vuelta

Froome ispisao biciklističku povijest, Contador otišao u legendu

10.09.2017 u 22:39

Bionic
Reading

Britanac Chris Froome (Sky) pobjednik je ovogodišnje biciklističke utrke Vuelta a Espana i tako postao prvi vozač koji je uspio osvojiti dvije trotjedne utrke u istoj godini. U srpnju je po četvrti puta u karijeri trijumfirao na Tour de Franceu, sad je pokorio Španjolsku

Chris Froome je do svog prvog naslova na Vuelti, dosada je tri puta završavao kao drugi u Madridu (2011., 2014., 2016.), stigao na suveren način. Crvenu majicu vodećeg na utrci odjenuo je već nakon treće etape i zadržao ju sve do kraja. U odnosu na svoje najveće konkurente bio je dominantan u vožnji na kronometar, a usto je bio konstantniji od svih njih u brdskim etapama.

Na kraju je Froome slavio s 2:15 minuta prednosti ispred drugog Talijana Vincenza Nibalija (Bahrain), odnosno 2:51 minuta ispred trećeg Rusa Ilnura Zakarina (Katjuša).

Froome je pobjedom na ovogodišnjoj Vuelti postao tek treći vozač u povijesti koji je uspio osvojiti Vueltu i Tour u istoj godini, no prvi otkako je termin Vuelte 1995. godine prebačen s kraja travnja i početka svibnja na raj kolovoza i početak rujna. Dosada su Vueltu i Tour"u istoj godini osvajali tek peterostruki pobjednici Toura, Francuzi Jacques Anquetil (1963) i Bernard Hinault (1978).

Posljednja, 21. etapa vožena od Arroyomolinosa do Madrida u dužini od 117.6 kilometara bila je ujedno i posljednji natjecateljski dan za velikog španjolskog vozača 34-godišnjeg Alberta Contadora koji je prije početka Vuelte najavio kako će mu ona biti posljednja utrka u karijeri. Popularni El Pistolero bio je uvjerljivo najaktivniji vozač tijekom utrke, napadao je vodeće u svakoj prilici koja mu se pružila, u pretposljednjoj je etapi u subotu na legendarnom usponu na Angliru stigao i do etapne pobjede, ali na kraju nije stigao do pobjedničkog postolja. Utrku je završio na peto mjestu s 3:18 minuta iza Froomea. Contador je na kraju Španjolskoj donio jedinu etapnu pobjedu na ovoj Vuelti, a ujedno je i najbolje plasirani španjolski vozač u ukupnom redoslijedu.

Contador je tijekom karijere tri puta osvajao Vueltu (2008., 2012., 2014.) te po dva puta Tour (2007., 2009.) i Giro (2008., 2015.) čime je samo jedan od šest vozača u povijesti koji su pobjeđivali na sva tri 'Grand Toura'.

Pobjednik posljednje etape, koja je završila u masovnom sprintu, je Talijan Matteo Trentin (Quick-Step) koji je tako stigao do četvrte etapne pobjede na Vuelti. No, zbog čudnog načina bodovanja te neshvatljivog ponašanja Froomea, koji je sudjelovao u završnom sprintu i zauzeo 11. mjesto, Trentin nije osvojio i zasluženu zelenu majicu za najbolje sprintera. Trentin je u toj kategoriji osvojio 156 bodova, a Froome 158. Za etapnu pobjedu u ovoj etapi Trentin je dobio 25 bodova, dok je Froome za 11. mjesto dobio pet.

Naslov najboljeg penjača osvojio je Talijan Davide Villella (Cannondale), koji je do većine svojih bodova stizao na usponima na počecima etapa.