Čeferin na mukama

Nakon povijesne odluke kako se Superliga može osnovati, odmah se oglasila Uefa!

21.12.2023 u 12:09

Bionic
Reading

Nakon što je Europski sud donio presudu da su UEFA i FIFA prekršile zakone EU—jer su spriječile formiranje Superlige – čekala se njihova reakcija

Podsjetimo, europskim nogometnim klubovima koji su prijetili da će osnovati Superligu UEFA je zaprijetila sankcijama.

>> Povijesna odluka nakon koje više ništa neće biti isto; klubovi smiju osnovati Superligu!

No, u svojoj presudi Europski sud pravde je rekao da su FIFA i UEFA zloupotrijebile svoj dominantan položaj zabranjujući klubovima da se natječu u Europskoj Superligi (ESL).

>> Nakon povijesne odluke kako se Superliga može osnovati, odmah se oglasila Uefa!

Očekivano, ubrzo nakon presude Europskog suda oglasila se i Uefa kojoj je posljednjih godina na čelu Slovenac Aleksander Čeferin kojem sigurno nije lako.

'Uefa je zaprimila presudu koju je danas donio Sud Europske unije u slučaju Europske Superlige. Ova presuda ne označava podršku ili odobrenje takozvane ‘Superlige‘. Naprotiv, ona naglašava prethodni propust unutar prethodnog odobravanja Uefe, tehnički aspekt koji je već bio poznat i riješen u lipnju 2022. Uefa vjeruje u svoja nova pravila, posebno u to da su sukladni svim relevantnim europskim zakonima i propisima', piše u opširnom dopisu Uefe.

U priopćenju su još dodali:

'Uefa ostaje odlučna u svojoj predanosti očuvanju europske nogometne piramide i to tako da ona i dalje služi širim interesima društva. Nastavit ćemo oblikovati europski sportski model zajednički s nacionalnim savezima, ligama, klubovima, navijačima, igračima, trenerima, institucijama Europske unije, vladama i partnerima.

Vjerujemo da će solidarnost temeljne europske nogometne piramide, koju su navijači i svi dionici proglasili neprocjenjivim modelom, biti zaštićena od prijetnje odvajanja sukladno europskim i nacionalnim zakonima', piše u priopćenju Uefe.

O svemu se opširno oglasio i predsjednik Reala Florentino Perez: