NEVJEROJATAN POTHVAT

[FOTO] Ona je sportska priča godine! Jedina kojoj je to uspjelo u povijesti Ljetnih i Zimskih igara; nadmašila je Michaela Phelpsa i Carla Lewisa

07.02.2022 u 16:07

Bionic
Reading

Nizozemka Ireen Wüst je postala najuspješnija brzoklizačica na olimpijskim igrama sa šest osvojenih zlatnih odličja nakon što je u ponedjeljak obranila naslov i uzela još jedno zlato na ZOI u Pekingu na 1.500 m, a upisala se i u povijest kao jedina olimpijka sa najsjajnim pojedinačnim odličjem sa čak pet odvojenih Igara

Nizozemska je klizačica obranila naslov olimpijske pobjednice s vremenom 1:53.28, dok je svjetska rekorderka Japanka Miho Takagi zauzela drugo mjesto i osvojila srebrnu medalju s vremenom 1:53.72. Još jedna Nizozemka Antoinette de Jong osvojila je brončanu medalju (1:54.82).

Zahvaljujući ovoj pobjedi Nizozemka je prestigla Njemicu Claudiju Pechstein koja ima pet zlatnih medalja u brzom klizanju. Wüst sada ima ukupno 12 medalja i na trećem je mjestu svih sportaša i sportašica po broju postolja na zimskim olimpijskim igrama.

No to nije sve, postala je prva olimpijka u povijesti Ljetnih i Zimskih igara koja je osvojila pojedinačnu zlatnu medalju na pet odvojenih Igara.

Njezino nevjerojatno putovanje započelo je u Torinu 2006. (3000 m) i nastavilo se u Vancouveru 2010. (1500 m), Sočiju 2014. (3000 m, momčadsko zlato), Pyeongchangu 2018. (1500 m) i sada u Pekingu.

Wust je najavila da nakon Pekinga odlazi u mirovinu.

  • +4
Nizozemska klizačica Ireen Wüst Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Inače, zlata sa četiri različitih Igara imaju Michael Phelps (plivanje), Carl Lewis (skok u dalj) i Al Oerter (bacanje diska).

'Naravno da mi to puno znači, ali ja to još ne shvaćam. Postavite mi ovo pitanje ponovo za 10 dana. Imam emocionalnu zbrku u glavi', izjavila je Wüst.