REMI U KATARU

[FOTO] Hrvatska protiv Slovenije ispustila pobjedu u sudačkoj nadoknadi, ali je i osigurala drugu jakosnu skupinu u ždrijebu za SP

26.03.2022 u 16:55

Bionic
Reading

U prvoj prijateljskoj utakmici u Kataru, na stadionu Education City, hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je sa Slovenijom 1:1, a jedini gol za Vatrene zabio je Andrej Kramarić

Solidna Hrvatska je remizirala sa Slovenijom, izbornik Dalić je isprobao nove taktičke varijante (sustav 3-5-2), a aktualni viceprvaci svijeta su osigurali drugu jakosnu skupinu na ždrijebu za skupine SP-a koji je na rasporedu 1. travnja.

Obje reprezentacije oprezno su ušle u utakmicu. Preoprezno s obzirom da je riječ o prijateljskom dvoboju. Vatreni su bili nešto konkretniji, dominirali su s posjedom, ali bez čiste prilike, tek s par obećavajućih ubačaja. Nekako je sve vuklo prema tome da će se na odmor otići s 'nulom', a onda se u 39. minuti dogodila nevjerojatna pogreška u do tada sigurnoj zadnjoj liniji suparnika.

Ćaleta-Car poslao je jednu loptu prema naprijed, slovenski stoper Brekalo (debitirao za Sloveniju) promašio ju je iako je bio potpuno usamljen, a Kramarić je taj poklon iskoristio. Hrvatski napadač sjurio se prema možda najboljem vrataru svijeta Oblaku i mirno je zatresao mrežu za prednost naše reprezentacije. Bio je to 17. pogodak za golgetera Hoffenheima u nacionalnoj vrsti te je tako za jedan gol preskočio Kranjčara s kojim je do sada dijelio osmu poziciju najboljih strijelaca Hrvatske svih vremena.

Tri minute kasnije Dalićevi izabranici mogli su povećati prednost. Perišić se probio po lijevoj stani skroz do korner linije, dodavao je Budimiru pred gol, no ispriječio se Oblak. Iz odbijanca Perišić je opalio, ali je pogodio baš Budimira.

  • +38
Hrvatska - Slovenija, nogomet, pripreme, turnir Doha, 26.3.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Početkom drugog dijela dva puta su kombinirali Modrić i Kramarić, svatko je jednom pokušao, ali slovenski blok odnosno Oblak zaustavili su udarce.

U 54. 'bombu' je prema slovenskom golmanu poslao Juranović, ali je lopta prohujala preko grede. Nekoliko minuta kasnije zube su pokazali i naši susjedi, no nije bilo potrebe za Livakovićevom intervencijom nakon udarca Lovrića.

U 70. minuti Dalić je povukao trostruku zamjenu, ušli su Livaja, Majer i Pašalić, a izašli su Budimir, Kovačić i Modrić koji je dobio pljesak gledatelja na polupraznom stadionu Education City. Samo dvije minute kasnije hrvatski izbornik napravio je novu trostruku izmjenu, na teren su istrčali Vida, Vlašić i Oršić, a pod tuš su otišli Ćaleta-Car, Jakić i Kramarić.

Slično je mijenjao i Matjaž Kek (po tri igrača u 63. i 78. minuti), a silne promjene na terenu nisu previše razbile ritam solidne utakmice.

Vatreni su i dalje držali loptu u nogama pa tako kontrolirali prednost. Pet minuta prije kraja susreta novi bljesak Hrvatske, Vlašić je pronašao Livaju koji je isprve sa oko 16 metara pucao pored gola, a odmah u sljedećem napadu u dobroj situaciji je blokiran pokušaj Pašalića.

U 88. minuti Slovenci su stigli do najbolje prilike za pogodak, poslije kornera dogodila se gužva u hrvatskom petercu, ali su se Vatreni izvukli zatim je Oršić uzvratio, ali je raspoloženi Oblak spriječio pogodak.

I kada se očekivao zadnji sučev zvižduk Slovenija je izjednačila, poslije kornera visoko je skočio Bijol i zabio svoj prvijenac u slovenskom dresu za 1:1.

Drugu prijateljsku utakmicu u Kataru Hrvatska igra u utorak u 16 sati protiv Bugarske.

HRVATSKA - SLOVENIJA 1:1

  • Strijelci: 1:0 Kramarić (39), 1:1 Bijol (90+1)
  • Pred 3000 gledatelja sudio je Jamali iz Kuvajta.
  • HRVATSKA: Livaković - Pongračić, Ćaleta-Car (Vida, 73), Gvardiol - Juranović, Modrić (Majer, 69), Jakić, Kovačić (Pašalić, 69), Perišić (Vlašić, 79) - Kramarić (Oršić, 73), Budimir (Livaja, 69)
  • SLOVENIJA: Oblak - Blažič, Bijol, Brekalo - Karničnik (Stojanović, 77), Gnezda-Čerin (Gorenc-Stankovič, 63), Kurtić, Sikošek (Crnigoj, 77)- Zajc (Zahovič, 77), Lovrić (Verbič, 63) - Šporar (Šeško, 63)