LIGA PRVAKA

Guardiola bez prava na novu blamažu protiv Barcelone

01.11.2016 u 11:38

Bionic
Reading

Večeras se igraju utakmice 4. kola u skupinama A, B, C i D Lige prvaka, a svakako najznimljiviji dvoboj igra se u Manchesteru gdje City dočekuje Barcelonu. U prošlom kolu Katalonci su sa 4:0 pregazili momčad svog bivšeg trenera Guardiole pa se sada očekuje njegov renaš ili barem ravnopravnija utakmica

Očekivao se neizvjesni spektakl, a ispala je jednosmjerna ulica prije dva tjedna na Nou Campu, ali tih 4:0 Barcelone protiv Manchester Cityja ipak ne odaju pravi odnos snaga dva kluba, koja se večeras ponovno sastaju na stadionu Etihad u Manchesteru.

Novi je to pokušaj Josepa Guardiole da kopiju približi originalu, kojem je sam udario temelje sa čak 14 osvojenih trofeja od 2008. do 2012. i koji još traje predvođen Lionelom Messijem.

Baš taj Messi bio je prevaga i u Barceloni s novim hat-trickom, iako Guardiola može biti ljut na svoje igrače, koji su se ispromašivali, ali i na suca Mažića, koji u 45. minuti nije dosudio iz aviona vidljivi kazneni udarac za Manchester City.

Dvoznak.com

Najave svih današnjih utakmica nađite na adresi za pametno klađenje OVDJE


Tada je Barcelona vodila 1:0, a da se na poluvrijeme otišlo rezultatom 1:1, tko zna što bi bilo u nastavku. Treba još iz tog dvoboja spomenuti i cirkuski nastup vratara Brava, koji je igranjem rukom izvan šesnaesterca zaslužio isključenje u 53. minuti i s desetoricom City nije ni mogao očekivati preokret protiv prvog favorita najjačeg svjetskog klupskog natjecanja.

Težak je i inače bio listopad za Josepa Guardiolu jer u tri natjecanja nije imao pobjede čak šest utakmica zaredom. To mu se nikada prije u trenerskoj karijeri nije dogodilo, ali barem je malo stvar spasila zadnja subota u mjesecu i lagani trijumf 4:0 protiv West Bromwicha, što je Manchester City održalo na vrhu Premiershipa, te ohrabrilo za večerašnji sudar s Barcelonom.

Gosti još na Etihad dolaze uvelike oslabljeni, pogotovo u zadnjoj liniji, pa Guardiola sigurno smišlja način za veliki revanš jer u suprotnom Borussia iz Mönchengladbacha bi mogla ozbiljno ugroziti plasman engleskog kluba u osminu finala Lige prvaka.

Ovoga puta očekuje se i manje eksperimenata u početnom sastavu, te primjerice Sergio Agüero neće ostati na klupi kao na Nou Campu, a vjerojatno domaćini i neće toliko respektirati goste, već nastojati imati što veći posjed lopte, kao što ga imaju u utakmicama engleskog prvenstva i protiv slabijih rivala u Ligi prvaka. Očekuje se da će startati i oporavljeni De Bruyne, ali ne i kapetan Kompany, koji ipak još nije spreman za utakmicu ovakve težine i značaja.

'Za Barcelonu nije, ali za nas je ova utakmica poput finala. Izgubili smo dva boda kod Celtica i sva tri kod Barcelone i od ove utakmice moramo te bodove početi nadoknađivati', odlučan je strateg Manchester Cityja, a osim spomenutog vratara Brava kojeg će zamijeniti Willy Caballero, izostaje domaćima branič Sagna, a upitan je i iskusni Zabaleta, pa bi kao desni bek mogao zaigrati veznjak Fernando, kao na utakmici protiv WBA u subotu.

'Mi moramo biti maksimalno fokusirani svih 90 minuta, znajući da će Barcelona nastojati izazvati naše pogreške i kazniti ih kvalitetom koju imaju. No, mi smo imali nekoliko odličnih prilika u prvoj utakmici, te moramo nastaviti večeras dalje u tom smislu, te pokušati akcije završavati mnogo bolje, nego što smo učinili u Barceloni. Nikad nisam ušao u utakmicu misleći da ne možemo pobijediti, ali moramo odigrati gotovo savršeno da bismo svladali ovu Barcelonu i mi ćemo to pokušati', najavio je strateg engleskog kluba Josep Guardiola, a Manchester City u prošlih šest utakmica u Ligi prvaka na svom stadionu ima četiri pobjede i dva remija.

Ono što City ne može razveseliti je činjenica da je poražen u svih pet utakmica, koje je protiv Barcelone odigrao u Ligi prvaka, ali ne kaže se uzalud da svakoj seriji jednom mora doći i kraj...

Derbi skupine između Barce i Cityja u prošlom kolu nije ponudio neizvjesnost kakvoj su se mnogi nadali. Katalonci nisu pokazali ni najmanje milosti za svog nekadašnjeg trenera Guardiolu, te su na pogon Lea Messija došli do uvjerljive 4:0 pobjede.

Nakon tri kola Barcelona je na maksimalnom učinku i eventualnim uspjehom danas u Engleskoj potvrdila bi prolazak u sljedeću fazu natjecanja. Uvertira večerašnjem ogledu nije bila najbolja jer se Blaugrana u prvenstvu dobro namučila protiv posljednjeplasirane Granade, ali pogodak Rafinhe bio je dovoljan za sva tri boda i ostanak u utrci za najvećim rivalom.

'Očekujem isti tip utakmice kao i na našem stadionu. Ne vjerujem da City može biti agresivniji u pristupu nego što je to bio slučaj u prvom susretu. Očekujem da će igrati presing po istom principu, a obje momčadi pokušat će imati što veći posjed. Nadam se da će City ostaviti nešto više prostora iza što bismo onda trebali iskoristiti', podijelio je s javnošću svoja očekivanja od susreta trener gostiju Luis Enrique Martinez i nastavio:

'Nama je cilj uzeti prvu poziciju u skupini i zato nećemo danas kalkulirati. Pokušat ćemo odigrati na najvišoj mogućoj razini jer jedino tako možemo do uspjeha. Mi jesmo u prvom susretu uvjerljivo slavili, ali City je vrhunska momčad i ja sam impresioniran svime što je Pep napravio u samo tri mjeseca. Obožavam njegovu filozofiju i njegove nogometne ideje. Iz utakmice u utakmicu oni će biti sve bolji i mislim da je pred Cityjem blistava budućnost'.

Značajnijih novosti po pitanju izostanaka kod Barce danas neće biti u odnosu na posljednjih nekoliko utakmica.

Novost u odnosu na prošlu prvenstvenu utakmicu jest izostanaka Jeremyja Mathieua, koji mora odraditi suspenziju, dok su Jordi Alba, Gerard Pique, Andres Iniesta i Aleix Vidal ozlijeđeni. Izostanci svakako jesu bitni, no Luis Enrique može ih kvalitetno nadomjestiti, premda bi u obrani bez Piquea moglo škripiti.