HOKEJAŠKA POSLASTICA

Finale prije finala i repriza borbe za zlato iz Vancouvera

21.02.2014 u 10:33

Bionic
Reading

Kanadi je ovo polufinale utakmica istine. Dosad nisu briljirali, nemaju dubinu i momčadski nisu kliknuli, pogotovo ne kao Amerikanci, pa stoga ne pokazuju uvjerljive partije na ovom Olimpijskom turniru. Ipak, Kanada je vrlo jaka i moćna, u svojoj momčadi ima neke od najboljih igrača u povijesti, a pogotovo i na svijetu trenutno, tako da u ovom polufinalu zapravo odlučuje o puno toga, a pogotovo o svojoj sudbini, u praktički jedinom svom dosadašnjem pravom ispitu, izuzev eventualno utakmice s Finskom. Dakle, radi se o sudaru titana.

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje
Za razliku od uvjerljivih Amerikanaca, ali i vrlo dobrih Šveđana i Finaca, Kanađani su najteže stigli do polufinala. U četvrtfinalu su, suprotno svim očekivanjima, sa samo 2:1 svladali Latviju i imali najteži posao od ostalih reprezentacija na putu do polufinala. Izvlači ih i dalje obrana, pogotovo bekovi Doughty i Weber, dok se i dalje najviše očekuje od najboljeg igrača svijeta, Sidneyja Crosbyja, koji još uvijek nije pokazao apsolutno ništa na ovom turniru. Od 13 kanadskih pogodaka na ovim Igrama, sedam ih je došlo od bekova...

‘Očito je, protiv Amerikanaca igramo svakodnevno u NHL-u, tako da smo svi jako dobro upoznati s njihovim igračima. Bit će to velika i odlična utakmica. Oni su dosad odigrali sjajan olimpijski turnir i siguran sam da nas sve očekuje uzbudljiva utakmica’, rekao je ponajbolji pojedinac Kanade na ovim Igrama, bek Shea Weber, koji priželjkuje sličan susret, a naravno i rezultat, kao prije četiri godine. Jer, u Vancouveru su finale ZOI-a igrale ove dvije reprezentacije, kao i u Salt Lake Cityju osam godina ranije, a oba puta zlatni su bili Kanađani.


Ono što zaista treba reći za ovaj susret jest to da je SAD bolja momčad. I to puno te osjetno. Dakle momčad, dok je Kanada definitivno individualno kvalitetnija. Međutim, osim u nevažnim utakmicama u kojima uglavnom slave Amerikanci, statistika i povijest apsolutno su i s velikim brojkama na strani Kanade. Prije četiri godine Amerikanci su bili jako blizu zlata, jer su i tada bili odlični, a sada su još bliže jer su četiri godine i stariji i iskusniji, a radi se o dosta istih igrača koji su igrali i na zadnjim ZOI. Stoga treba navesti činjenicu kako se većina stručnjaka danas slaže da je SAD bolja ekipa od Kanade i da ima velike šanse za trijumf, iako Kanada nominalno jest favorit, ali samo kao branitelj naslova.

Kako bilo, da se odmaknemo od usporedbi i mišljenja raznih stručnjaka, za Kanadu još treba reći kako joj za ovaj ogled nema Johna Tavaresa koji je ozlijedio koljeno i neće ga biti do kraja NHL sezone. To za momčad Mikea Babcocka, koji je, mora se priznati, miljama bolji trener od SAD-ovog Bylsme, konkretno znači da će u napad ući Matt Duchene kao centar linije s Rickom Nashom i Patrickom Sharpom. To bi mogao biti problem za Kanadu jer je ta četvrta linija s Tavaresom dosad bila ponajbolja kanadska linija, dok su ostale ofenzivne navale jako neuvjerljive bile dosad. A uz to, na vratima će opet startati neuvjerljivi Price, na veliku ljutitost cijele Kanade jer se degradira objektivno kvalitetniji i iz Vancouvera zlatni Luongo, dok će na strani SAD-a biti puno bolji Jonathan Quick.

Baš kao i Kanađani i Amerikanci su do polufinala stigli bez poraza, prilično lako i uvjerljivo mučivši se tek protiv Rusije. Ni u četvrtfinalu nisu imali velikih problema protiv Češke, uvjerljivo su svladali solidnu ekipu i plasirali se u samu završnicu. Što je najbitnije sastav im je ostao čitav, nema nikakvih ozljeda i svi će biti spremni za današnji veliki ogled, reprizu finala iz Vancouvera.


Ameri su došli ovdje s porukama kako imaju još nešto za dokazati na ovom turniru i možda su priželjkivali susret s Kanadom u finalu, ali i ovakva osveta bila bi jako slatka jer ovo je svojevrsno finale prije finala. Protiv Čeha su imali sjajnih 20% realizacije, zabili su pet golova iz 25 udaraca, duplog strijelca nije bilo, a istaknuo se branič Suter sa čak tri asistencije. Američka je igra ovdje gotovo savršena, igraju brzo, imaju odličan i efikasan napad i imaju raspoloženog Quicka na golu koji će braniti i u ovoj utakmici s obzirom da je on prvi golman SAD-a na ovom turniru.

'U grupnoj fazi, u prve tri utakmice radili smo puno stvari dobro, puno toga je išlo u pravom smjeru, ali imamo još puno toga za pokazati. Nismo igrali pravi forecheck za što mislim da možemo odigrati. Protiv Češke počeli smo malo koristiti takav agresivan pristup, bili smo brzi, pak se kretao brzo i moramo nastaviti s takvom igrom i u ovoj utakmici', kazao je američki izbornik, Dan Blysma, dok je kapetan Parise dodao:

'Ovo je prilika da izravnamo račune. Znamo koliko su dobri, ovakve utakmice iz svih igrača izvuku ono najbolje. Biti će to sigurno teška utakmica, ali znamo što nas čeka i zato moramo biti sigurni da smo spremni.'

Motiv Amerikanaca je dakako revanš za poraz u finalu prije četiri godine i to će ih voditi. Nije lako govoriti tko je pokazao više na ovom turniru jer Kanada se možda i čuvala za ovaj završni dio i velike utakmice, ali SAD-a je radio puno toga dobrog. Igraju strašno i napadu, čvrsti su u obrani, no i s tim ovdje nisu favoriti. Ovo je izjednačen susret i vrlo nepredvidljiv, no ovo je i najbolja utakmica koju svjetski hokej trenutno može ponuditi.