BEZ NASTUPA OVE SEZONE

Gdje je nestao Jakov Fak, Hrvat koji brani boje Slovenije?

09.01.2017 u 09:09

Bionic
Reading

Hrvatski brončani olimpijac i slovenski dvostruki svjetski prvak Jakov Fak godinama je bio u samom svjetskom vrhu biatlona, no već dugo nije ugrozio najbolje. Ove sezone zbog bolesti još nije nastupio niti jednom u Svjetskom kupu, ali se njegov povratak na stazu očekuje sljedećih tjedana...

Naš 29-godišnji biatlonac iz Mrkoplja osvojio je 2010. godine u Vancouveru prvu povijesnu 'nekostelićevsku' hrvatsku zimsku olimpijsku medalju, da bi zatim zbog radnih uvjeta prešao u slovensku reprezentaciju i pod zastavom susjedne zemlje osvojio dvije zlatne medalje na svjetskim prvenstvima.

Faka je talent doveo u sam vrh svjetskog biatlona i prije dvije, tri godine ušao je u krug petorice najboljih na svijetu, a u Svjetskom kupu ostvario osam pobjeda te se 21 put popeo na pobjedničko postolje.

No, prošle sezone stvari su krenule nizbrdo. Zbog fizičkih i zdravstvenih problema nije bio niti blizu najboljima i završio je u ukupnom poretku daleko ispod svog renomea. Ova sezona je počela za njega još gore, jer se još niti jednom nije pojavio na stazi.

Razlog je bolest s kojom je Jakov imao problema početkom prosinca, zbog koje mu je propala prva trećina utrka Svjetskog kupa. Njegov izostanak jako je pogodio slovensku biatlonsku reprezentaciju koja bez Faka nema čovjeka koji se može nositi s najboljima pa i rezultati ove sezone pate.

Jakov je ipak nedavno dobio zeleno svjetlo od liječnika da se može vratiti na stazu i počeo je trenirati. Njegov povratak u Svjetski kup očekuje se sljedećih tjedana. Hoće li biti onaj stari, zasad je nepoznanica, a cilj je oporaviti se do Svjetskog prvenstva u Hochfilzenu u veljači kada će se ponovo dijeliti biatlonske medalje. Fak je na takvim utrkama u prošlosti uvijek bio jak...