još bez pobjede

Ferrariju prijeti debakl kakvog nije doživio pet godina: Hoće li ga Monza spasiti?

14.08.2019 u 12:42

Bionic
Reading

Iako je ušao u sezonu kao favorit za osvajanje titule nakon uspješnih zimskih testiranja, Ferrari nije u 12 utrka zabilježio niti jednu pobjedu i prijeti mu godina bez trijumfa koju je posljednji put doživio 2014. godine…

Malo je bilo sezona u kojima slavni Ferrari nije upisao niti jednu pobjedu, a nikad nakon što je u nju ušao kao izraziti favorit, s obzirom na dominaciju viđenu na predsezonskim testiranjima.

  • +10
Formula 1, VN Mađarske Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

No, talijanska momčad baš u 2019. godini proživljava taj pomalo nevjerojatan scenarij. Vjerovalo se da je bolid brži od Mercedesa i Red Bulla, a vozačka postava koju čine Leclerc i Vettel obećavajuća, no nakon 12 odvezenih utrka još nemaju niti jednu pobjedu.

Što je najbolnije za Ferrari, na nekoliko staza imao je sve u rukama, ali je Leclerc ostao bez trijumfa u Bahreinu zbog kvara na motoru, Verstappen ga je izgurao u završnici Spielberga, a Vettelu je oduzeta pobjeda zbog manevra kojim je zatvorio Hamiltona u Montrealu vraćajući se na stazu.

Premalo za najtrofejniju momčad u povijesti Formule 1 koja još jednu sezonu u nizu gleda u leđa Mercedesu, ali i Red Bullu s kojim je Max Verstappen dvaput trijumfirao ove godine, u Austriji i Njemačkoj. Najgore je bilo baš na zadnjoj trci prije ljetne stanke u Budimpešti, gdje su Vettel i Leclerc zaostali punu minutu za Hamiltonom.

Poučeni iskustvima prethodnih sezona, postoje realni izgledi da Ferrari koji obično pada tijekom jeseni ostane bez ijedne pobjede, što se zadnji put dogodilo 2014. godine, s Fernandom Alonsom i Kimijem Raikkonenom kao vozačima.

Međutim, vjeruje se da snažan motor koji momčad posjeduje može donijeti prednost na Monzi gdje će se voziti početkom rujna, kao i na belgijskoj Spa na kojoj se vozi tjedan dana ranije.

Ako ni te dvije utrke ne donesu uspjeh Vettelu ili Leclercu Ferrari će se naći nikad bliže blamaži i teško izbjeći taj crni scenarij u završnici sezone.

Nema sumnje, ovo je još jedna godina za zaborav talijanske momčadi, ali jedna pobjeda ipak bi barem malo popravila dojam…