nije sve u renkingu

Čilić upozorio na veliku zamku Davis Cupa: Hrvatska se ne smije unaprijed radovati...

20.11.2018 u 16:15

Bionic
Reading

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, koji je ovu sezonu završio na sedmom mjestu ATP ljestvice pojedinaca, bit će najbolje rangirani tenisač na finalnom meču Davis Cupa između Hrvatske i Francuske u Lilleu, tri dana uoči početka finala izrazio je mišljenje kako renking može zavarati te naglasio da je najvažnije na terenu pokazati pravi omjer snaga.

Čilić je u Lille stigao posljednji, nakon još jednog nastupa na završnom turniru osmorice najboljih tenisača u Londonu, gdje ni u četvrtom pokušaju nije uspio izboriti mjesto u polufinalu, izgubivši od kasnijeg pobjednika Alexandera Zvereva te najboljeg tenisača svijeta Novaka Đokovića, uz trijumf protiv Johna Isnera.

  • +6
Marin Čilić - Novak Đoković, četvrtfinale Mastersa u Parizu 2018. - EPA Izvor: Licencirane fotografije / Autor: IAN LANGSDON/EPA

'Mislim da je bilo sjajno što sam četvrti put bio u Londonu, opet imao to sjajno iskustvo i neke svoje prilike koje nisam iskoristio, i u meču protiv Zvereva i protiv Đokovića. U svakom slučaju, mislim da su mi ta tri meča donijela jako puno s obzirom na to da sam igrao protiv igrača iz Top 10 i sva tri meča su bila jako kvalitetna. Sigurno mi može pomoći u pripremama za Davis Cup, da odmah od prvog trenutka budem na visokoj razini', izjavio je Čilić.

Hrvatska u svom sastavu ima 7. i 12. tenisača svijeta i što se renkinga tiče prednost je uvjerljivo na strani naših tenisača. No, kad mečevi krenu, to će malo značiti.

'Taj nas renking može i zavarati, ako znamo da je Pouille bio jako visoko pozicioniran tijekom prošle i ove godine, a znamo da je mlad i kvalitetan igrač. Uvijek je motiviran kad igra za reprezentaciju. S druge strane, imaju i Tsongu koji je dobar dio sezone bio ozlijeđen i u njemu je oslonac njihove ekipe. Sigurno imaju kvalitetu, ali mi vjerujemo u svoje snage. Naravno, najvažnije će biti na terenu pokazati pravi omjer snaga.'

Međunarodna teniska federacija dopustila je Francuzima da teren za finalni okršaj pripreme tek u srijedu, dva dana nakon pravilima propisanog roka. Reprezentacije su do srijede osuđene trenirati na drugoj lokaciji, za koju domaćini tvrde da ima vrlo sličnu podlogu onoj koja tenisače čeka na stadionu Pierre Mauroy. Što se Čilića tiče, prilagodba na zemljanu podlogu, na kojoj su Francuzi imali više vremena za trening s obzirom na nastupe i boravak trojice hrvatskih reprezentativaca u Londonu, neće biti velika prednost na strani domaćina.

'Mislim da smo svi naviknuti dosta brzo se prilagođavati na sve podloge. Ove godine smo imali priliku igrati kod kuće tri puta i sva tri puta smo igrali na zemlji, nakon betona, tako da vjerujem da nam to neće predstavljati neki veliki problem. Možda će oni imati blagu prednost u početku, s obzirom na to da su duže na zemlji, ali mislim da će se sve nivelirati tijekom mečeva i da će mi biti maksimalno spremni', tvrdi Marin.

Velebno zdanje, u kojem će Francuzi već treći puta igrati finale Davis Cupa, za ovu će priliku moći primiti oko 26.000 gledatelja, a iz hrvatskog tabora očekuju da će se na tribinama naći oko 1500 hrvatskih navijača.

'Imali smo prilike igrati u gostima, na primjer u Americi, gdje je bila mala skupina naših navijača koji su nas nosili tijekom cijelog vikenda, i u par drugih navrata kad smo igrali u gostima. Vjerujem da nam uz glasnu, pravu podršku sigurno mogu puno pomoći. Mi ćemo dati sve od sebe da dižemo publiku u pravim trenucima i da im pokažemo tu veliku želju, tako da se i oni mogu lakše motivirati', poručio je najbolji hrvatski tenisač koji će u Lilleu pokušati doći do trofeja od kojeg ga je prije dvije godine u Zagrebu dijelio samo jedan set u dvoboju protiv Argentinca Juana Martina del Potra.