BLIZU ODLASKU NA EURO

Finci presudili Čačiću pa postali nogometni hit: Pred povijesnim su uspjehom…

06.09.2019 u 09:38

Bionic
Reading

Pobjedom protiv Grčke ovog četvrtka finska nogometna reprezentacija dodatno se približila plasmanu na Europsko prvenstvo sljedeće godine, što je kruna uspjeha koji je počeo remijem na Rujevici, kada su svojom dobrom igrom presudili hrvatskom izborniku Anti Čačiću…

Bez obzira na to što je u svojim redovima imala legendarnog Jarija Litmanena, finska nogometna reprezentacija nikad u povijesti nije igrala na jednoj velikoj nogometnoj smotri, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

Naime, u jakoj kvalifikacijskoj grupi u kojoj još igraju Italija, Bosna i Hercegovina te Grčka Finci čvrsto drže drugo mjesto, s čak pet bodova više ispred izabranika Roberta Prosinečkog, s velikim izgledima zadržati tu poziciju i otići na Euro.

Posljednji uspjeh Finaca dogodio se ovog četvrtka protiv Grčke, kada su s minimalnih 1:0 stigli do trijumfa, golom Teemu Pukkija iz kaznenog udarca.

Upravo je Pukki, napadač Norwich Cityja najveća zvijezda ove izabrane vrste koji je utrpao već pet pogodaka na otvaranju Premiershipa i neko vrijeme bio vodeći strijelac, prije nego ga je Sergio Aguero pretekao. Ovaj 29-godišnjak može se pohvaliti da je u karijeri igrao za Sevillu, Schalke, Celtic i Brondby prije dolaska na Otok te je pravi nasljednik Litmanena, čovjek koji vuče Finsku prema naprijed u reprezentativnom nogometu. Uostalom, zabio je četiri gola u zadnje tri utakmice, dva protiv BiH za pobjedu 2:0 u lipnju.

Zasluge pripadaju i 55-godišnjem izborniku Markku Kanervi koji je još od 2004. godine zaposlen kod Finskog nogometnog saveza. Šest godina vodio je U-21 reprezentaciju, pet je bio pomoćnik u seniorskoj, a onda je preuzeo 2016. godine.

Uspon Finske započeo je u prethodnom kvalifikacijskom ciklusu kada su bili potpuni autsajderi u grupi s Hrvatskom, Ukrajinom i Islandom, no pokazali su se kao dostojan protivnik svima. Onda je došla utakmica na Rujevici i zasluženo izboren remi koji je koštao posla Antu Čačića i umalo ostavio Hrvatsku bez nastupa na SP-u na kojem je kasnije osvojila srebro.

Da se Finska ne šali pokazala je i u Ligi nacija osvojivši prvo mjesto u svojoj grupi i promociju u viši rang, a sada je čini se došlo vrijeme za povijesni uspjeh koji ljubitelji nogometa u ovoj zemlji tako dugo čekaju. Nakon Islanda, još jedna sjevernoeuropska nogometna nacija postaje nogometni hit…

EP kvalifikacije

Skupina J

Armenija-Italija1:3
Finska-Grčka1:0
Bosna i Hercegovina-Lihtenštajn5:0
Utk.Pob.Ner.Izg.Bod.
1.Italija550015
2.Finska540112
3.Bosna i Hercegovina52127
4.Armenija52036
5.Grčka51134
6.Lihtenštajn50050

Sljedeće utakmice

8.9.Armenija-Bosna i Hercegovina
8.9.Finska-Italija
8.9.Grčka-Lihtenštajn