kako će ovo završiti?

FIFA se hitno oglasila vezano za Superligu, a javili su se Bayern, Manchester United, PSG...

21.12.2023 u 17:01

Bionic
Reading

Odluka Europskog suda pravde o Superligi izazvala je brojne reakcije. Oglasila se FIFA, ali i neki od najvećih europskih klubova kao što su Manchester United, Atletico Madrid, Bayern

Nakon sudske odluke u kojoj stoji da su FIFA i UEFA nezakonite blokirale osnivanje novog natjecanja, stigla je i reakcija iz Züricha, sjedišta svjetske kuće nogometa (FIFA).

'FIFA je uzela u obzir odluku Europskog suda pravde u odnosu na Superligu Europe. FIFA će analizirati odluku u koordinaciji s Uefom, drugim konfederacijama i asocijacijama članicama prije novih komentara. U skladu sa Statutom, FIFA čvrsto vjeruje u specifičnu prirodu sporta, uključujući i piramidalnu strukturu koja je zasnovana na sportskim osnovama, kao i principima natjecateljske ravnoteže i financijske solidarnosti. Nogomet duguje svoj uspjeh spomenutim principima, koje će FIFA, konfederacije i asocijacije članice nastaviti promovirati u budućnosti u interesu nogometa i navijača širom svijeta', stoji u priopćenju koje je objavila FIFA.

Nekako su istovremeno stigle i dvije reakcije iz klubova koji su u početku bili među 12 koji su željeli pokrenuti Superligu.

Kako sada stvari stoje, Manchester United će ostati vjeran principima Uefe.

'Naša pozicija je nepromijenjena. Ostajemo potpuno posvećeni sudjelovanju u Uefinim natjecanjima i pozitivnoj suradnji s Uefom, Premier ligom i drugim klubovima u Europskoj asocijaciji klubova kroz kontinuiran razvoj europskog nogometa, poručuju s Old Trafforda.

Ni Atletico Madrid nije za Superligu...

'Europska nogometna obitelj ne želi Superligu, Njemačka, Francuska, Engleska, Italija i Španjolska (uz izuzetak Barcelone i Real Madrida), ne žele Superligu. Mi smo za zaštitu velike europske obitelji, za zaštitu domaćih liga i kroz njih kvalificiranje za europska natjecanja na terenu svake sezone', stoji u priopćenju Atletico Madrida.

Slično je priopćenje stiglo i iz Münchena.

'Natjecanje ove vrste predstavljalo bi napad na važnost domaćih liga i statiku europskog nogometa. Bundesliga je osnova Bayerna, kao što su nacionalne lige baze ostalih europskih klubova. Zbog toga, naša je dužnost i duboko uvjerenje da ih jačamo, a ne slabimo. Također podržavamo europska klupska natjecanja pod okriljem Uefe. Da još jednom budemo jasni, vrata Superligi od Bayerna ostaju zatvorena', stoji u priopćenju koje je potpisao Jan-Christian Dreesen, izvršni direktor Bavaraca.

'U potpunosti odbacujemo bilo kakve planove za tzv. Superligu, što je bio slučaj od prvog dana. Tako će i ostati. Kao ponosna europska institucija, PSG podržava načela europskog sportskog modela, vrijednosti otvorenog natjecanja i uključenosti', kažu iz Pariza.