spektakl u lilleu

Finale Davis Cupa na čudu od stadiona koje budi bolnu hrvatsku sportsku uspomenu...

22.11.2018 u 11:41

Bionic
Reading

Hrvatska Davis Cup reprezentacija igrat će finale Davis Cupa na multifunkcionalnom stadionu u Lilleu na kojem su košarkaši doživjeli bolan poraz u osmini finala Eurobasketa 2015. godine. Francuzi su pak zabrinuti zbog očajnih rezultata svojih tenisača u finalima igranima na zemljanoj podlozi...

Pred nama je poseban teniski spektakl ovog vikenda. Uživat ćemo u posljednjim mečevima sadašnjeg formata Davis Cupa koji će se od sljedeće godine igrati tek kroz jedan tjedan, na kraju sezone.

Stadion Pierre-Mauroy na kojem će igrati Francuska i Hrvatska jedna je od atrakcija ovog finala. Riječ je o multifunkcionalnom nogometnom stadionu izgrađenom 2012. godine koji ima 50 tisuća sjedećih mjesta na utakmicama tamošnjeg prvoligaša, ali niži nivo pod nazivom Boite a Spectacles u stanju je pretvoriti se u sportsku dvoranu s kapacitetom do 30 tisuća gledatelja, s pomičnim krovom koji se otvara i zatvara za samo sedam minuta.

Izvor: Screenshot / Autor: Youtube

Teniski mečevi u ovoj dvorani u Lilleu nisu novost, a finale Davis Cupa sa Švicarskom 2014. godine ovdje je srušilo rekord po broju prisutnih na jednom teniskom meču u povijesti, 27432 gledatelja.

Igrao se ovdje i Eurobasket 2015. godine, a našim košarkašima ovaj stadion nije ostao u lijepom sjećanju, jer su s 80:59 izgubili od Češke u osmini finala i razočaravajuće rano ispali s turnira. Bio je to jedan od bolnijih hrvatskih sportskih poraza.

Francuska javnost unatoč toj hrvatskoj traumi skeptična čeka početak finala, ponajviše zbog odabrane zemljane podloge. Naime, četiri finala (1982., 1999., 2002., 2014.) uključujući i spomenuto protiv Švicarske izgubili su Francuzi na ovoj podlozi pa se pitaju je li učinjena pogreška za dvoboj s Hrvatskom.

Yannick Noah i stručni stožer uvjeravaju Francusku da je izbor dobar, jer su naši pokazali slabosti na zemlji u polufinalu protiv SAD-a, a francuski su se tenisači imali više vremena pripremiti za ovu podlogu u posljednja tri tjedna.

Jedno je sigurno, dvoranskih zemljanih turnira tijekom sezone muškog tenisa nema pa će i za jedne i za druge ovi okršaji biti poseban izazov. Marin Čilić i Borna Ćorić prema renkingu imaju određenu prednost nad Francuzima, ali to će tek trebati potvrditi na terenu...