OPOMENA ZA DRUGE

Fifa poručuje Brazilcima: Maknite vjeru iz nogometa!

12.07.2009 u 12:35

Bionic
Reading

Međunarodni nogometni savez (FIFA) podići će mnogo prašine nakon što je zaprijetio brazilskim reprezentativcima zbog isticanja kršćanskih simbola. Naime, iz Fife su poručili brazilskim superzvijezdama uključujući Kakáa da svoju vjeru maknu iz nogometa

Brazilski reprezentativci, osim po svom nogometnom znanju, poznati su i po svojoj privrženosti Bogu i vjeri. Tako se nerijetko može vidjeti da nakon postignutog gola Kaká ili Lucio skinu dres ispod kojeg piše 'Ja pripadam Isusu', a na netom završenom Kupu konfederacija Brazilci su nakon pobjede protiv SAD-a na centru zajednički molili.

Ovog puta su u Fifi odlučili zaigrati na skliskom terenu te joj prijeti da je se označi kao antireligijsku organizaciju nakon što su zabranili brazilskim nogometašima da ističu osobna vjerska i politička uvjerenja na utakmicama.

Iz Fife su poslali upozoravajuće pismo Brazilskom nogometnom savezu u kojem se 'podsjeća na pravila ponašanja na utakmici' te da 'ubuduće takve incidente neće trpjeti'.

U Europi postoje zemlje koje žele zabraniti nogometašima da za vrijeme utakmice ističu vjerske simbole. Glavni tajnik danskog nogometnog saveza Jim Stjerne Hansen je definitivno za zabranu.

'Kao što smo zabranili političke poruke na utakmicama, tako bismo trebali zabraniti i vjerske. Takvim isticanjem se može napraviti puno problema zbog drugih koji nisu iste vjere', smatra Hansen.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Kaka koji je poznat po svojoj odanosti vjeri prihvatiti Fifin zahtjev.