brat i sestra obnašali su dužnosti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. No, on je na veliko razočaranje roditelja otišao u 'nogometne vode'.

Igrao je na poziciji stopera za Newell's Old Boyse, ali je već sa 25 godina prekinuo igračku karijeru i posvetio se trenerskom poslu.

Slovi kao veliki inovator, a jedna od njegovih specijalnosti je da braniči, veznjaci i napadači treniraju odvojeno. Tako braniči treniraju u jedno vrijeme, vezni igrači u drugo, a napadači u trećem terminu. O tome je govorio poznati stoper Roberto Ayala, koji je bio kapetan argentinske reprezentacije za vrijeme Bielsinog mandata. Ayala je tako kazao da se je znalo događati da se braniči danima nisu susreli sa veznjacima ili napadačima na treninzima.

Bielsa je poznat i po specifičnom odnosu sa novinarima, nikad ne daje intervjue, već sve što ima reći kaže na press konferencijama. Tada je spreman odgovoriti na bilo koje pitanje, pa i ona koja nemaju nikakve veze sa nogometom, što je znalo uroditi time da su neke tiskovne konferencije trajale tri do četiri sata.

Što se tiče trenerskih uspjeha, sa Newell's Old Boysima dva puta je bio prvak Argentine (1991, 1992) te finalist Libertadores kupa (1992). I sa Velez Sarsfieldom je osvojio naslov u prvenstvu Argentine (1998), a sa argentinskom reprezentacijom je 2004. bio finalist Copa Americe, te zlatni na OI u Ateni.

Bio je i vrlo uspješan izbornik Čilea (2007–2011), te je stekao kultni status u toj zemlji.