drama do kraja

[FOTO] Nevjerojatna Italija u odličnoj utakmici srušila Belgiju i izborila polufinale Europskog prvenstva protiv Španjolske

Bionic
Reading

Talijanska nogometna reprezentacija plasirala se u polufinale Eura pobjedom protiv Belgije (2:1) u Münchenu. 'Azzurri' su povela 2:0 golovima Nicola Barelle (31) i Lorenza Insignea (44), a na 2:1 je iz kaznenog udarca smanjio Romelu Lukaku (45+2-11m)

Italija je nastavila svoj put prema naslovu izbacivši i nadigravši Belgiju u Muenchenu. Iznimno pokretljiva i brza igra talijanskih napadača i veznjaka bili su previše za sporu Belgiju, koja je većinu utakmice bila u podređenom položaju.

Bila je ovo 32. uzastopna utakmica talijanske reprezentacije bez poraza čime je još povećala vlastiti rekordni niz. Posljednji poraz Italija je upisala u rujnu 2018. godine u Lisabonu od Portugala, uslijedio je niz od 27 pobjeda uz pet remija. Svjetski rekord drže Brazil (1993-1996) i Španjolska (2006-09) s po 35 utakmica bez poraza.

Isto tako ovo je 15. pobjeda Italije zaredom u kvalifikacijama za Euro i na samom Euru dok je Belgija stala na 14 pobjeda.

Talijani su slavili gol Bonnucia u 13. minuti, ali ga je VAR poništio zbog zaleđa. Belgijanci su uzvratili sjajnim udarcima De Bruynea (22) i Lukakua (25), ali su puno življi Talijani ipak poveli u 31. minuti. Vertongen je na rubu šesnaesterca krivo dodao, lopta je došla do omalenog Barelle, koji okružen čak trojicom Belgijanaca neobranjivo pogađa suprotni kut.

Još ljepši je bio pogodak Insignea u 44. minuti, a napadač Napolija je s ruba kaznenog prostora pogodio gornji lijevi kut nemoćnog Curtoisa.

I dok se očekivalo da će Talijani s velikom prednošću na odmor, Di Lorenzo je oborio Dokua u kaznenom prostoru, a slovenski sudac dosudio penal. Lukaku je siguran realizator i Belgija je ostala u igri.

  • +22
Belgija - Italija, četvrtfinale Eura, 2021. Izvor: EPA / Autor: Philipp Guelland / POOL

Drugi dio nije bio ni izblizu tako sadržajan kao prvi, a Talijani su opet bili življa i razigranija momčad u odnosu na pomalo tromu Belgiju. Najveću šansu propustio je Lukaku u 61. minuti kada je nakon prodora Chadlija belgijski napadač uputio loptu prema praznima vratima, ali je gol sa crte spasio Spinazzola.

Italija će u polufinalu u utorak na Wembleyu igrati protiv Španjolske koja je ranije u petak boljim izvođenjem 11-eraca sa 4:2 svladala Švicarsku.

BELGIJA - ITALIJA 1:2

Strijlelci: 0:1 Barella (31), 0:2 Insigne (44), 1:2 Lukaku (45+2pen)

Pred 13.000 gledatelja na Fussball Areni sudio je Vinčić iz Slovenije.

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Meunier (69. Chadli/74. Praet), Tielemans (69. Mertens), Witsel, T. Hazard - De Bruyne, Doku - Lukaku

ITALIJA: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola (79. Emerson) - Barella, Jorginho, Verratti (74. Cristante) - Chiesa (91. Toloi), Immobile (74. Belotti), Insigne (79. Berardi)